Kultúrházak Éjjel-Nappal - Körmend kétnapos programsorozattal csatlakozott a rendezvényhez

2017.02.03. - 00:40 | vaskarika.hu

Kultúrházak Éjjel-Nappal - Körmend kétnapos programsorozattal csatlakozott a rendezvényhez

Helyszín: Körmend, Batthyány Örökségközpont

Dátum: 2017.02.10 - 11.

Országszerte több száz kultúrház csatlakozott színes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozathoz, amely idén a Mindennapi hagyományaink tematika mentén zajlik február 10. és 12. között. Részletesen ismertetjük a körmendi programokat, valamint megmutatjuk a többi vasi helyszín eseményeit is.

HIRDETÉS

Mindennapi hagyományaink

2017. február 10-11.

Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár

Batthyány Örökségközpont, Körmend, Batthyány kastély

február 10. péntek

19 h      Neil Simon: Női furcsa pár - vígjáték két részben - Veres 1 Színház

Szereplők: Xantus Barbara, Zorgel Enikő, Mészáros Árpád Zsolt, Gerner Csaba, Borbás Erika, Miklós Kriszta, Steinkohl Erika, Szilágyi Annamária

Rendező: Janik László

Belépőjegy elővételben: 3.500,-Ft    diák/nyugdíjas: 2.500,-Ft


február 11. szombat

14 h       Civil fórum - Körmend város kulturális és művészeti közösségei, egyesületei, klubjai, intézményei részvételével. Téma: 2016. értékelése, tapasztalatok, javaslatok; 2017. évi tervek, együttműködési lehetőségek.  A fórum vezetője: Bebes István, Körmend város polgármestere

15 h       Senior Néptáncegyüttes Egyesület nyilvános próbája és táncház

15.30 h 3F-K Fotóklub, Körmend kiállításának megnyitása a Batthyány Örökségközpont galériáján.

Beszélgetés a fotósokkal, filmvetítések

16 h       Nyitott ajtók, nyitott terek - A 2016. október 27-én átadott, felújított színházépület, ma Batthyány Örökségközpont vezetett bemutatása a közönségnek

16.30 h  Körmendi Városi Fúvószenekar Egyesület nyilvános próbája

17 h       Nyitott ajtók, nyitott terek - A 2016. október 27-én átadott, felújított színházépület, ma Batthyány Örökségközpont vezetett bemutatása a közönségnek

17.30 h  Meghalsz, banya - Körmendi Kastélyszínház Társulat előadása és tagtoborzás

A szombati programok ingyenesek!

A délután folyamán lehetőség van a Batthyány Örökségközpont interaktív információs berendezéseinek használatára, a technikai háttér és a kiszolgáló terek megtekintésére.

A körmendi közösségi művelődést szolgáló intézmény, a Körmendi Kulturális Központ és színtereinek megújulási képességét, épített és szellemi örökségünk őrzését, továbbvitelét és megújítását mi sem bizonyítja jobban, mint a 2016. őszén átadott, küllemében és tartalmában is megújult Batthyány Örökségközpont.

Az  innovatív, egyben hagyományőrző tartalmi elemek, mint például a Liktárium, valamint a Körmenden működő hagyományőrző, ugyanakkor 21. századi eszmeiséggel működő amatőr művészeti csoportok együttműködése a kulturális intézménnyel, valamint bemutatkozásuk a Kultúrházak Éjjel-Nappal országos rendezvénysorozat keretében bepillantást enged a művelődési intézmény mindennapi életébe, hagyományaink tovább éltetésében, új hagyományok kialakításában betöltött meghatározó szerepébe.

Információ: Körmendi Kulturális Központ, 9900 Körmend, Berzsenyi u. 11.  tel.: 94/594-227

www.kormend.hu    www.bok.kormend.hu    Körmendi Kulturális Központ FB oldala

***

A Vas megyei programokról itt tájékozódhat

***

Tizenegyedik alkalommal hirdették meg az eseménysorozatot, így elmondható, hogy a közművelődés bevált és hagyományos ünnepe, amelyet ezúttal is a farsangi időszak végén tartanak meg a kulturális tárca 10 millió forintos támogatásával - mondta el a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter hozzátette: a sorozathoz tavaly 600 intézmény csatlakozott 2000 programmal, az idei regisztráltak száma pedig már túllépte az 500-at. A Kultúrházak éjjel-nappal kiemelt médiapartnere az m5 csatorna lesz.

Az államtitkár beszámolója szerint 2015-ben 5600 szervezet végzett közművelődési tevékenységet Magyarországon, csaknem 29 ezer közösségi tér szolgálta a közművelődést, és 18,5 milliárd forintos pályázati forrás állt a terület rendelkezésére.

Rendszeres közművelődési tevékenységet 35 600 csoport folytat, több mint egymilliós összlétszámmal - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: a Kultúrházak éjjel-nappal azokhoz is igyekszik közel vinni az aktív kultúrát, akik nem tagjai a közművelődési egyesületeknek.

Hoppál Péter kiemelte: szeptembertől ismét elérhető lesz hét felsőoktatási intézményben a közösségszervezés alapszak, ezen belül több szakirány. Juhász Erika, a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság társelnöke hozzátette, hogy a három szakirányt a felsőoktatási intézmények különböző módon hirdetik, de mindegyikben nagy hangsúlyt kap majd a gyakorlat.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak éjjel-nappal főszervezője hangsúlyozta: céljuk azt megmutatni, hogy szinte minden településen van egy közösségi színtér, kultúrház, alkotóház, ahol tartalmasan, közösségben lehet eltölteni az időt.

Novák Péter, az esemény védnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális kínálat ugyan fontos dolog, de "a közönség feladata, hogy biztosítsa a keresletet".

Klein Marianna, a sajtótájékoztatónak otthont adó Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatója elmondta, hogy a rendezvény három napja során mesemondó estet szerveznek felnőtteknek, lesz táncház, filmklub, és nosztalgia táncpartit is tartanak Rákosmentén.

A Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz még csatlakozni kívánó intézmények február 5-ig regisztrálhatnak; a folyamatosan bővülő program a www.kulturhazak.hu honlapon található meg. /MTI/

Új hozzászólás