Lisztben az igazság – Process Ivanov a Weöres Sándor Színház aulájában

Képgaléria megtekintése2017.02.06. - 00:20 | Rozán Eszter - Fotók: Szabó Bence Paszkál

Lisztben az igazság – Process Ivanov a Weöres Sándor Színház aulájában

Egyedülálló produkcióra vállalkozott a Westwerk Egyesület, a Weöres Sándor Színház aulájában a nézőkkel közösen műalkotást hoztak létre. A lisztből fokozatosan rajzolódott ki Anton Csehov: Ivanov című drámájának részlete, a résztvevőkön múlt, milyen gyorsan bukkan elő a fehér por mögül a szöveg. A darab hamarosan bemutatásra kerül, március 3-án lesz a premier a Nagyszínpadon.

HIRDETÉS

Mi sem lehet jobban figyelemfelkeltő egy hamarosan bemutatandó színdarab számára, mint egy közös játék a nézőkkel. Kicsik és nagyok egyaránt lelkesen vettek részt a Westwerk Egyesület Process Ivanov produkciójában. A process art folyamatába bárki bekapcsolódhatott, csak jókedv és egy kis elszántság kellett hozzá.

A process art lényege, hogy nem kizárólag a megszületendő mű a fontos, hanem maga a folyamat, melynek során létrejön. Nagy hangsúlyt kap a kreativitás, a „csinálás" mint emberi kifejeződés. Az Process Ivanovban, a színház aulájában a téglalap alakban földre szórt liszt szolgáltatta az alapanyagot, a részvevők feladata volt, hogy előbányásszák alóla szöveget. Az egészen apró gyerekektől kezdve az idősekig boldogan kotorták a mindenfelé szálló fehér port, csúszkáltak rajta, kapargatták a lábukkal, odébb tolták, vagy csak egyszerűen sétáltak rajta, akár a havon. Így váltak maguk is a folyamat részesévé, műalkotássá. Nagy élmény volt a fokozatosan előkerülő szöveg az Ivanov szót kiadó iniciálékkal, melybe később a söprű is besegített. Csehov: Ivanov című színművének egy részlete bukkant elő, Spiró György fordításában, mint ahogy ez a fordítás kerül majd műsorra márciusban Lukáts Andor rendezésében.

A Westwerk Egyesület célja kulturális tevékenység folytatása, olyan alkotóművészeti műhelyként való működés, mely értékmegőrző- és teremtő feladattal van jelen a város és a megye életében. Az egyesület felkutatja és megszólítja azokat a művészet és a kreatív ipar területén tevékenykedő szakembereket, akik a művészetről, mint komplex rendszerről gondolkodnak és keresik a társművészetek kapcsolódási lehetőségeit, a határok közötti átjárást. A közös munka célja a szakmai párbeszéd elősegítése, az elszigetelt alkotói lét feloldása, az eltérő művészeti törekvések megértése és az értékek kölcsönös tisztelete, megbecsülése. Hozzájárulnak az alkotó tagok szakmai fejlődéséhez, tehetségük kibontakoztatásához, munkájuk széles körben való megismertetéséhez. Tevékenységükkel gazdagítani szeretnék Európa, a Nyugat-Pannon régió, Magyarország, Vas Megye és Szombathely kulturális és művészeti életét, gyarapítani mindezek kulturális javait, bekapcsolódni a régió kulturális turisztikai vonzerejének növelésébe.

A performansz létrehozásában közreműködött:

Baki Orsolya, Bakucz András, Dénes Nóra, Egri Balázs, Farkas Imre, Kassai Ferenc, Pálfi Gyöngyvér, Rasperger Dávid, Söptei Eszter, Szántó István, Tóth Norbert, Tóth Péter

Felejthetetlen élmény nyújtott a Process Ivanov, izgatottan várjuk a következő eseményt!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás