Frida Fiestas - Konferencia és film Frida Kahlóról (febr. 9. - márc. 19.)

2017.02.20. - 16:20 | vaskarika.hu

Frida Fiestas - Konferencia és film Frida Kahlóról (febr. 9. - márc. 19.)

Helyszín: Szombathely, Képtár

Dátum: 2017.02.09 - 03.19.

Rendezvénysorozattal emlékezik a 110 éve született Frida Kahlóra a Szombathelyi Képtár februárban. Csütörtökön a Frida Fiestas című kiállításhoz kapcsolódó konferenciára várják az érdeklődőket 13 órától.

Frida Kahlo idén lenne 110 éves: 1907. július 6-án született Mexikóban, bár később 1910-et jelölte meg születési idejének a mexikói forradalom tiszteletére. 1925-ös buszbalesete után, ágyban fekve kezdett festeni. Maga sem gondolta volna, hogy habitusa és sajátos festői világa mások érdeklődésére is számot tart, és nagy hatással lesz a későbbi korokra.

Az évfordulót két olyan kortárs művész kiállításával nyitotta a képtár, akiknek munkásságára nagy hatással volt Frida Kahlo testi hibáit, fájdalmait vállaló karakteres festészete, mely a női testtel kapcsolatos tabutémákat is megjelenít. A kiállítás 2017. március 19-ig tekinthető meg.

A tárlatról itt írtunk:

Menstruálok, szőrös vagyok és bajuszos - Frida Kahlo emlékkiállítás a képtárban

2017.02.10. - 00:15 | Rozán Eszter - Fotók: Varga András

Menstruálok, szőrös vagyok és bajuszos - Frida Kahlo emlékkiállítás a képtárban Provokatív, szókimondó, önmagát felvállaló - három művész három közös vonása. Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea Frida Kahlóhoz hasonlóan ismerik magukat és nyíltan felvállalják női mivoltukat, annak polgárpukkasztó részeivel együtt. Sokan voltak kíváncsiak a Frida Fiestas című kiállításra a Szombathelyi Képtárban, melyet a világhírű mexikói képzőművész, Frida Kahlo születésének 110. évfordulójára rendeztek.

 


Február 23. (csütörtök)

Frida - Konferencia 

13.00 Szombathelyi Képtár

A Frida Fiestas című kiállítást Frida Kahlóval kapcsolatos konferencia kíséri. A konferencia a művész identitás-kérdéseit, betegséggel kapcsolatos munkáit, műtárgypiacon való szerepét, politikai kapcsolatait járja körbe. Előadók: Bordács Andrea, Fajgerné Dudás Andrea, Készman József, Martos Gábor, Nagy Anna, Nemes Z. Márió.

FRIDA FIESTAS KONFERENCIA

FAJGERNÉ DUDÁS ANDREA: Frida Kahlo és nőművész kortársai

Frida Kahlo művészete mexikói és európai női kortársai kontextusában és feminista attitűdje

NAGY ANNA - „Comrade Frida"

Frida Kahlo elköteleződése a kommunista eszmék iránt köztudott. Az élet jobbátételét, a társadalmi igazságtalanságok felszámolását, az ember felemelését a marxista ideológiától remélő festőnő a mexikói kommunista párt tagjaként számos fórumon tette nyilvánvalóvá meggyőződését, hangoztatta nézeteit. Politikai aktivitása, kritikai attitűdje ugyanakkor nem csak a párt tagjaként mutatkozott karakteresnek, hanem jelen volt élete szinte minden megnyilvánulásában. Élet és művészet nála e tekintetben is elválaszthatatlannak bizonyult.

Az előadás ennek a sajátos, "ideológiával kikeményített", művészileg ugyanakkor rendkívül termékeny életfelfogásnak és életformának a bemutatására vállalkozik. 

SZÉPLAKY GERDA - Nőiség és áldozat. A szenvedés identitásalakzatai Frida Kahlo festészetében

A keresztény kultúrában a nőiség identitás-keresése az anyaságban talált nyugvópontra. A hagyományos anyaság-kép a gondoskodásban határozza meg a nő feladatát: Máriának saját testéből mindenekelőtt a tápláló mellekhez van joga. Ugyanakkor a gyengéd anya passió-kép csupán, amely a siratásban teljesedik be: az anya szeretése nem más, mint a pusztulásra rendelt test ölelése. A passióra hangolt identitás az áldozathozatalt vállaló Fiú mellett a nőt az érzékiséggel azonosítja, ugyanakkor ebben az érzékiségben nem a test, nem az erotika, hanem csak a könnyek és az érzelmek vesznek részt.

Mi jelent ezzel szemben az, ha egy nő a valódi testi érzékiséget választja önmaga reprezentálására? És mit jelent az, ha nem az anyaságban találja meg identitása gyújtópontját, hanem éppenséggel a fordított áldozathozatalban: a halott gyermek világra szülésében, s ezzel együtt saját teste égető fájdalmában?

NEMES Z. MÁRIÓ: A betegség dialektikája

Előadásomban a művészet és a betegség közti dialektikus kapcsolatot vizsgálom kultúratörténeti kontextusban. A betegség ebben az összefüggésben azért tűnik fel ellentmondásos szerepben, mert egyszerre passziváló, vagyis negatív erő és egyszerre dinamizáló, vagyis pozitív erő. A "beteg művész" toposzában - melynek konkrét példája előadásomban Frida Kahlo - a bezáródásnak és a megnyílásnak kettős mozgása érvényesül. A művész szubjektum azáltal teremti meg önmagát, hogy elzáródik a társadalmi tértől egy esztéticista bensőségességbe, de ebben a bensőben "kifinomul", hiszen a betegség(tudat) a vitalitás újraartikulálását, a művészi érzékenység elektrifikálódását is jelenti.

BORDÁCS ANDREA: Másság mint brand - Identitás-kérdés a Frida Kahlo-életműben

Frida Kahlóhoz és az életművéhez számos olyan jellemző társul, ami az európai művészethez és annak nőideálhoz képest eltérő, s amit az alkotó erényének tudunk be. Kérdés, mindebben mennyi a tudatos brandépítés és mennyi a más (európaitól eltérő) nézőpont szerepe

Az előadás azt járja körbe, hogy Frida Kahlónak, illetve a művészetének tulajdonított jellemzők mennyire eredetiek, csak FK sajátjai, mennyiben kötődik a helyi hagyományokhoz. Frida Kahlo életművében az is izgalmas, hogy az egyes motívumai hogyan változtak az életmű folyamán (gyerek-motívum, férfi-nő viszony, szépségeszmény stb. ).

KÉSZMAN JÓZSEF - Sugárzó ego fogságában. Frida Kahlo képei

A cím némileg (persze: szándékoltan) megtévesztő: nem Frida saját képei-festménye, hanem a róla készült fotók körül forog az előadás. A művész mint képsugárzó médium (broadcast) ontotta a róla készült képeket, amelyek nagyobb számban maradtak fenn, mint művészeti alkotásai. A sor azóta sem szakadt meg, napjainkig erős képi toposz, mém, amely befejezhetetlen történetként folyamatosan újragenerálódik. Az előadás analógiákat, magyarázatokat keres a 20. század képkultúrájában...

MARTOS GÁBOR - Egy nő a piacon - Frida Kahlo és a műkereskedelem

Az előadás a művésznek az életében, majd a halála után a nemzetközi műkereskedelemben elfoglalt helyét járja körül, kitérve arra is, hogy az életmű bizonyos sajátosságai hogyan befolyásolják az éppen aktuális szereplést. A résztvevők megismerhetik Kahlo árainak alakulását, a legdrágábban elkelt munkáit, valamint legfontosabb gyűjtőit és az ezekben a gyűjteményekben szereplő képeit.

Február 23. (csütörtök)

19.00

AGORA-SAVARIA FILMSZÍNHÁZ

Frida (2002) - amerikai-kanadai életrajzi film

Frida Kahlo (Salma Hayek) mexikói festőművésznő élete filmért kiáltott...

1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket. Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak és a kor legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. 

Február 24. (péntek)

18.00

Szombathelyi Képtár

Frida - a Zsámbéki Színházi Bázis előadása

Felolvasószínházi fantázia

Frida Kahlo szerepében: Fazakas Júlia

Közreműködik: Menszátor Héresz Attila, Záhonyi Enikő, Gyöngy Zsuzsi

Összeállította és rendezte: Sediánszky Nóra

Új hozzászólás