Géldugó a hímvesszőben - Hatásos a férfi fogamzásgátlás?

2017.02.07. - 16:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: venusmed.at

Géldugó a hímvesszőben - Hatásos a férfi fogamzásgátlás?

Az első állatkísérletek alapján úgy tűnik, igen. De mit szól hozzá a férfi, aki jóformán "magába lövi vissza" a spermiumot?! Amerikai kutatók nyulakon és rhesusmakákókon kísérleteztek...

HIRDETÉS

Állatkísérletekben működik egy új típusú férfi fogamzásgátló gél, amely az ondóvezetékben megakadályozza a spermiumok áramlását - derült ki egy amerikai tanulmányból. Az új módszer a vazektómia alternatívája lehet.

A nők számára többféle fogamzásgátló módszer létezik, a férfiak számára azonban csak a nem biztonságos megszakított közösülés, az óvszer, valamint a vazektómia, azaz mindkét oldali ondóvezeték lekötést követő teljes átvágása, hogy elzárják a spermiumok útját a hímvesszőbe.

A műtét során néhány milliméteres metszést ejtenek a herezacskó bőrén, amelyen keresztül az ondóvezetékeket roncsolásmentesen átvágják. A vazektómia az esetek többségében visszafordíthatatlan, az esetek bizonyos százalékában azonban helyreállító műtéttel megszüntethető.

Amerikai kutatók kifejlesztették a vazektómia egy lehetséges alternatíváját, egy óriásmolekulájú gélt, az úgynevezett Vasalgelt, amely hatásosnak bizonyult nyulak és rhesusmakákók esetében. A gél egyfajta gátként működik, az ondóvezetékekbe fecskendezve megakadályozza, hogy a spermiumok a hímvesszőbe jussanak.

A Basic and Clinical Andrology folyóiratban ismertetett tanulmányukban az amerikai szakemberek bemutatták, miként működik a gél és mennyire biztonságos főemlősök esetében. A tudósok bíznak abban, hogy néhány éven belül elkezdődhetnek a gél klinikai próbái.

A gélnek ugyanolyan hatása van, mint a vazektómiának, de a kutatók azt remélik, hogy hatását könnyebben vissza lehet fordítani, ha a férfi később a gyermekvállalás mellett dönt. Elméletben egy másik injekcióval fel lehet oldani a gél "dugóhatását".

A kísérleti alanyok a gélt jól tűrték, és csak minimális komplikációkat okozott - írták a szakemberek.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 hím majmon tesztelték a gélt, 10 közülük már apa volt. A majmokat egy héttel az injekció beadása után engedték vissza nőstények társaságába, akikkel később párosodtak. Egyetlen nőstény sem lett vemhes a kutatás két éve alatt. Néhány hímnél tapasztaltak mellékhatást, de csak egyet kellett megműteni, mivel a beavatkozás során megsértették ondóvezetékét.

A módszer visszafordíthatóságát még nem tesztelték majmoknál, csak nyulaknál.

Catherine VandeVoort, a kaliforniai országos főemlőskutató központ munkatársa, a tanulmány vezető szerzője hangoztatta: "A Vasalgel valódi alternatívát nyújt a vazektómiával szemben, mivel nyúlkísérletek megmutatták, hogy visszafordítható. Bár lehetséges a vazektómia visszafordítása is, ez a beavatkozás kétes kimenetelű, amely után a pácienseknek csak kis száma válik újra nemzőképessé".

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

termofil 2017.02.07. - 18:11
Miért jó ez, azon kívül, hogy így nulla a teherbe esés kockázata? De mi van a kielégüléssel és hova távoznak az ondósejtek? Milyen az élvezeti inger, ami a férfit éri az ovuláció elmaradása nélkül? Meg fontos lehet az is, hogy a férfira nézve lehet -e pszichésen mellékhatása ennek?