Ketten pályáztak a Weöres Sándor Színház vezetésére - Ismertetjük Jordán Tamás pályázatát

2017.02.09. - 13:00 | vaskarika.hu

Ketten pályáztak a Weöres Sándor Színház vezetésére - Ismertetjük Jordán Tamás pályázatát

Két pályázat érkezett a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezető munkakörének betöltésére. A pályázati dokumentáció mindkét pályázó esetében teljes volt, Jordán Tamásét teljes terjedelmében ismertetjük is.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2016. december 15-én döntött arról, hogy pályázatot hirdet a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezető munkakörének betöltésére, miután a jelenlegi ügyvezető megbízása 2017. szeptember 30-án lejár.

Határidőig két pályázat érkezett Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatához. Dér András filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa és Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház jelenlegi ügyvezetője nyújtott be pályázatot. A pályázati dokumentáció mindkét pályázó esetében teljes volt. 

A pályázatokat előbb szakmai bizottság értékeli. Ez alapján a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, valamint a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság megfogalmazza javaslatát, és várhatóan a március 2-i ülésén dönt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése arról, hogy 5 éves megbízatással ki irányítsa 2017. október 1-jétől a Weöres Sándor Színházat.

Pályázati bevezetőjében Jordán Tamás így fogalmaz:

"Kilenc és fél év alatt elért eredményeink alapján joggal feltételezhetem, hogy a bírálóbizottság tagjai tisztában vannak azzal, milyen rangos helyet foglal el a mai magyar színházi életben a Weöres Sándor Színház. Ez alkalommal mégis szükségesnek tartom, hogy részletesen foglalkozzam a múltunkkal, és ezzel árnyalt képet adjak az eddig történtekről."

A megalakulástól napjainkig tartó időszak részletes ismertetése mellett a számokból kitűnik: az első szezonhoz képest 2017-re megháromszorozta látogatóinak számát a színház.

A működés érvényes nyolc éve alatt tartott előadások:

 

összesen         

átlag

Bemutató

108

13,5

Vendégjáték

52

  6,5

Tájelőadás

88

 11

Szombathelyi előadás              

2704

338

Díj, elismerés

23

 

 

Jordán az előadás- és nézőszámok tekintetében kiemeli: "Fennállásunk ötödik évére elértük a színházműködés felső határát mind előadás-, mind nézőszám terén. Egy színházi évadban több előadás nem tartható, és a 90 %-os látogatottság gyakorlatilag a kapacitás teljes kihasználását jelenti. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a művészi igény évről évre emelkedett."

A jövőről szólva pályázatában hangsúlyozta, "minden mutatónk (előadás- és nézőszám, a szakmai díjak, a gazdasági működés kiegyensúlyozottsága, a kritikai visszajelzések, a közönség és a társulat viszonya stb.) arról szól, hogy évadról évadra egyre jobban működik a Weöres Sándor Színház.

A pályázatból kiderül, hogy számos magyar és külföldi klasszikus és kortárs darab szerepel a színház tervei közt a jövőben, ám egyelőre csak a rendezői gárda ismert.

Ahol Jordán szerint még bőven lenne tennivaló, az a fiatalok színházra nevelése és a nemzetközi együttműködés erősítése.

A teljes pályázati anyag itt megtekinthető!

Új hozzászólás