Egyszálgitáros lírai életvillanások - Solymosi Péter bájolt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Képgaléria megtekintése2017.02.10. - 00:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Egyszálgitáros lírai életvillanások - Solymosi Péter bájolt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Zeneszerző, dalszövegíró, versalkotó, firkakészítő, textil szakot végzett srác. A csütörtök délutáni Bájoló alkalmával egy igazán sokoldalú, fiatal tehetség, Solymosi Péter került Boros Ferenc „vallatószékébe”. Hogyan kezdődött minden, miképpen születnek az alkotások, ki is valójában Solymosi Péter? Ezekre a kérdésekre kaphattunk válaszokat, melyeket lírai hangulatú versek és dalok öleltek egy csokorba.

HIRDETÉS

Nem nehéz kitalálni, hogy Solymosi Péter esetében sem friss ösvény az alkotás útja. A bátyjától eltanult pár akkord elég volt az induláshoz, mely a későbbiek során kiforrottabb gitártudást eredményezett, és a dalszerző-szövegíró munka is szépen beérett. 14 évesen már egy lázadó, emó stílusú fővonalat képviselő zenekar frontembereként tűnt fel, amely a falunapokon kapott fellépési lehetőségekben ki is merítette a népszerűség fogalmát.

Meghatározó lépcsőfok volt életében a 2012-es Csillag születik műsorban való megmérettetés, ahol sajnos nem sikerült az élőshow-ba jutás, de az egyik zsűritagtól, az éles nyelvű Puzsér Róberttől kapott kritika hatást gyakorolt a későbbi munkáira.

Ha már hatásokról esett szó, Cseh Tamás neve megkerülhetetlen volt! Ezt a klasszikus alapot egészítette ki a régi és a jelenkori alternatív zenei folyam olyan nagy neveivel, mint a Kex zenekar, Bereményi Géza, Másik János, Lovasi András vagy Beck Zoli. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem kopírozni, nem hasonlítani akar példaképeire! Ezek a hatások egyszerűen maghatározóak az életében, de önmaga megvalósításához saját magából kell merítenie.

Egy kevésbé vidám téma is szóba került: az önmagát kereső fiú kicsapongó, nehéz időszaka. A félig örömteli és félig üres hangulatú életmód segélykiáltás volt a fiatal srác részéről, melynek eredményként egy új, erősebben összerakott Solymosi Péter született. Ez a mélypont világosította meg számára, hogy ha energiát fektet valamibe, akkor azt az élet előbb vagy utóbb visszaadja. Elég csak befelé nézni és megtalálni magunkban a válaszokat, melyek önmagunk és a minket körülvevő világ számára is helyes feleletek lesznek.

Nem véletlen, hogy a saját dalok és versek kulcsmotívumai között találjuk a szabadságot, az érzések tobzódását és a tettre való buzdítást. Néhány címet kiemelnénk, melyek már önmagukban is kifejezik az előbb említett hangulatokat: A dombon túl, Szabadság, A pillanat, Karjaidban, Áprilisi vándor, Balatoni nyár. A hallgatóság körében borzongató, libabőrös hatást keltettek az elhangzó művek utáni feszült, pillanatnyi csendszakaszok!

A dalok születéséről is megtudtunk néhány információt. Petinek nincs egy sémája, nem ragaszkodik a direktben alkotáshoz, így ha leül alkotni, nem tudja előre, hogy dal vagy éppen vers fog-e születni. Szerinte szükséges egy felismerés, hogy mi, hogyan állja meg a helyét. Az élethelyzetekből „lopott" gondolatfelhőkből, a bevillant sortöredékekből gyúrja össze a saját masszáját. Elég, ha elkezdi hangolni a gitárját, szinte azonnal talál egy jól hangzó harmóniát, aminek alapjára ráhelyez egy gondolat-cetlit, és már épülhet is az Öröm utca. Utóbbi „projekt" egy nagyobb lélegzetvételű vállalkozás. Az utca házait, szobáit hangulatokból, érzésekből építgeti, és tervei között szerepel, hogy ezt a munkát kötet formájában is a közönség elé tárja. A lehetőség mindig adott, mi pedig szurkolunk - Boros Ferenc szavait idézve -, hogy tovább épüljön az Öröm utca, amely a későbbiek folyamán akár Öröm várossá is kinőheti magát.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás