Kanizsa Gina a zsűrié, a Soulwave a közönség favoritja - A Dal 2017 elődöntője

Képgaléria megtekintése2017.02.11. - 12:00 | Orsó - Fotók: MTVA / Kaszner Nikolett

Kanizsa Gina a zsűrié, a Soulwave a közönség favoritja - A Dal 2017 elődöntője

Ha lehet azt mondani, megvan a két ellenpólus A Dalban: a zsűrié legnagyobb örömünkre Kanizsa Gina fantasztikus dala, és szerencsére a közönség is jól nyitogatta füleit: ők a Soulwave mellett voksoltak! A kettőből bármelyik dalt szívesen látnánk Ukrajnában, igaz, addig még hátra van a mai második elődöntő és a döntő, amit már a helyszínről közvetítünk.

HIRDETÉS

A hétvégén kicsit ugyan túl sok a Dal-ból, de végülis az X-Faktoros duplázásokat is túléltük, itt meg azért egy fokkal kellemesebb hangok vannak. Szegény Tatár Csilla beteg, így ma Rátonyi Kriszta vezeti a műsort Harsányi Levente mellett. (Ez olyannyira fontos információ, hogy az MTVA sajtóosztálya külön e-mailben jelezte, szóval ezúton is köszi.)

Mivel a dalokat már hallottuk felvételről, élőben, elemeztük, kritizáltuk, mára nem sok feladat maradt, és még abból is hagyni kell a döntőre, mert ott aztán már tényleg mi a csudát írjunk - no de meg lehet próbálni másképp vizsgálni ezeket a mai produkciókat.

A Soulwave nyitja az estét. A zsűrivel ellentétben nem hinném, hogy ennél a fajta zenénél olyan túl nagy frontemberkedésre lenne szükség. A mondanivalóról nem kell elvonni a figyelmet, és persze érdemes néha mosolyogni, de ez azért nem egy buliszám, én tehát nem erőltetnék olyasmit, ami nem természetes. Ez a dal úgy jó, ahogy van, a maga puritán egyszerűségével, kedvességével.

Singh Viki számomra a mai mezőny egyik leghitelesebb előadója. Lehet, hogy van a versenyben jobb, technikásabb énekes (bár maximum egy), viszont ő érett, érzékeny, hatásos módon tudja közvetíteni a dal szenvedélyét, érzelmi világát. A dal ugyan olyan, amilyen, de ő még ebből is ki tudja hozni a legjobbat. Ő megküzd a dallal, és legyőzi - ez nem mindig könnyű.

Chase dala és éneklése is teljesen szimpatikus, hiszen ő viszont nem tapasztalt énekes, gyakorlatilag a második fellépését látjuk ma este. Ehhez képest a színpadon magabiztosan mozog, nyilván táncosként hozzászokott a szerepléshez. Nekem nagyon tetszik az effajta színpadkép, egy énekes, egy táncos, összhangban, látványosan, egymást erősítve, mégsem elvonva egymásról a figyelmet. Az énektechnikán picit még lehet csiszolni (falzettet tanulni például ajánlom Mujahid Zolit - nem vicc, komolyan!).

A The Couple dalával kissé nehezen tudok dűlőre jutni. Azt a borzalmas sapkát azonnal ledobnám a fiú fejéről, az egyszer tény, szerintem Fluor Tomi már nagyon keresi. A prozódia konkrétan robotszerű, egyszerűen élvezhetetlenné teszi nekem ezt a dalt. Nem értem, pedig teljesen jó dal lehetne. A zsűri simán bekajálja, egyszerűen lefekszenek a hibák előtt, bár szerencsére ez a pontszámokban nem mutatkozott most meg...

A Spoon21... komolyan mondom, tönkretett az elmúlt pár hétben. Mert ugye mit szoktunk mondani? Az a sláger, ami fülbemászó, és önkéntelenül is dudorásszuk. Hát kérem, akármennyire is fura,és akármennyire is bosszantó, az összes dalból, tehát mind a harmincból (!) kettő ugrált a fejemben, és ez volt az egyik! Zuhanyozás közben, buszozás közben, sőt, időnként még munka közben is... Én ezt nem is értem. Akkor most ez jó? De hát nem jó! Vagy mégis jó...? Összezavarodtam.

Radics Gigit már a konferálás is a legjobbnak kiáltja ki, ami persze igaz, már ami a technikát, megjelenést, tehetséget, tökéletességet illeti. A ruha, a külső egyszerűen gyönyörű, és valóban: a dal kábé semmit nem érne enélkül a hang nélkül. Ha viszont küldünk valakit, akkor miért ne küldenénk a legjobbat? Nem a legjobb dalt: a legjobb előadót! Hiszen ezt a produkciót így, ahogy van, a világ bármelyik színpadára oda merném állítani, mert hibátlan. Érzelmeket nem igazán mozgat meg bennem, ám lenyűgöz a tehetsége. Vajon jó ez így?

Henderson Dávid: ez most nem csak az ő dala kapcsán, de mégis miatta jut eszembe: nem lehetne, hogy jön egy igazi, férfias hangú, amolyan markáns figura, aki nem falzettezik, meg nem érzékenylelkűzik? Mert amúgy ez mind szép, csak egy idő után már kissé hiányérzete van az embernek. Amúgy itt pár hamis magas hangot, meg a minősíthetetlen hangosítást leszámítva nincs túl sok gond. Nekem ezek a szaggatott refrének továbbra sem tetszenek, de hát ízlés kérdése.

Pápai Joci lecserélte a háttérvetítést, ez alapvetően jó ötlet volt, no meg a hegedű is nagyobb szerepet kapott, ez is tetszik, de sajnos azt a két nyomorult levegővételt nem volt képes kihagyni, ami a múltkor olyan fájón érintett engem. Tényleg semmi mást nem szeretnék, csak ennyit! Hát olyan nagy kérés ez, Joci? Ugye, hogy nem? Ugye?

Kanizsa Gina dala még mindig érdekes, semmihez nem hasonlítható. Hangulatos, izgalmas, kellemes. Ami talán itt beugrik, az a Seal-féle Kiss from a rose, de fékezzük alantas fantáziánkat. Tényleg iszonyú nehéz dal, és ami nekem kissé a félelmem, az talán annak a bombabiztos hibátlanságnak a hiánya, amit Radics Giginél láthatunk, bár másfelől pont ez a kedves báj a varázs egyik alapja (Gina a Jazzation a capella énekötös tagja, nem hiszem, hogy a hibátlansággal probléma lenne - a Szerk.)

A nézői szavazás alatt Péter Szabó Szilvia vetkőzik, akarom mondani playbackezik a népnek (mert hogy ez nem élő, az egyszer tuti). A műfajról inkább nem nyilatkozom.

A Dal 2017 felfedezettje: Kanizsa Gina

A döntős résztvevők (izgultam, mert őket élőben is fogom látni jövő héten) Kanizsa Gina, Pápai Joci, Radics Gigi, és a nézők szavazatával a Soulwave!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

schanc 2017.02.12. - 10:28
Az adás, illetve a hétvége győztese szerintem Rátonyi Kriszta volt :)