Fajsúlyosan könnyű – az Agora őszi-téli könnyűzenei koncertjei

2009.09.18. - 01:40 | Vidaotone - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Fajsúlyosan könnyű – az Agora őszi-téli könnyűzenei koncertjei

Quimby, Kispál, Ocho Macho, Reggae Karácsony, Lord - a fősodort az idei őszi-téli szezon könnyűzenei kínálatának ismertetése jelentette az Agora Kulturális és Turisztikai Központ szalonjában megtartott sajtótájékoztatón, de hallhattunk fajsúlyosabb tervekről is.

Amint az már egy átfogó ajánlónkban korábban kiderült, nem ígérkezik eseménytelennek az előttünk álló időszak. Mint Novák Edina sajtószóvivő beharangozójából is alátámasztásra került, csak az ő könnyűzenei ajánlatukban több mint húsz előadóról olvashatunk, plusz, ami még abból is kimaradt a fix időpontok hiányában. Ezekután Grünwald Stefánia igazgatónő kiemelte, hogy az előttünk álló időszakra egy új koncepcióval készültek, melyben a Savaria mozi és az MSH adja a helyszínt a színes és átfogó programokhoz, majd Prieger Szabolcs ismertette részletesebben a fellépő zenekarokat illetve előadókat. Íme a részletek!

Decemberben Kispál, Bartók Teremben Lajkó Félix

Ami számunkra újdonságként szerepelt, az a Kispál és a Borz novemberről decemberre kerülése, Lajkó Félix Szent-Márton heti fellépése a Bartók teremben, az újra összeálló Dinamit zenekar év végi vendégeskedése, a Neoton és a Republic zenekarok és a Budapest Bár - akik színházi körítéssel érkeznek - formáció MSH-s fellépése volt.

Az idei nyári Agora rendezvénysorozat osztatlan sikert aratott, a folytatás is legalább ennyire sikeresnek ígérkezik, bár itt meg kell jegyeznünk, hogy az ingyenesség „terhe" lekerül, és bizony súlyos forintokba fog fájni mindenegyes rendezvény meglátogatása a nagyérdeműnek. A várható belépőjegyárak az 1500 és 2300 huf árfolyamon fognak futni, de pl. Lajkó Félix november közepi műsoráért kemény 3200 pénzt kell leszurkolni majd.

E-mail cím ellenében 2 jegy Quimbyre

Viszont akciókkal is készül az önkormányzati cég, ezek közül az első az, hogy már a hétvégi MR2 turné állomásán a moziban kérni fogják a közönséget az email címük megadására, abból a célból, hogy ezentúl célzottan tudják őket értesíteni a programokról. Akik megadják, azok között kisorsolnak 2 db belépőt az októberi Quimby-koncertre. Nézzük tehát miből is élünk az elkövetkező időszakban mi, kultúrára és tartalmas szórakozásra hajlamosak.

Mindjárt e hétvégén kezdődik a tánc, a hiánypótló Petőfi Rádió szokásos évi turnéjának állomása szombaton 19-én a Savaria Mozi. Itt lesz a karneválon nemrég fellépő, nagyszerű etno-rock Csík zenekar, a Tövisház Ambrus /Erik Sumo/ által életrehívott, és a Péterfy Bori színésznőre épített Love Band - amit tekinthetünk az Amorf Ördögök egyenesági leszármazottjának is -, illetve nem utolsósorban a valamikor HC-banda, és az ország legszimpibb dumaemberének, Columbónak közös törtütemekben utazó táncbomba-zenekara, a Brains.


Október - Váradi Roma Cafe, musical, Quimby, Neoton, Irie Maffia

Aztán október 10-én egy debütálás történik, méghozzá nem is akármilyen, hisz első alkalommal lép színpadra városunkban a roma-jazz és swing-bossa nagymester Váradi Roma Café. A két Váradi testvér Gyuszi és Robi, Berki Arthur, és az egyik legízesebb ma hallható hazai gitáros, Botos Tibi felállású csapat mind idehaza, mind külföldön óriási népszerűségnek örvend. Kíváncsian várjuk, hogy itt nálunk mennyire is fogja kirúgni a mozi oldalát a jónép.

Aztán egy kicsit más műfaj következik - október 12-én hétfőn, mikor is a Mindhalálig musical című darabbal a Budapesti Operettszínház produkciózik az MSH-ban. A húzónevek Janza Kata, Hommonay Zsolt, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté lesznek többek közt. Október 17-én, szombaton aztán Ajjajajj, a manapság már megkerülhetetlen alternatív zászlóshajónk, a méltán népszerű Quimby érkezik a sportházba, aminek mi nem annyira örülünk. Mármint a helyszínnek, viszont igaz az is, hogy a koncert várható nézőszáma indokolja valamelyest a választást. Elővezet a szintén kitűnő helyi Trojka Kaland. Október 22., MSH: a Neoton sztárjai lépnek fel, részünkről ennyit erről. A következő moziaulás megmozdulás az Irie Maffia október 24-i reggae örömosztásáról szól. A mind hangszereseiben, mind vokalistáiban parádés felhozatalt magáénak tudó észosztók minden koncertje élményszámba megy. Mind Sena, mind Busa, és a fentebb említett Columbo is az élmezőny legelején tanyázik nálunk, ugyanúgy ahogy a zenekar albumai is.


November - Republic, colorStar, Fókatelep, Ez a Divat

November 21-én, szombaton a rádióbarát poprock Republic koncertel az MSH-ban. November 28-án a moziban ismét egy érdekes hármas áll a deszkákra - a colorStar-t már nem kell bemutatnunk, épp ezért a két kevésbé ismert, de legalább annyira jó csapatra hívnánk fel a figyelmet. A Korai Örömből sarjadzott Fókatelep pszicho-folkja, és az Ez a Divat kiforrott elektro-jazz okossága fogja elnyerni a közönség tetszését borítékolhatóan.

December - Budapest Bár, Kistehén Tánczenekar, Specko Jedno, Reggae Karácsony, Vad Fruttik, Lord, Ocho Macho

December 3-án az MSH kamara felállásában fogadja a második lemezét bemutató Budapest Bár gárdáját. Elég csak a neveket idebiggyesztenünk: többek közt a Besh o Dromból és a Kistehénből ismert ötletgazda, Farkas Róbert, Frenk a Hiperkarmából, Kiss Erzsi, Németh Juci, Szalóki Ági, Keleti András a Colorstarból, Lovasi András, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián a HS7-ből alkotják a formációt. December 11-én a Kistehén legeli le a lábizmok azon részét, amelyek a táncért hivatottak dolgozni, előttük a besorolhatatlan és zseniális Specko Jedno gyönyörködteti a vájtfülűeket. Aztán Reggae Karácsony 26-án a Ladánybene 27, és az egy ideje tetszhalott Jah' Warriors részvételével. Másnap a keserédes bossa-banda érkezik ismét a moziba, a Vad Fruttik egyébként is az a zenekar, akit havonta egyszer simán be lehet fogadni. Megint másnap az MSH színpadán az acélszívűeknek nyúzza a húrokat a helyi Lord, az Ossian, és az újjáalakuló Dinamit. Az év utolsó agórás koncertje a moziban mi más is lehetne, mint a fieszta-hangulatot gerjesztő Ocho Macho. December 30-án, tehát előszilveszterre is kitűnő ajánlattal élnek az arra fogékonyaknak. Ez azért tényleg elég színes és tartalmas műsorterv, és akkor még nem beszéltünk a komolyabb hangvételű programokról.


Ősz és tél az Agora Szalonban

Az Ősz és tél az Agora Szalonban, egy tárlatokkal és különböző beszélgetős estekkel operáló sorozat, melyet - mint címe is mutatja - a szalonban, és a pincegalériában bonyolítanak le. 11-én kezdődött a programsor a Szép és kies kertek - kora reneszánsz kertek Itáliában és Magyarországon című kiállítással, amely október másodikáig tekinthető meg. Október 8-án beszélgetés lesz a Zene Világnapja alkalmából a Szombathelyi Szimfonikusok valamikori és mostani vezetőivel a szalonban, ugyanitt pedig 11-13-a között Joyce-konferencia bonyolódik majd. Október 20-án, kedden lesz az első etapja az Ismerd meg Savariát című előadássorozatnak szintén a szalonban. Másnap pedig a Nő Tükör Írás című, a huszadik század első felének női irodalmával foglalkozó kötetbemutatóra invitálják az írott művek kedvelőit. November 11-én az ismert szombathelyi grafikusművész, Radnóti Kovács Árpád munkáiból nyílik tárlat mindkét helyszínen. November 12-én Régi-új zene, 17-én Kaptárbontás címmel Berecz András-est, 24-én Ismerd meg Savariát második rész, december 15-én pedig a harmadik rész következik.

Kijelenthető, hogy mind a magaskultúrában utazók, mind a könnyű ámde fajsúlyos dolgokat kedvelők is találhatnak maguknak csemegéket az év végéig. Kívánjuk, hogy a sikersorozat méltóképp folytatódjon, és a válság ellenére is helyenként felpezsdülő városkép és hangulat tovább fokozódjon.

A fellépőket bemutató részletes sajtóanyag innét letölthető!


Új hozzászólás