Betli a rangadón - Bántó vereségbe futott bele a Szombathelyi KKA

2017.02.19. - 10:15 | Antal Ádám - Fotó: szombathelyikezilabda.hu

Betli a rangadón - Bántó vereségbe futott bele a Szombathelyi KKA

Szombat este közel teltház előtt az egyetemi csarnokban komoly mérkőzést rendeztek: farkasszemet nézett egymással a Szombathelyi KKA, amely trónigényét már több fórumon is kifejezte, illetve az a NEKA, amelyik a központosított kézilabda fejlesztések egyik legnagyobb haszonélvezője.

Szombathelyen a közbeszédben már kiszabadult a szellem a palackból. Élvonalról gondolkodik minden játékos, első osztályú álmokat dédelget a szurkolók döntő többsége, és aligha rejti véka alá feljebb lépési szándékát maga a vezetőség is. Legyünk őszinték: célok kellenek és szükségesek is. Végső prognózis nélkül esendő egy sportoló, fegyvertelen egy szakvezetés. A sport azonban kemény tanítómester.  Hányszor és hányszor fürdött meg az esélyesebb, kapott ki a győzelemre ítélt vagy betlizett a veretesebbnek gondolt csapat. Nem ildomos tehát felírni egy papírfecinre a végeredményt és lobogtatni, mint véres kardot. Merthogy az élet produkál furcsaságokat, és ez alól a sport sem kivétel.

Szombat este közel teltház előtt az egyetemi csarnokban komoly mérkőzést rendeztek: farkasszemet nézett egymással a Szombathelyi KKA, amely trónigényét már több fórumon is kifejezte, illetve az a NEKA, amelyik a központosított kézilabda fejlesztések egyik legnagyobb haszonélvezője.

Önmagában ez nem kell, hogy felforgassa a világot, ám mivel a szombathelyi csapat a második helyen lohol, a NEKA pedig éppenséggel a dobogó legalsó fokán, így a rangadó kifejezés semmiképp sem tekinthető túlzásnak. A hazaiak számára amúgy is létfontosságú volt a mérkőzés, hiszen tudvalevő, hogy a szezon kötelezőnek számított összecsapásai mellett a NEKA-t, a Dunaújvárost és a Vasast is ildomos lenne elpáholni, annál is inkább, mert a felsorolt három csapat gáncsolhatja el igazán az élvonalbeli illúziókat.

Nem gondoljuk azt, hogy a közvetlen hozzátartozók, és a NEKA szorosan vett szakmai stábján kívül bárki is komoly tétet tett volna a vendéggyőzelemre. Annál is inkább, mert a szombathelyi együttes bebetonozta keretét friss szerzeményekkel, míg az ellenlábas esetén zajos átigazolási hírekről nem igazán lehetett tájékozódni. Intő jel volt azonban, hogy a tavaszi idény első felvonásában a NEKA alaposan rálépett a Dunaújváros lapockájára, míg a Szombathelynek az első körben igazán küzdelmes ellenfél nem akadt a hálójába tétmérkőzés során. Nem elhanyagolhatónak tűnő tény, hogy nemzetközi bírákat delegáltak az összecsapásra, ami elővetítette, hogy a februári szombaton a szövetség részéről is komolyan vették az összecsapást.

A mérkőzés tempósan indult, az ebben az osztályban megszokott finom tapogatózásnak nyoma sem volt. Noha az első mozdulatokból úgy tűnt, a hazaiak nagy vehemenciával esnek ellenfelüknek, figyelmeztető jelnek bizonyult, hogy a Szombathely méregfogának számító lerohanásokat egy az egyben kihúzta a NEKA. Az egész mérkőzésen frissebbnek tűnő vendégek lábbal a hazaiak fölé nőttek, nem csak a gyors indításokat vagy a szélre kihelyezett labdákat akadályozták meg, hanem a védekezésben is könnyedén lemozogták az egy az egy elleni próbálkozásokat. A némiképp megnyitott védelem az elejétől fogva komoly dilemma elé állította Füzesi Ferenc tanítványait, és a gyors keresztmozgások, valamint a tiszta átlövésekhez szükséges elzárások nem ültek ezen az estén. A NEKA ravasz módon kihasználta a technikai hibák adta lehetőségeket, és a főként erőből próbálkozó hazaiakat a játék minden elemében felülmúlta. A különbség egyre csak gyarapodott és a félidőre már megnyugtató előnnyel mehettek pihenni a vendégek.

A második játékrészre feljavult a hazaiak játéka, ám Schneider Éva remek megmozdulásai csak a lassú felzárkózáshoz voltak elengedőek. A Kispestről igazolt játékos jobbára egyéni akciókkal próbálkozott, hozzá zárkózott fel eredményességben Virág Noémi. A széleket továbbra is parlagon hagyták a hazaiak, míg a magas fokú koncentráció az egész mérkőzésen hiányzott. Később persze három ízben is megközelítette ellenfelét a Szombathelyi KKA, de a kritikus pillanatokban mindig egy apró technikai hibának köszönhetőn három gólnál beljebb nem tudtak jönni a hazaiak. Füzesi Ferenc próbálkozott, forgatta a csapatát, ekkortájt már szinte mindenkit pályára küldött, ám a játék képe csak nem akart változni. 

A mérkőzés végére aztán kiengedett a NEKA, és a rövid „áramszünet" kis híján megbosszulta magát. Történt ugyanis, hogy a vége előtt egy gólra apadt a különbség, ám a szombathelyiek nem tudtak élni az utolsó támadás jogával, így a végére maradt a vendégsiker, és a feljutás szempontjából nem túl biztató eredmény.

A szombathelyiek a jövő hét folyamán a városi rangadón javíthatnak.

Női NBI/B 14. forduló Szombathely

Kozma Szerszám-Szombathelyi KKA - NEKA (9:14) 23:24

Szovák Viktória, Csépke Dominika, Pukler Glória 3, Mayer Maja 3, Takács Bianka, Csire Fanni, Tömő Alexandra, Mórocz Alexandra, Cser Dóra, Futaki Hajnalka, Schneider Éva 6, Smid Eszter, Szendrei Barbara 4, Gaylhoffer Ildikó 1, Pődör Rebeka, Virág Noémi 6.

Új hozzászólás