Garas Kálmán fotótárlata a Zero Galériában (febr. 21.)

2017.02.20. - 09:00 | vaskarika.hu

Garas Kálmán fotótárlata a Zero Galériában (febr. 21.)

Helyszín: Szombathely, Zéró Galéria

Dátum: 2017.02.21.

Február 21-én 17 órakor nyílik meg Garas Kálmán "Bontsd le magadban arcod köveit" (Weöres Sándor) című fotókiállítása a Zero Galériában. A kiállítást megnyitja Készman József művészettörténész.

A Művészeti Intézet Zero Galériája egyaránt bemutat hallgatói kiállításokat, külső alkotókat, de olykor, évente legalább 1 alkalommal az intézet egy oktatójának is rendez egyéni kiállítást, amivel tudatosítani szeretné, hogy oktatói nemcsak az egyetemen tartott óráik során dolgoznak, hanem elsősorban alkotók, kritikusok.

Garas Kálmán fő műfaja a portré, mely egyszerre ragadja meg a modell vonásait és a személyiségének lényeges tulajdonságait. Legalábbis a sikeres portréknak mindenképp ez a titka, s hogy mindezt ráadásul egy jellemző, de azért mégis különleges szituációban tudja megragadni.


Garas Kálmán munkássága a művészeti élet szereplőire fókuszál: írókra, költőkre, zenészekre, képzőművészekre. Jelen kiállításon az ő fotóiból láthatunk válogatást.

„A tablót a muzsikusok túlsúlya jellemzi, ami nem meglepő! Ugyanis Garas Kálmán kameráival - néhai Tibold Iván ösztönzésére! - 1977-től követi nyomon a Bartók Szeminárium, 1985-től Bartók Fesztivál eseményeit, vendégeit, szereplőit. A kör bővüléséhez járultak hozzá a Capella Savaria, a Savaria Szimfonikus zenekar, az Esterházy Trió és más együttesek fellépései, de otthonosan mozog a képzőművészek kiállításain, a műtermekben és az írók írószobáiban is... de nem feledkezhetünk meg Kurtág György vagy Dresch Mihály képéről sem" (Salamon Nándor)


A Zero Galériában szintén láthatjuk e zenészek már Garastól is közismertté vált portréi (Kurtág György, Ligeti György, Kocsis Zoltán, Amadinda stb.) mellett a művészet más területét is, pl. Bereményi Géza, Keserü Ilona, Esterházy Péter, Nagy Gáspár portréival.

Február 21-től a Zero Galéria terében a kulturális életünk egy apró esszenciájával találkozhatunk.


Új hozzászólás