Savariaiak a Római Birodalomban - Agócs Nándor előadása az egyetemen

Képgaléria megtekintése2017.02.21. - 00:20 | Mészáros Vivien - Fotók: Németh Tamás

Savariaiak a Római Birodalomban - Agócs Nándor előadása az egyetemen

A Genius Savariensis történelmi kurzusát egy rutinosnak mondható előadó, Agócs Nándor kezdte meg a szokásos hétfő korai esti időpontban. A téma a hajdani savariai emberek Római Birodalomban való felbukkanása, így az előadás a helyi vonatkozás következtében még izgalmasabbnak ígérkezett.

HIRDETÉS

A figyelemfelkeltő témát és ismertetőjét a történelmi kurzus koordinátora, Katona Attila konferálta fel a tőle megszokott szellemes módon. Savariaiak a Birodalomban - olvashattuk a prezentáció címét az első dián. A tárgykör fejtegetése azt a következtetést rajzolta ki a hallgatóság előtt, hogy a korabeli Savaria területéről származó emberek gyakorlatilag a Római Birodalom minden szegletében megtalálhatóak voltak. Britanniától kezdve egészen az Észak-Afrika területén elhelyezkedő Numidiáig, Germania Superior, Cappadocia, Moesia Superior, Galatia, Syria, Raetria és Dacia térségét kiemelve.


A „szétszóródás" okai között elsősorban a katonai szolgálat teljesítését emelte ki az előadó. Ennek hitelét bizonyítva számos feliratot, sírkövet vagy kőbe vésett okmányt láttuk megjelenni kép formájában a vetítővásznon. Ezen tárgyi leletek teljes egészükben vagy töredékes formában bizonyítják a savariaiak jelenlétét az említett területeken. Megtudhattuk, hogy a Claudia megjelenése egy feliratban már leszűkíti a vizsgált területi kört, melyből aztán kirajzolódhat a pontos régió is. Olyan rövidítéseket láthattunk, mint Sa, Sav, Sava, Savar, Savari, Savaria vagy Savariens.


A kezdeti I-II. század körüli időszakhoz képest, a későbbiek során nagyobb számban jelentek meg a Birodalomban, azonban nagyon nehéz még megsaccolni is a számukat, ugyanis sokszor csak Pannónia területét nevezik meg a feliratok, így nem tudni pontosan, hogy ezen belül melyik településről származhattak. Visszakanyarodva a katonáskodáshoz, főként praetoriánus, centurio és az equites singulares Augusti, azaz Traianus uralkodása alatt létrehozott új lovas testőrségi posztokat töltöttek be. A harcos státusz mellett fellelhető még korabeli tűzoltó, egykori pap, polgármester, quaestor vagy hadmérnök tisztséget betöltő személy is.


A korabeli időkből származó forrásokkal tűzdelt diasorok, és a hozzájuk kapcsolódó élvezetes magyarázat egy pillanatig sem hagyta lankadni a figyelmet. A kurzus következő előadását is Agócs Nándor fogja tartani március 6-án, ahol Pannonia provincia szórakozási lehetőségeivel ismerkedhetünk meg. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás