A 30 legszebb kortárs magyar vers

2017.02.21. - 10:00 | ujszo.com / vaskarika.hu

A 30 legszebb kortárs magyar vers

A legtekintélyesebb magyarországi irodalmi folyóiratok közé tartozó Jelenkor szerkesztősége szeretné felmérni, mi számít a legfontosabbnak a kortárs magyar irodalomban. Kritikusokat kértek fel, hogy szavazzanak műnemenként, műfajonként. Elsőként a verslista készült el.

HIRDETÉS

Mivel nehezen behatárolható, mi számít kortársnak, a szerkesztők az utóbbi harminc évet tekintették a költészet jelenkorának, és egy-egy harmincas listát kértek az alábbi kritikusoktól: Balázs Imre József, Bedecs László, Bozsoki Petra, Csehy Zoltán, Csuhai István, Fekete Richárd, Görföl Balázs, Halmai Tamás, Harmath Artemisz, Károlyi Csaba, Kálmán C. György, Keresztesi József, Kőrizs Imre, Krupp József, Lapis József, Mekis D. János, Mohácsi Balázs, P. Simon Attila, Sántha József, Szénási Zoltán, Tarján Tamás, Turi Tímea.

Nem lóverseny

Reprezentativitásra törekszünk, elismert kritikusokat kérünk fel lehetőleg úgy, hogy minél inkább paritásos legyen az összetétel. Legyenek köztük nők és férfiak, határon túliak és magyarországiak, budapestiek és vidékiek, nagy öregek és újoncok. Persze világos, a reprezentativitás nem jelent objektivitást (azt nem is tartjuk elérhetőnek)" - áll a sorozatot bevezető szerkesztőségi cikkben. Amelyben egyébként azt is jelzik, hogy az irodalom nem lóverseny, a listák és rangsorok csak arra jók, hogy vitatkozzanak velük, és az esztétikai érték nem dönthető el szavazással. „Ennek ellenére fontosnak érezzük, hogy lapunk, amely minden egyes számával válogat és tartalomjegyzékével havonta értékjavaslatokat kínál, ebben a végletekig leegyszerűsített, na jó: vulgarizált formában is orientációs alternatívát nyújtson egy szakmailag mégiscsak védhető ajánlattal. Ajánlatnak, nem verdiktnek tekintjük majd a listákat."

Mint az lejjebb látható, a Jelenkor 30/30 verslistája nem harminc, hanem harminckilenc címet tartalmaz. Ez azért alakult így, mert sok lett a megosztott „helyezés" (a teljes listán 475 vers szerepelt). Ha meghúzták volna 30-nál a vonalat, nem lehetett volna eldönteni, hogy több azonos pontszámú vers közül melyik maradjon le a listáról. A kritikusok úgy szavaztak, hogy egyéni 30-as listájukat értéksorrendbe rendezték: kinek-kinek a listáján az első helyezett 30, a második 29 pontot kapott stb., a szerkesztőség pedig egyszerű összeadással hozta létre az összesített listát.

Petri György emblematikus verse hatalmas különbséggel győzött, pontszáma tízszerese az utolsó harmadban található versek értékének, tehát legalább 14-15 kritikus listájára fel kellett kerülnie.

„Minden olvasónak, irodalommal foglalkozó értelmezőközösségnek és intézménynek vannak hasonló listái, melyek az összeállítók vagy szavazók nézőpontját tükrözik. Ez természetes - véli H. Nagy Péter. - Ha viszont nekem kellene 30 kortárs szép magyar verset összeírnom, akkor az a korpusz jelentősen eltérne a Jelenkor listájától. Sőt, teljesen más lenne. Nálam Tőzsér Árpád Sebastianus című verse feltétlenül szerepelne. Továbbá a számomra fontos darabok között olyasmik is szóba jönnének, mint például Kovács András Ferenctől a József Attila szonettje vagy Orbán János Dénestől a Páthosz temetése - hogy kimaradt „erdélyit" is említsek. Egyáltalán, a számomra legfontosabb 30 vers közé valószínűleg Barak László én?, Hizsnyai Zoltán Különb világot és Vida Gergely Tükrök című verse is jó eséllyel pályázna. És még bőven maradnának helyek Domonkos Istvántól a poszthumán fiatalokon át Zalán Tiborig."

Jelenkor 30/30

Petri György: Hogy elérjek a napsütötte sávig (418)

Parti Nagy Lajos: Rókatárgy alkonyatkor (200)

Kemény István: Egy nap élet (187)

Tandori Dezső: Londoni Mindenszentek (181)

Tandori Dezső: A Semmi Kéz (139)

Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén (106)

Tolnai Ottó: Mi volt kérded a legszebb Dániában (94)

Tóth Krisztina: A világ minden országa (93)

Kemény István: Fel és alá az érdligeti állomáson (84)

Kántor Péter: Megtanulni élni (83)

Rakovszky Zsuzsa: Decline and fall (82)

Márton László: Bowen monológja, sötétben (80)

Kovács András Ferenc: És Christophorus énekelt (67)

Rakovszky Zsuzsa: Egyirányú utca (64)

Szabó T. Anna: Elhagy (64)

Borbély Szilárd: Hosszú nap el (63)

Baka István: Farkasok órája (62)

Sziveri János: Bábel (60)

Tóth Krisztina: Kutya (58)

Térey János: A gyönyörű gyár (56)

Kemény István: A néma H (54)

Varró Dániel: Minden olyan mint minden (53)

Borbély Szilárd: Tenger könnyek csillaga (52)

Orbán Ottó: A magyar népdalhoz (52)

Kukorelly Endre: Azt mondja aki él (50)

Oravecz Imre: Közelítő nap (49)

Tóth Krisztina: Havak éve I-III. (48)

Kukorelly Endre: Kicsit majd kevesebbet járkálok (47)

Kántor Péter: A könyvespolc előtt (45)

Parti Nagy Lajos: A Csorba-kert (45)

Tóth Krisztina: Kelet-európai triptichon (45)

Borbély Szilárd: Karácsonyi szekvenciák (44)

Borbély Szilárd: A tízezer (43)

Kemény István: Célszerű romok (43)

Petri György: Sár (43)

Tandori Dezső: Szakadj ki (43)

Térey János: Fagy (43)

Borbély Szilárd: Pegazus, szárnyak (40)

Parti Nagy Lajos: Nyár, némafilm (40)

(A cím után zárójelben álló szám a szavazók egyéni preferenciái alapján kialakult összpontszámot jelöli.)

Új hozzászólás