Kozmikus motívumokkal bájolt Varga Dominik és az Újvilág Utca

Képgaléria megtekintése2017.02.24. - 00:25 | Mészáros Vivien - Fotók: Németh Tamás

Kozmikus motívumokkal bájolt Varga Dominik és az Újvilág Utca

Minden Bájoló tartogat meglepetést, így a legutóbbi is rendhagyóra sikeredett csütörtökön: eredetileg Varga Dominik, az Újvilág Utca "motorja" lett volna Boros Ferenc beszélgetőtársa, de a frontember magával hozta a teljes bandát, hogy együtt mutassák meg akusztikusra hangszerelt dalaikat.

HIRDETÉS

Nagy Éva, a könyvtár igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy közvetve minden évadban érintették a zenekart, példaként említve Puskás Mátyás és Doma Bence bemutatkozását. Nem csak a felállás mondható szokatlannak, hiszen az előadók számával egyenes arányban növekedett a nézőközönség is. Sok Bájolót megjártunk már, de ekkora érdeklődésre még nem volt példa! A pótszékek elhelyezése után kezdődhetett a műsor, amit szokásosan egy dal nyitott.

A zenei gyökerek felől érdeklődve, hol ciki, hol komolyabb sztorikat osztottak meg a srácok a Hupikék törpikék - Lagzi Lajcsi vonaltól kezdve, egészen a hangszeres oktatásig. A középiskolás fiatalokból összeálló banda hivatalosan 2010-ben alakult, és azóta több tagcserén is átesett. Dalaikon jól érezhető, hogy a legnagyobb hatást az alternatív műfaj, a gitárzene gyakorolja, mint a Beatles, a Franz Ferdinand, vagy magyar vonatkozásban a Kispál és a borz, illetve a 30Y. A kezdeti szárnybontogató, tinédzser időszakot maguk mögött hagyva kiforrott zenét játszó férfiakká értek a srácok.

Varga Dominik elmondása szerint az első lépések nagyon nehezek egy feltörekvő zenekar életében, pláne, ha nem rendelkeznek megfelelő kapcsolatokkal. Ennek ellenére nem mondható eredménytelennek az elmúlt 7 év, hiszen 2014-ben megnyerték a szombathelyi Átjáró tehetségkutatót, melynek köszönhetően felléphettek a Volt fesztiválon és a helyi Magyar Dal Napján, valamint olyan ismertebb bandák előtt mutatkoztak be előzenekarként, mint a Vad Fruttik vagy a Kistehén.  


Az Újvilág Utca mellett inkább Dominik személyére volt kihegyezve a beszélgetés. Megtudhattuk, hogy a tanító szak alsó lépcsőfokáról akar felmászni egészen a magyar-történelem szakos diplomáig, és mindenképpen tanítani szeretne a zenélés mellett. Utóbbit említve természetesen szóba kerültek a dalszövegek, melyek szinte egy bárhol elcsípett félmondatból is megszülethetnek. A gondolatfoszlányokkal teli füzet mellett élményekből, utazásokból is merít, erre jó példa a Budapest című szám. Jellemző, hogy nem direktbe alkot, nem keres, hanem rátalál a szöveg, akár 1 nap, akár 1 évnyi érés után.

Dominik zenésztársai közül kiemelkedik Puskás Matyi, aki egyrészt a másik alapító tag, másrészt eszméletlen jó gitárdallamokat rak össze a szövegek alá. Újonnan érkezett lakók az Újvilág Utcában Kárpáti Tamás, dobos, illetve Kiss Tamás, aki ritmusgitáron segíti a zenekart.


Boros Ferenc megszokott újságírói kérdései mellett szereti boncolgatni a szövegeket, a dalok hangulatát. Remekül kiemelte a kozmikus motívumokat és a bezárkózás hangulatát Dominik alkotásaiban. A szerző előbbire azt felelte, hogy a világűr, a kozmosz mindig egy örökösen izgalmas, felfedezhetetlen téma az emberek számára.

Utóbbi kérdés már egy picit keményebb dió, hiszen mindenki fél a magánytól, így az ő esetében is felmerül ennek a kérdéskörnek a boncolgatása a szövegekben. A beszélgetés közben felcsendült dalok között találhatjuk az Emma, Diszkó, Budapest, Balaton 2, Balaton 3, Álmodik, illetve a friss klippel megjelenő Szerelmes című szerzeményeket.

Utóbbi már egy olyan lépcsőfokot jelenthet a zenekar életében, amelyen fokozatosan fellépkedve minél több emberhez eljut a zenéjük, minél több klip, album jelenik meg, valamint ott láthatjuk majd őket a fesztiválok fellépői között.

Kapcsolódó írásunk:

Szerelmes - Klip Valentin napra és baráti zenehallgatáshoz az Újvilág Utcától

2017.02.14. - 19:30 | Büki László 'Harlequin'

Szerelmes - Klip Valentin napra és baráti zenehallgatáshoz az Újvilág Utcától

"Pluto vagyok, te a Charon, két szerelmes a bölcsészkaron" - szövegérzékeny gitárzene némi mulatós-népies bolondsággal összegyúrva. Itt az Újvilág Utca első klipje, Valentin napon épp aktuális!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás