Egy tökéletes világ víziója - Vineta Köztársaság a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2017.02.25. - 00:20 | Dart - Fotók: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Egy tökéletes világ víziója - Vineta Köztársaság a Weöres Sándor Színházban

Ki ne szeretne minden világok legjobbikában élni? Ki ne szeretné minden világok legjobbikát, a tökéletes várost megtervezni, szinte Teremtőt játszani? Moritz Rinke: Vineta Köztársaság című színművében a kiválasztottak örömmel mondanak igent a hívásra.

HIRDETÉS

Egy elhagyatott villába költözik vezető beosztású értelmiségiek gondosan kiválasztott csapata, hogy egy ötven négyzetkilométeres szigetre megtervezzen egy ideális várost. Ez lenne a Vineta Köztársaság. Építész, építőmérnök, tengerészkapitány, politikus, projektmenedzser dolgozik feszített munkatempóban, hogy létrejöhessen a tökéletes világ.

Aki dolgozott nagyvállalatnál, és részt vett csapatépítő tréningen, annak ismerős a jelenet, ahogy meglett, komoly emberek főnökük, vezetőjük vagy trénerük utasítására hülyét csinálnak magukból, és a gyakorlat végén ezt habitusuktól függően valamilyen szinten élvezik. Ez történik, amikor Robert Leonhard (Trokán Péter) vezényletére a Europe együttes 80-as évekbeli sikerszámára, a Final countdown-ra léggitároznak és karaokéznak az egyenöltönyös, nyakkendős várostervezők. Abszurd látvány, az első felvonás csúcspontja. 

A menedzserasszisztenst, Nina Seilert megszemélyesítő Alberti Zsófi ruházata, frizurája, sminkje telitalálat, idézi egy menő multinacionális vállalat trendi öltözködését. Nina, a titkárnőbe oltott szexbomba ellenállhatatlanul vonzza a körülötte lévő potens férfiakat. A teherhajókat vezénylő kapitány (Bajomi Nagy György) és a projektmenedzser Hagemann (Szabó Tibor) közt feszülő ellentét, az építészek (Balogh János és Horváth Ákos) eltérő szemlélete miatti ütközések, az újraválasztását fontolgató politikus (Mertz Tibor) értelmetlen alagútépítési ötlete előre kódolja a megvalósítási nehézségeket. Hans Montag, a mindenféle munkaerőt felhajtó munkaügyes szerepében Orosz Róbert folyton a véletlenszerűen működő kávéautomatát babrálja, melynek reklámfotóján Nina Seiler mosolyog csábosan.

( A két felvonás közti szünetben a darab közönsége a színházi igazgatópályázat esélyeit latolgatta. Dér András visszalépése után március 2-án a szombathelyi közgyűlés megválasztja-e Jordán Tamás jelenlegi színigazgatót újabb 5 évre? Sokan értetlenkedtek, hogy a szakmai bíráló bizottságban mit keresnek nem helyi szakemberek, mennyire ismerhetik a Weöres Sándor Színház munkáját, ha nem látták díjnyertes előadásait, nem lélegeznek együtt vele, csak előterjesztésből, sajtóból ismerhetik az ott folyó műhelymunkát. Miért nincs képviseletük a színház bérleteseinek, szponzorainak, dolgozóinak? Miért budapestiek szólnak bele, mi a jó a Vas megyei közönségnek? Közben gyűlnek a facebook like-ok Jordán Tamás mellett, és a színház minden színésze támogatja pályázatát. Szembeszáll-e vajon a népakarattal a város közgyűlése? )

Itt kanyarodunk vissza a második felvonás egyik jelenetéhez, melyben Leonhard igazgató válogatott szidalmakat vág egyik beosztottja fejéhez, egyre botrányosabb sértéseket, majd végül önkormányzati képviselőnek nevezi.

A második felvonásban hatalmas csavar jön, erről a darab zavartalan élvezete érdekében nem árulunk el részleteket. Bajomi Nagy György és történetbeli felesége, Vlahovics Edit közös játéka a legfelhőtlenebbül élvezhető jelenet, és míg a poénokon nevetünk, az agyunk sarkában elgondolkodunk a szavak valóságtartalmán. Vlahovics Edit szenzációsat játszik a legjobban megírt szerepben. Később megérkeznek a villa egykori tulajdonosai Amerikából Rosa és Rosanna Seligmann, (Bálint Éva, Kiss Mari), és minden fenekestül felfordul.

A Vineta Köztársaság helyenként szórakoztató, de inkább komoly darab, mély tanulságokkal.

Szereplők:
Hans Montag/Orosz Róbert
Johann Behrens/Mertz Tibor
Fritz Feldmann-See/Bajomi Nagy György
Lutz Born/Horváth Ákos
Klaus Hagemann/Szabó Tibor
Sebastian Färber/Balogh János
Robert Leonhard/Trokán Péter
Nina Seiler/Alberti Zsófi
Ursula Feldmann-See/Vlahovics Edit
Rosa és Rosanna Seligmann, egyenesen Amerikából/Bálint Éva, Kiss Mari

Dramaturg: Perczel Enikő
Díszlettervező: Czigler Balázs
Jelmeztervező: Velich Rita
Mozgókép: Varga Vince
Kellékes: Móri Csaba
Ügyelő: Schmidt Róbert
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Rendezőasszisztens: Balogh Lívia
Rendező: Réthly Attila

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás