Helyi kézirangadót nyert az SZKKA

Képgaléria megtekintése2017.02.25. - 16:00 | Antal Ádám - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Helyi kézirangadót nyert az SZKKA

Február 25-én szombathelyi rangadónak adott otthont a büki Sportcsarnok. A hazai pályán játszó Haladás VSE a Szombathelyi KKA NB I/B-s csapatát fogadta a női kézilabdabajnokság második vonalában. Az első félidőben meglepte jóval esélyesebb, a legmagasabb osztályra hajtó ellenfelét a Haladás, és már 3 góllal is ellépett, ám a szünetre vendégelőnnyel fordultak a csapatok, amit az SZKKA végig meg is őrzött a mérkőzés során. Haladás VSE - SZKKA 29:34

Kétségtelenül a hétvége nagy kézilabda összejövetele az SZKKA és a Haladás összecsapása volt, még akkor is, ha a bajnokság végkimenetelét érintő, minden bizonnyal legfontosabb mérkőzést Szekszárdon játsszák majd a hétvége folyamán.

A két szombathelyi csapat csörtéje nem pusztán csak sport, hanem sok minden más is egy kalap alatt, ezért aki él-hal a kézilabdáért, a szombati ebéd után a Vas megyei fürdőváros felé vette az irányt. Mindkét csapat számára volt törleszteni való a mérkőzésen, hiszen a hazai együttes finoman fogalmazva is beragadt a rajtnál, míg a vendégek egy nem túl szívderítő verességbe kóstoltak bele a NEKA ellenében az előző hétvégén.

A mérkőzés toronymagas esélyese természetesen az a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia volt, amely az ősz folyamán két mérkőzést leszámítva átgázolt ellenfelein. Az élvonallal szemezgető együttesnek a legnagyobb erénye volt, hogy csapágyasra járatta azt a fajta erőkézilabdát, amely a gyilkos fizikumon és a folyamatos lerohanásokon alapult. Az SZKKA által diktált hatalmas tempóba kevesen tudtak beleállni, és elsősorban Mayer Maja révén gyors ellentámadásokkal rendre meghintették az ellenfeleket. Az állandó iramváltások mögött az a Császár Zsófia ált, akivel szemben kevés csapat talált fogást, így többségük rendre belefutott a késbe. A rafinált irányító ideiglenes elvesztése után keletkezett űr már az ősz végén is mutatott baljós jeleket, ám akkor a Vasas felett aratott győzelem feledtetni tudta a probléma forrását.  A csapat azóta gyakorlatilag klasszikus irányító nélkül játszik, hiszen a Császár helyén szereplő Pukler Glória számára nem ez az a pozíció, ahol igazán érvényesíteni tudja az amúgy remek  és hasznos képességeit, a friss igazolások közül pedig egyik játékos sem tudja forgatni úgy a játékot, ahogy az ebben a pozícióban kívánatos lenne. 

Mindezek ellenére az élvonal második helyén tanyát verő együttes erődemonstrációra készült, hiszen a Haladás számára lassan úgy kell egy kisebbfajta siker, mint egy falat kenyér. Hamar Zoltán csapata az első fordulóban egy nyerhető mérkőzésen perecelt le a Mohács ellenében, a második összecsapáson pedig halvány esélye sem volt az NB 1-es játékosokkal vastagon teletűzdelt Dunaújvárossal szemben. A mérkőzés előtt a játékosok rutinja, a tabellán elfoglalt helyezés és az előzetes esélyek egyértelmű SZKKA győzelmet sugalltak. A sors azonban másképp rendelkezett. A Haladás az eddig látottakhoz képest magasabb fordulatszámon pörgött, és olyan futásra kényszerítette ellenfelét, ami láthatólag tanácstalanná tette a vendégeket. A tiszta helyzetek tömkelegét ezúttal nem hagyta parlagon a Szabó Janka irányította zöld-fehér társulat, és az első negyedórában abszolút dominálta az összecsapást.  Bátran és ügyesen vállalkoztak a hazaiak, ha kellett kemény faultokkal zártak, ha pedig úgy adódott, egy az egyben lejátszották az amúgy gyakran légüres térben botorkáló vendégvédelmet. A hirtelen sokkból mindösszesen csak a félidő második felére ébredtek fel a vendégek, de az utolsó 5 percet leszámítva szinte végig a Haladás akarata érvényesült. A 25. percben jutott először vezetéshez az SZKKA, ekkor 14:15 állt az eredményjelzőn a vendégek javára.  A Haladás nem pusztán csak Szabó Janka irányító révén volt veszélyes, hanem Hegedűs Dorottya átlövései és Hrabovszky Helga pazar megmozdulásai is megoldhatatlan feladat elé állították a bajnokság megnyerésére törekvő, esélyesebbnek vélt szombathelyi csapatot. A szünet előtt aztán tempót fogott az SZKKA és a félidő végére végül előnnyel mehetett pihenőre Füzesi Ferenc gárdája. 

A mérkőzés második etapjában a rutinosabb csapat magához ragadta a kezdeményezést: védekezésben jobban zártak, támadásban pedig több keresztmozgással  zavarták meg a Haladás fáradó védelmét.  A megnyugtató előny kibontakozásához azonban szükség volt az olykor hajmeresztő ítéleteket bemutató játékvezetőkre is. Az embernek végig futkosott a hideg a hátán, olyan szürreális dolgokat fújtak meg. Történt ugyanis, hogy a második félidő 6. percében a betörő Haladás játékost Pukler Glória gázolta el, mire a játékvezető rámutatott Gaylhoffer Ildikóra, és őt küldte két perces kényszerpihenőre.  A kabaréba illő jelenet egy volt a sok közül, így bizonyos idő után már a játékosok is rezignáltan vették tudomásul az egyre-másra következő betliket.

Szerencsére a mérkőzés dinamikáját mindez nem befolyásolta és a kialakuló adok-kapok igazán nagy győztesei a szurkolók lettek. Az SZKKA erőfölénye a végére érte el tetőpontját, ugyanakkor a Haladás is szépen kapaszkodott, így egy izgalmas és látványos összecsapást kaptak jussul mindazok, akik vették a fáradtságot, és kilátogattak a mérkőzésre. A játékosok végig hajtottak és látványos gólokkal stafírozták ki a szurkolók igényeit.

A városi rangadó kellőképp élvezetesre sikerült, őszintén szólva egyik szakvezető sem lehet igazán csalódott. Füzesi Ferenc csapata kiszenvedte a győzelmet, de ezért így is úgy is jár a két pont, míg a Haladás először játszott "tavasszal" olyan szinten, ahogy az egy modern felfogásban dolgozó együttestől elvárható. A hazaiak számára ez különösen hízelgő, hiszen ne felejtsük el, hogy fiatal és fejlődés előtt álló játékosokról van szó!

Haladás SKFT - Kozma-Szerszám Szombathelyi KKA 29:34 (15:17)

Bük, 300 néző, NB I/B-s női kézilabda-mérkőzés, vezette: Hardi R., Őri E.

HVSE: Márkus - Hegedűs 7, Szabó J. 3/2, Gerencsér 1, Sebestyén 5, Takács K. 1, Hrabovszky 9. Csere: Dudora (kapus), Freiberger 1, Bolfán, Baranyai, Guttyán 2, Doncsecz, Kaposvári, Kiss N. Edző: Hamar Zoltán.

SZKKA: Futaki - Mayer 8/5, Smid 1, Pukler 6, Takács B., Schneider 5/2, Szecsődi 3. Csere: Tömő, Szovák (kapusok), Győrffy, Csire, Cser, Szendrei 4, Gaylhofer 1, Pődör R. 2, Virág 4/1. Edző: Füzesi Ferenc.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás