Oscar-díj - A Holdfény lett a legjobb film, a Mindenki című magyar alkotás is nyert

2017.02.27. - 11:00 | vaskarika.hu / MTI

Oscar-díj - A Holdfény lett a legjobb film, a Mindenki című magyar alkotás is nyert

A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A zűrzavarba torkolló estén a legjobb rövidfilmek között a Mindenki című magyar film diadalmaskodott. Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer munkája révén először kapta meg magyar kisfilm az amerikai filmakadémia díját.

HIRDETÉS

A legfontosabb kategória, a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből.

Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták.

A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért.

A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.

A régi városért Kenneth Lonergan, a Holdfényért pedig Barry Jenkins kapta a legjobb eredeti, illetve adaptált forgatókönyvért járó díjat.

Két díjat is besöpört Justin Hurwitz. A fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat.

A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért.
Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az Oscart ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó - azóta már felfüggesztett - amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.

A legjobb vágás díját A fegyvertelen katona című film kapta. A legjobb egész estés animációs film a Zootropolisz - Állati nagy balhé lett, a legjobb rövid animáció elismerését pedig a Szalonkának ítélte oda az amerikai filmakadémia.

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán. A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. A hollywoodi gálán résztvevő alkotói csapatnak a filmben nagy szerepet játszó Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a tanárok az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díjátadót és ünnepelték a győzelmet.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. "Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk" - fogalmazott.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ. Az összefogás erejéről szóló 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia, továbbá a rendező mellett Udvardy Anna producer és Csillag Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett Oscar-díjátadón.

"Egy emberként ugrottunk fel, iszonyatosan örülünk a díjnak, nagyon büszkék vagyunk rá" - mondta Csillag Mano vágó a Duna televízió élő közvetítésében. Elmesélte, hogy a tervek szerint a stáb együtt ünnepel a gála után, részt vesznek a kormányzói bálon, és meghívást kaptak az egyik legfontosabb afterpartira, Elton John ünnepségére, amelyet a sztár az Oscar-nyertesek számára rendez minden évben.

"Egy napunk marad, hogy feldolgozzuk az örömöt, és utazunk vissza Magyarországra" - fűzte hozzá.
"Mélyebb történetről van szó, minthogy gyerekfilmnek tekintsük. Már a jelöléssel elindult az érdeklődés a nagy stúdióktól is" - mondta.

A NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült Mindenki univerzális témát tárgyal, a nemzetközi filmfesztiválok közönsége is közel érezte magához a történetet. "Viszonylag szívhez szóló, befogadható téma, de közben azért vannak olyan rétegei, amiken el is lehet gondolkodni" - mondta korábban az MTI-nek a rendező.

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Ezra Edelman 467 perces munkája, az O.J.: Made in America kapta. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól.

A legjobb hangvágás Oscar-díját az Érkezés, a hangkeverését pedig A fegyvertelen katona című filmnek ítélték. Utóbbi kategória kitüntetettjei között van Kevin O'Connell, aki 21. jelölését váltotta díjra.
A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár vehette át a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett esten.

Negyedik Oscarját kapta Colleen Atwood, akit ezúttal a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért jutalmaztak. A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták.
A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad - Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat.

A 89. Oscar-gála képekben

Íme a jelöltek, illetve kiemelve a nyertesek listája:

A legjobb filmnek járó Oscart először a Kaliforniai álomnak adták egy véletlen baki miatt, de a valódi nyertes a Holdfény.

A legjobb film (Best Picture)

Kaliforniai álom (La La Land)
A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)
Holdfény (Moonlight)
A régi város (Manchester by the Sea)
Oroszlán (Lion)
A számolás joga (Hidden Figures)
Fences
Érkezés (Arrival)
Hell or High Water

Az igazság pillanata. Fotó: Puzzlepix

(Fotó: Puzzlepix)

A legjobb férfi főszereplő (Actor in a Leading Role)

Casey Affleck - A régi város (Manchester by the Sea)
Andrew Garfield - A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)
Ryan Gosling - Kaliforniai álom (La La Land)
Viggo Mortensen - Captain Fantastic
Denzel Washington - Fences

Casey Affleck amerikai színész a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb férfi főszerepőnek járó elismerést A régi város (Manchester by the Sea) című filmben nyújtott alakításáért a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Casey Affleck (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb női főszereplő (Actress in a Leading Role)

Emma Stone - Kaliforniai álom (La La Land)
Natalie Portman - Jackie
Ruth Nega (Loving)
Meryl Streep - Florence - A tökéletlen hang (Florence Foster Jenkins)
Isabelle Huppert - Elle

Emma Stone amerikai színésznő a legjobb női főszereplőnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Stone a Kaliforniai álom (La La Land) című  filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben.  (MTI/AP/Chris Pizzello)

Emma Stone (MTI/AP/Chris Pizzello)

A legjobb férfi mellékszereplő (Actor in a Supporting Role)

Mahershala Ali - Holdfény (Moonlight)
Jeff Bridges - Hell or High Water
Lucas Hedges - A régi város (Manchester by the Sea)
Dev Patel - Oroszlán (Lion)
Michael Shannon - Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals)

Mahershala Ali amerikai színész a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjjal. Fotó: MTI/EPA

Mahershala Ali amerikai színész a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjjal (Fotó: MTI/EPA)

A legjobb női mellékszereplő (Actress in a Supporting Role)

Viola Davis - Fences
Naomie Harris - Holdfény (Moonlight)
Nicole Kidman - Oroszlán (Lion)
Michelle Williams - A régi város (Manchester by the Sea)
Octavia Spencer - A számolás joga (Hidden Figures)

Viola Davis amerikai színésznő a legjobb női  mellékszereplőnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Viola Davis a Fences című filmben nyújtott alakításáért részesült az elismerésben. (MTI/EPA/Paul Buck)

Viola Davis (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb rendező (Directing)

Mel Gibson - A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)
Damien Chazelle - Kaliforniai álom (La La Land)
Barry Jenkins - Holdfény (Moonlight)
Kenneth Lonergan - A régi város (Manchester by the Sea)
Denis Villeneueve - Érkezés (Arrival)

Damien Chazelle kanadai rendező a legjobb rendezőnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Chazelle a Kaliforniai álom (La La Land) című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/AP/Chris Pizzello)

Damien Chazelle kanadai rendező a legjobb rendezőnek járó díjjal (MTI/AP/Chris Pizzello)

A legjobb animációs film (Animated Feature Film)

Zootropolis - Állati nagy balhé
Kubo és a varázshúrok (Kubo and the Two Strings)
Vaiana (Moana)
Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette)
A vörös teknős (The Red Turtle)

A legjobb látvány (Visual Effects)

Craig Hammack, Jason Snell - Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon)
Steve Emerson, Oliver Jones - Kubo és a varázshúrok (Kubo and the Two Strings)
Stephane Ceretti, Richard Bluff- Doctor Strange
John Knoll, Mohen Leo - Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story)
Robert Legato, Adam Valdez - A dzsungel könyve (The Jungle Book)

A legjobb rövidfilm (Short Film / Live Action)

Mindenki (Sing) - Deák Kristóf és Udvardy Anna, Magyarország
Ennemis Intérieurs - Sélim Azzazi
La Femme et le TGV - Timo Von Gunten és Giacun Caduff
Silent Nights - Aske Bang és Kim Magnusson
Timecode - Juanjo Giménez

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer a legjobb rövidfilmnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Deák Kristóf és Udvardy Anna a Mindenki című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/AP/Jordan Strauss)

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer a legjobb rövidfilmnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán (MTI/AP/Jordan Strauss)

A legjobb animációs rövidfilm (Short Film Animated)

Blind Vaysha - Theodore Ushev
Pearl - Patrick Osborne
Borrowed Time - Andrew Coats
Piper - Alan Barillaro
Pear Cider and Cigarettes - Robert Valley, Cara Speller

A legjobb kosztüm, jelmeztervezés (Costume Design)

Joanna Johnston - Szövetségesek (Allied)
Madeline Fontaine - Jackie
Colleen Atwood - Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Mary Zophres - Kaliforniai álom (La La Land)
Consolata Boyle - Florence - A tökéletlen hang (Florence Foster Jenkins)

Az amerikai Colleen Atwood a legjobb jelmeztervezésért járó díjjal. Fotó: MTI/EPA

Colleen Atwood (Fotó: MTI/EPA)

A legjobb smink, maszk (Makeup and Hairstyling)

Eva von Bahr, Love Larson - Az ember, akit Ovénak hívnak (A Man Called Ove)
Joel Harlow, Richard Alonzo - Star Trek: Mindenen túl (Star Trek Beyond)
Alessandro Bertolazzi - Suicide Squad - Öngyilkos osztag (Suicide Squad)

Giorgio Gregorini, Alessandro Bertolazzi és Christopher Nelson a legjobb sminknek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. A maszkmestereket a Suicide Squad - Öngyilkos osztag című filmben nyújtott munkájukért díjazták. (MTI/EPA/Paul Buck)

Giorgio Gregorini, Alessandro Bertolazzi és Christopher Nelson (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb rövid dokumentumfilm (Documentary Short Subject)

Extremis - Dan Krauss
Watani: My Homeland - Marcel Mettelsiefen
4.1 Miles - Daphne Matziaraki
The White Helmets - Orlando von Einsiedel
Joe's Violin - Kahane Cooperman

Los Angeles, 2017. február 27. Joanna Natasegara (b) és Orlando von Einsiedel filmrendezők a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Natasegara és Orlando Von Einsiedel a The White Helmets című filmjükért részesült az elismerésben.  (MTI/AP/Chris Pizzello)

Joanna Natasegara (b) és Orlando von Einsiedel filmrendezők a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjjal (MTI/AP/Chris Pizzello)

A legjobb dokumentumfilm (Documentary Feature)

Gianfranco Rosi: Tűz a tengeren (Fire at Sea)
Ezra Edelman - O.J.: Made in America
Ava DuVernay, Spencer Averick: 13th
Raoul Peck, Rémi Grellety: I Am Not Your Negro
Roger Ross Williams: Life, Animated

Ezra Edelman és Katherine Johnson a legjobb dokumentumfilmért járó szobraikkal. Fotó: MTI/EPA

Ezra Edelman és Katherine Johnson a legjobb dokumentumfilmért járó szobraikkal (Fotó: MTI/EPA)

A legjobb látványtervezés (Production Design)

Patrice Vermette - Érkezés (Arrival)
David Wasco - Kaliforniai álom (La La Land)
Stuart Craig - Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Guy Hendrix Dyas - Utazók (Passengers)
Jess Gonchor - Ave, Cézár! (Hail, Caesar!)

David Wasco és neje, Sandy Reynolds-Wasco a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom című musicalért a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án.  (MTI/EPA/Paul Buck)

David Wasco és neje, Sandy Reynolds-Wasco (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb zene, filmzene (Music, Original Score)

Mica Levi - Jackie
Nicholas Britell - Holdfény (Moonlight)
Justin Hurwitz - Kaliforniai álom (La La Land)
Thomas Newman - Utazók (Passengers)
Dustin O'Halloran, Hauschka - Oroszlán (Lion)

A legjobb hang, hangkeverés (Sound Mixing)

Bernard Gariépy Strobl - Érkezés (Arrival)
David Parker - Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story)
Kevin O'Connell - A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)
Greg P. Russell - 13 óra: Bengázi titkos katonái (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi)
Andy Nelson - Kaliforniai álom (La La Land)

Peter Grace, Robert Mackenzie, Kevin O'Connell és Andy Wrigh (Fotó: MTI/EPA/Paul Buck)

Peter Grace, Robert Mackenzie, Kevin O'Connell és Andy Wrigh (Fotó: MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb betétdal (Music Original Song)

Audition - Kaliforniai álom (La La Land)
City of Stars - Kaliforniai álom (La La Land)
How Far I'll Go - Vaiana (Moana)
The Empty Chair - Jim: The James Foley Story
Can't Stop the Feeling - Trollok (Trolls)

Justin Hurwitz amerikai zeneszerző a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb filmzenéért és a legjobb betétdalért járó elismerést a Kaliforniai álom (La La Land) című musicalért a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Justin Hurwitz amerikai zeneszerző a legjobb filmzenéért és a legjobb betétdalért járó elismeréssel a Kaliforniai álom (La La Land) című musicalért (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb hangvágás, hang (Sound Editing)

Sylvain Bellemare - Érkezés (Arrival)
Ai-Ling Lee - Kaliforniai álom (La La Land)
Wylie Stateman - Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon)
Alan Robert Murray - Sully - Csoda a Hudson folyón (Sully)
Robert Mackenzie - Fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)

Sylvain Bellemare kanadai hangmérnök a legjobb hangvágásért járó díjjal a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Bellemare az Érkezés (Arrival) című filmben nyújtott munkájáért részesült az elismerésben. (MTI/EPA/Paul Buck)

Sylvain Bellemare kanadai hangmérnök (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb külföldi film (Foreign Language Film)

Az ember, akit Ovénak hívnak (A Man Called Ove) Svédország
A homok alatt (Land of Mine) Dánia
Az ügyfél (The Salesman) Irán
Tanna (Ausztrália)
Toni Erdmann (Németország)

Anousheh Ansari iráni származású, amerikai űrhajósnő átveszi a legjobb idegen nyelvű filmnek ítélt díjat Aszgar Farhadi iráni rendező nevében a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. Farhadi Az ügyfél (The Salesman) című című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/AP/Chris Pizzello)

Anousheh Ansari iráni származású, amerikai űrhajósnő átveszi a legjobb idegen nyelvű filmnek ítélt díjat Aszgar Farhadi iráni rendező nevében a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án (MTI/AP/Chris Pizzello)

A legjobb vágás (Film editing)

Joe Walker - Érkezés (Arrival)
Tom Cross - Kaliforniai álom (La La Land)
John Gilbert - Fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge)
Nat Sanders - Holdfény (Moonlight)
Jake Roberts - Hell or High Water

John Gilbert a legjobb vágásért járó Oscarjával. Fotó: MTI/EPA

John Gilbert a legjobb vágásért járó Oscarjával. Fotó: MTI/EPA

A legjobb fényképezés, operatőr (Cinematography)

Érkezés (Arrival)
Oroszlán (Lion)
Holdfény (Moonlight)
Kaliforniai álom (La La Land)

A legjobb forgatókönyv (Writing / original screenplay)

Kenneth Lonergan - A régi város (Manchester by the Sea)
Damien Chazelle - Kaliforniai álom (La La Land)
Taylor Sheridan - Hell or High Water
Mike Mills - 20th Century Women
Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou - A homár (Lobster)

Kenneth Lonergan amerikai rendező a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb eredeti forgatókönyvért odaítélt elismerést A régi város (Manchester by the Sea) című filmjéért a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Kenneth Lonergan (MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb adaptált forgatókönyv (Writing - Adapted Screenplay)

Barry Jenkins - Holdfény (Moonlight)
Luke Davies - Oroszlán (Lion)
Eric Heisserer - Érkezés (Arrival)
August Wilson - Fences
Allison Schroeder, Theodore Melfi - A számolás joga (Hidden Figures)

Jeremy Kleiner, Adele Romanski amerikai producerek és Barry Jenkins amerikai rendező (b-j) a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb filmnek járó elismerést a Holdfény (Moonlight) című drámáért a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Jeremy Kleiner, Adele Romanski amerikai producerek és Barry Jenkins amerikai rendező (b-j) a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb filmnek járó elismerést a Holdfény (Moonlight) című drámáért a 89. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2017. február 26-án.(MTI/EPA/Paul Buck)

Új hozzászólás