Az ELTE identitás immár nemcsak a fővároshoz kötődik - Ünnepség a Savaria Egyetemi központban

2017.03.04. - 11:30 | vaskarika.hu

Az ELTE identitás immár nemcsak a fővároshoz kötődik - Ünnepség a Savaria Egyetemi központban

„Az ELTE megérkezett Szombathelyre” címmel rendeztek nagyszabású ünnepséget a Savaria Egyetemi központban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a szombathelyi campus integrációja alkalmából 2017. március 3-án, pénteken. A rendezvényen díszoklevelet kaptak mindazok, akik segítették ezt az egyéves munkát.

"A folyamat arról győzött meg, hogy ami létrejön, összhangban van azzal az értékrenddel, amit eddig is képviseltünk, mint ELTE, és ami úgy foglalható össze, hogy ugyanannyira tiszteljük a hagyományainkat, mint amennyire nyitottak vagyunk a megújulásra" - mondta ünnepi beszédében dr. Kisfaludi András, az ELTE általános rektorhelyettese, kiemelve, hogy az ELTE identitás immár nemcsak a fővároshoz kötődik, hanem a Savaria Egyetemi Központ révén a nyugat-dunántúli régióhoz is. A szombathelyi campus nagy szerepet kaphat a nemzetközi ügyek fejlesztésében is. Az integráció a stratégiai előnyökre épít, élve a térség kiváló adottságaival, abban a közös bizakodásban, hogy kiállja az idők próbáját.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal új elnöke latin nyelvű köszöntője után a rómaiak kétezer évvel ezelőtti megérkezésével vont párhuzamot, amely Savariának virágkorát hozta. Az ELTE jöttével eljövő új virágkorhoz kívánt minden jót, és felajánlotta az Oktatási Hivatal segítségét, hogy olyan sikerek, eredmények szülessenek, amelyek méltók az egykori Savaria lenyomatához.

Dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese arról beszélt, hogy olyan ez az integráció, mint egy esküvő: minőségi ugrást jelent, új lehetőségeket, de azt is, hogy meg kell felelni az elvárásoknak.

"Missziónk az értelmiségi nevelése a klasszikus, egyetemes értékek mentén. Nekünk világítótoronynak kell lenni itt a nyugati határszélen. Ahogy a magyar identitás tartott meg minket Európában, úgy kapcsolódni kívánunk az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, de szeretnénk megtartani „berzsenyis" identitásunkat - hangsúlyozta. - Milliárdos fejlesztések előtt állunk. Számunkra az ELTE stabilitást, biztonságot, új jövőképet jelent."

Végezetül dr. Németh István köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik támogatták az integrációs folyamatot: a közszféra szereplőinek, állami, megyei, városi vezetőknek ugyanúgy, mint az egyetemi vezetőknek, valamint a kollégáimnak, akik kitartó és elszánt munkájukkal az elmúlt időszak nehézségeit segítettek megoldani. Az emléklapokon egy Jókai-idézet olvasható: "Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el."

Fotó: ELTE-SEK facebook

Köszöntőjében dr. Hende Csaba miniszter, országgyűlési képviselő a történelmi múlt jeles eseményeit idézte, kiemelve, hogy soknemzetiségű, többkultúrájú, toleráns, befogadó nép vagyunk, távol áll tőlünk a provincializmus, és ez a vidék mindig akkor virágzott, amikor - európai, kelet-európai - integráció része lehetett.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a város nevében mondott köszönetet, hiszen az ELTE-integrációval a Savaria Egyetemi Központ a fejlődés új lehetőségét kapta. Így olyan minőségű felsőoktatás valósulhat meg, amely valóban piacképes tudást ad a hallgatóknak. Úgy fogalmazott: "Ma olyan házasság indul, aminek reméljük, rengeteg gyereke lesz, és talán megoldja a demográfiai problémáinkat is."

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a közönség összetételére hívta fel a figyelmet: a vasi városok polgármesterei, a megye életében meghatározó cégek vezetői, a társadalmi feladatokat ellátó közszolgáltatók is a közös ünnep résztvevői voltak. Végül a Jókai-idézetet megfordítva azt kívánta az új frigynek: „mindig onnan jöjjenek, ahova mások még csak indulnak."

Az ünnepi műsorban fellépett az 1987-ben alakult Szökős Néptáncegyüttes, amely 1995-től tartozik a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolához és jogutódaihoz. Molnár Péter: Ha bemegyek a rimóci kocsmába címmel rimóci táncokat adtak elő. Az elmúlt esztendő a Szökős közel három évtizedes történetének legeredményesebb éve volt. 2016 augusztusában, 15 ország 20 együttese között, elnyerték a fődíjat jelentő „Arany Fokost" a lengyelországi Zakopanéban, a Hegyi Népek Folklórfesztiválján.  2016 októberében pedig a Martin György Néptáncszövetség által rendezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán „Kiváló Együttes" minősítést kaptak.

Weöres Sándor, a Szombathelyen született egykori faludis diák verseit Jakab Roxána, Lutor Katalin, Pesti Arnold szólaltatták meg. A költő többször is megfordult a hatvanas években a vasi megyeszékhelyen, többek között a tanárképző főiskola dísztermében is. A műsor felidézte Weöres szavakat kergető, játékos szellemét. Az összeállítást Johann Sebestian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, valamint egy Pavarotti előadásában ismert olasz dallammal (Denza: Funiculi, funicula) fűszerezték az ének szakos hallgatók: Cserményi Zsombor, Sulics Renáta, Horváth Csaba. Zongorán kísért: Máriás Zsolt.

Az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ integrációja ünnepének végén először csendült fel a nagyszombati himnusz az ELTE jogelőd intézményének alapítása tiszteletére, megemlékezve arról, hogy 1635-ben Nagyszombaton alapította az egyetemet Pázmány Péter esztergomi érsek.

Új hozzászólás