Az Oscar után itthon is nyert a Mindenki

2017.03.06. - 00:10 | vaskarika.hu / M1

Az Oscar után itthon is nyert a Mindenki

A legjobb film A martfűi rém lett, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje pedig az Oscar után Magyarországon is elnyerte ebben a kategóriában a legjobb alkotásért járó díjat. A közönségdíjat a #Sohavégetnemérős kapta.

HIRDETÉS

A martfűi rém című alkotás nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 23 kategóriában.

A legjobb filmnek járó díjakat öt kategóriában - játékfilm, tévéfilm, dokumentum- és kisjátékfilm, valamint animációs film - kategóriában osztották ki. A legjobb színészi teljesítményt, forgatókönyvet, rendezést a játékfilmek mellett a tévéfilmek között is külön díjazta a Magyar Filmakadémia tagsága.

A legjobb animációs film a Bucsi Réka által rendezett LOVE lett. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést az Oscar-díjas Mindenki című alkotás, Deák Kristóf rendezése kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a Soul Exodust, Bereczki Csaba alkotását választották. A legjobb tévéfilmnek járó díjat a Szürke senkiknek, Kovács István munkájának ítélték oda. A közönségdíjat a #Sohavégetnemérős című film kapta.

Szabó Gábor operatőr (b) és Balsai Mónika, a film egyik szereplője Sopsits Árpád a Martfűi rém című filmjének forgatásán Martfűn 2015. szeptember 3-án éjjel. MTI Fotó: Kallos Bea

Szabó Gábor operatőr (b) és Balsai Mónika, a film egyik szereplője Sopsits Árpád a Martfűi rém című filmjének forgatásán Martfűn 2015. szeptember 3-án éjjel. MTI Fotó: Kallos Bea

A játékfilmes kategóriákban A martfűi rém összesen 9 díjat nyert, míg a Tiszta szívvel pedig öt elismerést kapott. A nyertes film története valós eseményeken alapul: 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.

A martfűi rém szereplői és alkotói közül legjobb női főszereplőnek Szamosi Zsófiát választották, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett. Ezért a filmkért kapta a legjobb maszkmesternek járó díjat Kriskó Ancsa, a legjobb jelmezért Szakács Györgyit, A martfűi rém zenéjéért Moldvai Márkot, a vágásért Kovács Zoltánt díjazták, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád, vehetett át elismerést.

A Tiszta szívvel című film öt elismerésben részesült. A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett, a legjobb férfi mellékszereplő Fekete Ádám, a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat az alkotás rendezője, Till Attila vehette át. A legjobb sminkért kiosztott díjat Gerő Szandra kapta, legjobb hangmesternek Zányi Tamást választották, aki a Tiszta szívvel mellett a Jutalomjáték című alkotásban is dolgozott.

A legjobb játékfilmes női mellékszereplőnek járó díjat Ónodi Eszter kapta a Halj már meg! című filmben nyújtott alakításáért.

A tévéfilmeknél a legjobb forgatókönyvért Tasnádi Istvánt (Memo), a legjobb rendezésért Kovács István (Szürke senkik) díjazták. A legjobb tévéfilmes női főszereplőnek Kerekes Vicát (Tranzitidő), a legjobb férfi főszerelőnek Kovács Józsefet (Szürke senkik) választották.

A Vígszínházban rendezett gálán megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt egy évben elhunyt személyiségeiről.

A díjazottakat a Magyar Filmakadémia tagjai választották ki, a teljes lista:

Játékfilm Kategória: A martfűi rém - Producer: Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila (Big Bang Media)
Játékfilm Női Főszereplő Kategória: Szamosi Zsófia (A martfűi rém)
Játékfilm Férfi Főszereplő Kategória: Thuróczy Szabolcs (Tiszta szívvel)
Játékfilm Rendező Kategória: Sopsits Árpád (A martfűi rém)
Játékfilm Forgatókönyv Kategória: Till Attila (Tiszta szívvel)
Játékfilm Operatőr Kategória: Szabó Gábor (A martfűi rém)
Játékfilm Női Mellékszereplő Kategória: Ónodi Eszter (Halj Már Meg!)
Játékfilm Férfi Mellékszereplő Kategória: Fekete Ádám (Tiszta szívvel)
Játékfilm Maszkmester Kategória: Kriskó Ancsa (A martfűi rém)
Játékfilm Smink Kategória: Gerő Szandra (Tiszta szívvel)
Játékfilm Jelmez Kategória: Szakács Györgyi (A martfűi rém)
Játékfilm Látványtervező Kategória: Dévényi Rita, Sopsits Árpád (A martfűi rém)
Játékfilm Hangmester Kategória: Zányi Tamás (Jutalomjáték, Tiszta Szívvel)
Játékfilm Vágó Kategória: Kovács Zoltán (A martfűi rém, Hurok)
Játékfilm Zeneszerző Kategória: Moldvai Márk (A martfűi rém)
Animációsfilm Kategória: Love (Rendező: Bucsi Réka)
Kisjátékfilm Kategória: Mindenki (Rendező: Deák Kristóf)
Dokumentumfilm Kategória: Soul Exodus (Rendező: Bereczki Csaba)
Tévéfilm Kategória: Szürke Senkik - Producer: Lajos Tamás (Film Positive Productions)
Tévéfilm Rendező Kategória: Kovács István (Szürke senkik)
Tévéfilm Forgatókönyv Kategória: Tasnádi István (Memo)
Tévéfilm Női Főszereplő Kategória: Kerekes Vica (Tranzitidő)
Tévéfilm Férfi Főszereplő Kategória: Kovács József (Szürke senkik)
Közönségdíj: #Sohavégetnemérős -  Producer: Lévai Balázs (Select)

Új hozzászólás