„Kenyeret és cirkuszt” – Hogyan szórakoztak Pannóniában? Agócs Nándor előadása a Genius Szabadegyetemen

Képgaléria megtekintése2017.03.07. - 00:20 | Mészáros Vivien - Fotók: Németh Tamás

„Kenyeret és cirkuszt” – Hogyan szórakoztak Pannóniában? Agócs Nándor előadása a Genius Szabadegyetemen

Agócs Nándor folytatta a Genius Savariensis Szabadegyetem történelmi kurzusát Cirkuszt a pannóniaiaknak! — Hogyan szórakozhattak a tartományokban? című előadásával.

Cirkuszt a pannóniaiaknak! - Hogyan szórakozhattak a tartományokban? címmel került sor a Genius Szabadegyetem történelmi kurzusa részeként Agócs Nándor előadására március 6-án az egyetem 'D' épületének földszinti előadójában. 

Az előadás szűkebb témája az egykori pannóniai kocsiversenyekkel, gladiátorviadalokkal foglalkozott, melyeket Agócs tanár úr a megszokott módon, igen gazdag forrás- és képanyaggal illusztrált. Olyan kérdésekre kaptunk választ, mint honnan tudunk e játékok létezéséről, mennyi férőhelyes volt egy-egy amfiteátrum, vagy milyen kialakítással rendelkeztek.

A mai formában létező épületmaradványok mellett rekonstrukciós rajzokat is láthattunk a kivetítőn, melyek az építmények eredeti formáját idézték meg. Ezek közül kiemelkedik az aquincum-i létesítmény, melynek unikalitása, hogy fennmaradt az építési felirata.


Katonavárosi amfiteátrum

Összegyűjteni és felsorolni is elég, hogy mennyiféle és fajta forrásanyag áll rendelkezésre, hogy rekonstruálja a mai kor embere az akkori kocsiversenyeket és gladiátorviadalokat. A domborműveken, szobrokon nagyon jól kirajzolódnak a gladiátorjátékok elemei, mint a háromágú szigony, melyet csak a harcosok használtak. A magasabb minőséget képviselő, úgynevezett terra sigillata luxuskerámiákon is számos gladiátorábrázolás ékeskedik díszítésként.

A kerámiákon belül megkülönböztethető egy kisebb csoport, a helyben készült tárgyak halmaza, melyek mindennél nagyobb hitelt adnak a korabeli játékok meglétéről. Ilyen például a savariai kerámia, amely sütőformaként funkcionált, és egy gladiátorpárbajt ábrázol. Mécsesek között gladiátorsisakkal találkozhattunk, egyes terrakotta szoborleletek jellemzően harcosokat ábrázolnak, valamint korabeli graffiti művészet is megjelenik karcolatok formájában.

Első hallásra érdekesnek tűnt, de az ún. tegula töredékeken, azaz a tetőfedő darabokon is fellelhetőek voltak a fegyveres, harcoló alakok. Ezenkívül láthattunk még bronzcsengettyűt, üvegedényt - a soproni lelőhelyű Diceus-poharat -, késeket, figulákat hasonló elemekkel díszítve.

A különböző tárgyak mintáin túl olyan tárgyi leletek is bizonyságot adnak a játékokról, melyeket a gladiátorok használtak a régmúltban. A kivetítőn erre arcvédő rostélyok maradványaiban láthattunk példát. A képi ábrázolásokon túl egykori sztélék, táblák szövegei is bizonyítékként szolgálhatnak. Nem mondható teljesen biztosra, hogy ezek a harcosok felvettek volna valamilyen művésznevet, mégis találhatunk az írott források között egy Scorpianus nevű hajtót, aki feltehetően a skorpió után vette fel fedőnevét.

A számos forrásanyag mellett az előadó kitért a viadalok, versenyek formai jellemzőire is, melyből megtudhattuk, hogy ezek nem önálló eseményként, hanem valamilyen ünnepségsorozat kapcsán kerültek megrendezésre.

A történelmi kurzusra szokásosan két hét múlva, március 20-án kerül majd sor, ahol Dr. Urbán Máté Kertkultúra a közép- és a kora-újkori Magyarországon című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás