Kávéból festett Afrika - Schmidt Zsófia tárlata a Cafe Freiben

Képgaléria megtekintése2017.03.07. - 00:40 | Büki László 'Harlequin'

Kávéból festett Afrika - Schmidt Zsófia tárlata a Cafe Freiben

Március 6-án rendhagyó kiállítás nyílt meg a Cafe Freiben 'Afrika kávéból öntve' címmel. Különlegessége, hogy afrikai kávékeveréket kapott Schmidt Zsófia, hogy afrikai témájú képeket fessen vele.

HIRDETÉS
Afrika lenyűgöző. Mind tájait, népeit, élővilágát tekintve. Sokan soha nem jutunk el, hogy saját szemünkkel meggyőződjünk róla, így csak az ábrándozás, a fotók, esetleg a filmek világa marad, hogy átélhessük szépségét. Ezt a gyönyörű, nem ritkán vad pillanatokkal fűszerezett élményt hozta el az Afrika kávéból öntve kiállítás, ami rendhagyó technikával - igazi afrikai kávéval! - festett képeivel pár pillanatra bepillantást engedett ebbe a különleges, törékeny világba.

A tárlatot megnyitó Hornyák Emőke fotóriporter utalt is a fentiekre. Elmondta, Schmidt Zsófia rendhagyó alkotásainak köszönhetően egy igazi szafarin érezhetjük magunkat, felfedezhetjük Afrika kincseit, a lenyűgöző vadvilágot.

A tárlatnyitót követően Zsófitól megtudtuk, hogy a kávéháztól kapott felkérést az Afrika-témára, mivel a Cafe Freiben minden kávékonyhának szentelnek egy-egy hónapot. Régóta játszott már a gondolattal, hogy kipróbálja a kávéval való festést, ami valóban egy különleges technika, hisz a kávé nem a megszokott, hétköznapi festőanyag, viszont nagyon jó, erős színei és pigmentjei vannak.

A technikáról elárulta, hogy a kávébabot ő maga őrölte, és mint a törökkávét, úgy főzte, szűrte le, majd hagyta párologni. Radiátorra téve különböző kísérleteket végzett, hogy megfelelő töménységű legyen a "festék". Így kapta meg a megfelelő koncentrátumot, aminek nagyon sűrűnek kellett lennie ahhoz, hogy a megfelelő mélységeket, rétegeket elérje a festményeken.

Zsófi végzettségét tekintve grafikusművész. Főállásban nem ezzel, hanem kutyákkal foglalkozik, de a "második helyen" ez áll az életében. Természetéből adódóan fő témája az állatok világa, és azon belül is az állatok mozgása. 

Kísérletező kedvű alkotó, a mostani tárlaton felbuzdulva kipróbálná festésre a különböző kávéfajtákat is, érdekes kísérlet lehet, hogy van-e különbség a színűk között, illetve mennyire függ ez a pörköléstől. Egyszer kísérletezett vörösborral is, csak idő szűkében ez nem forrta ki magát, de lehet, ez lesz a következő.... 

A kiállítás megtekinthető: 2017. március 6-tól április 9-ig.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás