Egy kellemes, üde vígjátékot? Háziúr kiadó - hamarosan a mozikban

2017.03.09. - 14:00 | vaskarika.hu / hirado.hu

Egy kellemes, üde vígjátékot? Háziúr kiadó - hamarosan a mozikban

François Desagnat francia rendező pont azt várja a magyar nézőktől, amit Franciaországban. Hogy jóízűen nevessenek a filmjén, a kedves és bájos történetű, Háziúr kiadó című mozin.

Monsieur Jacquin, az egykor megbecsült szülészorvos mogorva, zárkózott öregember lett. Nyugdíjba ment, hiányzik neki a kórház, de leginkább a felesége, aki hosszú házasság után hunyt el. S bár a környezete, így például régi barátja próbálja rábeszélni egy marokkói útra két huszonéves lánnyal; a pékségben dolgozó lány pedig minden reggel megpróbálja lebeszélni Hubertet a sötét színű, ódivatú zakókról - hősünk hajthatatlan.

Eljön azonban a nap, amikor óriási lakásában tarthatatlanná válik a helyzet - valakinek rendet kellene rakni, nem beszélve a takarításról. Hubert egy, a pékségben kitűzött telefonszámot hív fel annak reményében, hogy talál egy takarítónőt. Figyelmetlenségből azonban rossz cetlit tép le, s már kezdetét is veszi a bonyodalom.

Hubert ruhái közé olykor-olykor belekeveredik a fiatal Manuela néhány alapdarabja

A lakásba érkező szélsebes Manuela el van ájulva a tágas, óriási kéglitől, ám csakhamar kiderül a félreértés: míg ő albérletet keres, addig Hubert csupán takarítót. A lány bármennyire is igyekszik Hubert lelkiismeretére hatni, hamarosan újra az utcán találja magát. De mindössze egy napnak kell csupán eltelnie ahhoz, hogy Hubert Manuelába ütközzön az utcán, akit épp volt szállásadójával keveredik parázs vitába. Az idős férfi közéjük áll, hogy védje a lányt - a földön tér magához egy óriási jobb egyenestől, Manuela arcát látva maga előtt. Hubert végül megszánja a különös, meglehetősen pörgős lányt és átmenetileg befogadja.

A közös élet számtalan új, de különösen Hubert számára új, szokatlan helyzetet teremt, majd egy átmulatott éjszaka után Manuela meggyőzi Hubertet, hogy adja ki a másik két szobáját is.

    Az éjszaka, amely mindent eldönt - Manuela motorján a Háziúr

Így kerül a csapatba a válófélben levő P.G. nevű ügyvéd és a szorongó ápolónő, a gyönyörű Marion. Az albérlő társaság immáron teljes, s látszólag mindenki jól idomul a másikhoz. Mígnem egy újabb bonyodalom miatt már nemcsak otthon éjszakáznak együtt, hanem kénytelen kelletlen a börtönben is. De ekkor már az addig kedves és türelmes háziúr türelme is elfogy. Megoldás persze lesz, pontosan úgy, ahogy Francois Desagnat rendező és forgatókönyvíró megálmodta.  

Háziúr kiadó Fotó: MTVA

"Nem, gondoltuk, hogy ez ennyire globális és valós probléma"

A Háziúr kiadó hazai bemutatója kapcsán a Budapestre látogató Francois Desagnat azt meséli, hogy őt személy szerint soha nem érte a filmjéhez hasonló élmény, még csak albérletben sem lakott.

Akkor hát honnan az ötlet? - kérdeztük

Egyáltalán nem meglepő módon a Facebookról. A film producere ugyanis itt találkozott azzal, hogy milyen sokan, sokszor reménytelenül keresnek albérletet Párizsban. Az pedig, hogy sok idős ember él egyedül, közismert. Innen hát az ötlet, hogy hozzuk őket össze. Érdekes, hogy amikor kezdtem beleásni magamat a témába, kiderült, hogy New York-ban például létezik egy olyan tömörülés, amely idős embereket hoz össze fiatal albérlőkkel. Mindenki jól jár, az idős ember nem marad magára, és így akad, aki segít neki a bevásárlásban, takarításban, a fiatal albérlő pedig lakást, sokszor otthont kap érte cserébe.
Bár tudtam, hogy a globális problémáról van szó, nem gondoltam, hogy ez a kérdés tényleg ennyire valós. A forgatókönyvvel pedig alaposan végig kellett gondolnom, hogy vajon milyen problémákat hozhat egy ilyen együttélés és persze, hogy hogyan lesz ebből klasszikus vígjáték.

Kedves, bájos filmről van szó, amelynek azért van üzenete. Nekem az, hogy ne hagyjunk magára senkit sem. Ön is így gondolja?

Az én olvasatomban egyszerűen az, hogy ne féljünk. Ne féljünk ezektől a találkozásoktól, függetlenül az életkorunktól, hiszen ezekkel a találkozásokkal mindenki nyerhet.

Meglehetősen színes karaktereket válogatott össze az albérlő társaságba. Volt-e a rendezőnek közülük titkos kedvence?

Nehéz kérdés. Én leginkább Marion nővér figurájától féltem. Attól tartottam, hogy a csendes, visszahúzódó karaktert majd elnyomja a másik két, igencsak hangos figura, különösen Manuela. De megtörtént, amire nem számítottam: a figurát játszó Julia Piaton annyi színnel töltötte meg, hogy ez a félénk figura tökéletesen megtalálta a helyét a csapatban, anélkül, hogy eltörpült volna a szerepe.

Milyen költségvetésből készült a Háziúr kiadó és hogyan fogadták a filmet a francia nézők?

Ez egy közepes költségvetésű film, négy millió euróból készült (1,2 milliárd Ft), 33 nap alatt forgattuk le. Általában sok idő kell egy vígjáték forgatásához, de nálunk több szerencsés helyzet is egybevágott. A jelenetek nagy részét a filmben látható lakásban forgattuk le, így nem kellett sokat utaznunk.

A színészek pedig a forgatás előtt egy héttel azzal kezdték el a munkát, hogy megpróbáltak összeszokni. Így mire a tényleges munka elkezdődött, már viszonylag jól ismerték a másikat, jól tudtak együtt játszani. Hogy milyen volt a hazai fogadtatás? A filmet 2016 áprilisában mutattuk be, utána két hónapig jártuk az országot, a vetítések után közönségtalálkozókat tartottunk. Öröm volt látni, hogy életkortól függetlenül jól fogadták a nézők, amit szerettünk volna elérni, hogy jól szórakozzanak - megszületett. Talán pont ezért kelt el azóta egymillió jegy a mozikban, dacára a rövid és szerény promóciós kampánynak. Nagyon örülök annak, hogy a film eljuthatott külföldre is, önökhöz, és őszintén remélem, hogy a magyar mozi nézők legalább annyira jól érzik majd magukat a vetítésen, mint nálunk Franciaországban.

A történet rendezője és - részben - írója a filmes családból származó Francois Desagnat, akit a hazai közönség A cucc, A 11 parancsolat és a Mint(a)apa rendezéseiről ismerhet. Aktuális történetével nem csak a fiatal közönséget célozza meg, hanem az idősebb korosztály számára is megszívlelendő tanácsokkal szolgál.  

A filmet 2017. március 16-tól vetítik a hazai mozik.

Háziúr kiadó
Eredeti cím: Adopte un Veuf
Hossz: 97 perc
Országos bemutató: 2017. március 3.
Forgalmazó: MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap)
Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

Új hozzászólás