Gyógyhellyé minősítették Celldömölköt

2017.03.08. - 11:00 | vaskarika.hu

Gyógyhellyé minősítették Celldömölköt

Celldömölk Vulkán Gyógyhely - Nyugat-Magyarország, az erőt adó régió egyik legfiatalabb gyógyhelye lett Celldömölk. A kis település a festői szépségű Ság hegy lábánál, Kemenesalja sík vidékén helyezkedik el.

HIRDETÉS

A Balaton-felvidéki tanúhegyek sorába tartozó Ság hazánk legkisebb tájvédelmi körzete, az Őrségi Nemzeti Park része. Európában is egyedülálló élményt nyújt az egykor működő vulkán kráterének, a vadregényes felszíni formáknak a látványa. Sajátos mikroklímája, mely környezeténél szárazabb és melegebb, a hegy kőzettani felépítésének, lejtésviszonyainak köszönhető.

A 19. században a magas savtartalmú helyi borokat Európa több patikájában is Sagweiner néven árulták. Korabeli okirat tanúsítja, hogy a német vaskancellárnak, Bismarcknak is kedvenc itala volt a hegy leve, ezzel kúrálta gyomorbaját.

A kisváros természeti értékeinek, egyházi emlékeinek és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre népszerűbb a turisták körében. A 20. század elejének stílusát idéző épületek megújultak, új arculatot nyertek a terek, megépült a Kemenes Vulkánpark. Hűsítő szökőkutak, virágos parkok, szobrok, harangjáték, változatos rendezvények fogadják a város központjában sétáló látogatót.


2005-ben kivételesen gyönyörű, nyugodt környezetben, háttérben a Ság hegy panorámájával megnyitott a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. Kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatot követően, melynek során a betegek fele termálvizes, fele csapvizes kúrában részesült, 2007-ben termálvizét gyógyvízzé minősítették. Az 1245 méter mély kútból kinyert víz nátrium-hidrogén-karbonátos-kloridos jellegű, igen lágy, fluoridos, jelentős a jodid tartalma. Legjobb hatással a mozgásszervi panaszok enyhítésére, gyógyítására van. A gyógyfürdőben igénybe vehetők fürdőgyógyászati kezelések, amelyek a helyben rendelő reumatológus szakorvos által is felírathatók. Az idősebbek, magukat kúrálni szándékozók mellett a családoknak is kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdő gyermek-, úszó- és élménymedencéivel, csúszdáival, wellness szolgáltatásaival és nagy pihenőtereivel.


Celldömölk vendégéjszakáinak száma az elmúlt évben 16 %-kal nőtt. A lendületes fejlődést a gyógyhellyé nyilvánításnak köszönhetően talán túlszárnyalni is sikerül a közeljövőben.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Szente József 2017.03.09. - 14:00
Tavaly szeptembertől minden héten élvezem a víz gyógy-- hatását. Még bottal kezdtem el járni, de már ez évtől bot nélküli vendég vagyok, igaz erre rásegített egy akupunktúrás kúra, és a kettő együttes hatására már segítség nélkül, bot nélkül élvezem minden hétfőn. Köszönet természetesen Pécz Ceciliáéknak is, hogy a gyorsvonat érkezése után van buszra szállási lehetőség. Ennek eredménye már hetek óta többen is jönnek Veszprémből a Vulkánba.
Marcsi 2017.03.10. - 11:28
Érdekelne, hogy a hétfői napokon van a gyorsvonat érkezése után a busz szállitási lehetőség ?? és a Vp-ből 08.00 körül induló vonathoz jó ??? kérem aki tud irjon köszönöm !!