Horváth Zsolt lett a diákság első embere - Diákpolgármester-választás a Városházán

Képgaléria megtekintése2017.03.08. - 19:20 | Németh Tamás - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Horváth Zsolt lett a diákság első embere - Diákpolgármester-választás a Városházán

Diákpolgármestert és alpolgármestert választott a diákság március 8-án a Városházán. A kétórás procedúrán az elektorok Horváth Zsoltot, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákját 71 szavazattal választották meg a diákság "első emberének", Iker Enikőt, a SZOSZSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákját pedig 79 szavazattal alpolgármesternek. A diákvezetőknek dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere március 15-én adja át a város jelképes kulcsát.

Szombathely Megyei Jogú Város diáksága 1994 óta évente választ diákpolgármestert és diák-alpolgármestert. A 2017. évi procedúrát Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere  nyitotta meg. Gondolatai közt kiemelte, hogy ez egy komoly munka, mely megtanítja a fiatalokat a "játékra", hogy a demokráciát hogyan is kell "játszani", illetve fontos, hogy diákvezetőként is a köz javát kell szem előtt tartani.

Ezután felszólalt a posztjáról leköszönő eddigi diákpolgármester, Farkas Flóra, aki a Prédikátor könyvéből idézett: "Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak." Most a számadásnak van itt az ideje és a búcsúzásnak - fogalmazta meg leköszönő beszédében. Örömét fejezte ki, hogy végig a diákok érdekeit tudta szem előtt tartani. A leköszönő diákpolgármester és alpolgármester - Farkas István - eddigi munkásságát elismerő díszoklevéllel és virágcsokorral köszönte meg Puskás Tivadar.

A kortesbeszédeket Czirók Dániel (Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium, 10/B) diákpolgármester-jelölt indította, aki programjában kiemelte az I. Országos Diákönkormányzati Találkozó létrehozását, illetve az I. Szombathelyi Diákfórumot, valamint a 24 órás vetélkedő újjáélesztését. 

Horváth Zsolt (Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, 11/C) diákpolgámester-jelölt a hangsúlyt leginkább egy médiacsoport létrehozására fektette, aminek minden iskola sajtója tagja lenne. Kiemelt feladatként fogalmazta meg a fiatalok továbbtanulását, amihez kapcsolódóan pályaorientációs napokkal segítené a diákok jövőbeni elhelyezkedését. Programjában fontos szerepet kapott az első iskolák közötti focitorna, valamint az I. Városi Diákbál megszervezése. 

Iker Enikő (SzoSzSzC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma, 10/A) alpolgármester-jelölt beszédében úgy fogalmazott, hogy "mi vagyunk a városunk jövője". Fontosnak tartotta, hogy a diákság hallassa a hangját, mert mindenki véleménye ugyanolyan fontos. 

Radics Mercédesz (Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola, 8/B) alpolgármester-jelölt szerint a megvalósítandó programok színessé tennék a fiatalok mindennapjait, és az általános iskolák diákönkormányzatát jobban bevonná a közösségbe.

Rég nem látott kérdésözön zúdult ezután a jelöltekre, melyre igyekeztek úgy válaszolni, hogy saját esélyeiket, álláspontjaikat is erősítsék. Ebből a legizgalmasabb az volt, hogy mi van akkor, ha nem koalícióból kerül ki a nyertes diákpolgármester-alpolgármester páros. A jelöltek egyértelműsítették, hogy nem versenytársként tekintenek egymásra, céljaik, érdekeik közösek: a város diákságának életét jobbá, színesebbé tenni. Ezt követően az elektorok leadták szavazataikat, amit rövid időn belül összesített a bizottság.

Borsos László, a szombathelyi Új Nemzedék Közösségi Tér munkatársa mielőtt ismertette volna az eredményeket, néhány szót szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy a diákság csak úgy tud tenni a városi diákéletért, ha a szabadidejéből amennyit tud, rááldoz. Így egy még élhetőbb, fiatal-barátabb városban fog élni. 

Délután öt óra magasságában aztán megszületett a várva várt eredmény, miszerint Iker Enikő 79 szavazattal lett a város diákalpolgármestere, míg Radics Mercédesz 21 voksot gyűjtött be. A diákpolgármesterek közt Horváth Zsolt 71 szavazatot kapott, míg Czirók Dániel 30-at. 

A diákvezetőknek dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere március 15-én adja át a város jelképes kulcsát.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás