Tavaszi turnén a megújult Európa Kiadó - Áprilisban 12-én Szombathelyen kísértenek

2017.04.04. - 00:30 | vaskarika.hu / MTI

Tavaszi turnén a megújult Európa Kiadó - Áprilisban 12-én Szombathelyen kísértenek

A tavalyi év végén, három év után új albummal jelentkezett a magyar könnyűzene egyik kulcszenekara, az Európa Kiadó. A ...Valahol lenni... című albummal a zenekar egyben le is zárt egy periódust, idén tavasszal pedig – ahogy története során már többször is - új felállásban folytatja a Menyhárt Jenő vezette zenekar. Április 12-én Szombathelyen, az Agora Művelődési Központban ad koncertet.

HIRDETÉS

A nyolcvanas évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó története nem hagyományos zenekartörténet. Különféle korszakaiban más és más felállásokban működött, más és más történetekben, elbeszélésmódokban fogalmazta meg, fogalmazta újra magát.

Bár többgenerációs közönsége kívülről fújja az olyan klasszikusokat, mint a Romolj meg, a Küldj egy jelet, vagy a Mocskos idők, az Európa Kiadó különféle korszakai során egyszer sem vált a saját tribute-zenekarává - képes volt megőrizni az „itt és most" érzést. Az Európa Kiadó az idők során úgy tudott újra és újra megújulni, hogy közben sosem lett a mainstream része, egyéni stílusát és működése független szellemiségét fennállása során végig következetesen megőrizte.

Egy ilyen megújulásnak lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak az Európa Kiadó tavaszi koncertkörútjának valamely állomására. A zenekar a tavalyi év végén, azzal együtt, hogy megjelentette ...Valahol lenni... című lemezét, le is zárt egy „életszakaszt", és 2017-ben új tagokkal új pályára áll.

A megújult Európa Kiadóban Menyhárt Jenő énekes-gitáros-igazgató és a korábbi felállásból már ismert Gyenge Lajos dobos mellett a leginkább a Kistehénből ismert Bujdosó János gitározik, a Puszi zenekar alapítója, Tóth Zoltán basszusgitározik - ő a nyolcvanas években már kétszer is volt az Európa Kiadó tagja -, valamint a Ladánybene 27-ben is zenélő Kálmán András billentyűzik.

Időpont: 2017. április 12. 19.00
Helyszín: Agora Savaria, Március 15. tér 5., Szombathely, 9700
Jegyár: 1300,- Ft

Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben. Sok tagcserén ment át, játszott itt két legendás, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik - elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

 

Az Európa Kiadó tavaszi turnéjának hátralevő állomásai:

04.07 Szentendre, Elevenkert
https://www.facebook.com/events/1357750270949198/ 

04.12 Szombathely, Agora Műv. Közp.
https://www.facebook.com/events/1667982146562283/

04.28 Budapest, Akvárium  

A ...Valahol lenni...  lemez meghallgatható itt:
https://europakiado.lnk.to/valahollenni

Új hozzászólás