Így ünnepelte március 15-ét Szombathely

Képgaléria megtekintése2017.03.15. - 18:00 | vaskarika.hu

Így ünnepelte március 15-ét Szombathely

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából ünnepi műsorokkal tisztelgett a márciusi ifjak előtt Szombathely városa. A Petőfi szobortól az Országzászló felvonásán át a múzeumparki ünnepi műsorig követtük az eseményeket.

E jeles napon hazánk egyik legdicsőbb küzdelmére, a magyar nemzet öntudatra ébredésének időszakára, annak megtestesülésére emlékezünk. Az 1848-49-es forradalom az ország újjáépítésének kiemelkedő pillanata is volt. Akkor a szabadságért és a hazáért elkötelezett vezetők, közemberek egyaránt fontosnak érezték a nemzet megújulásának szent ügyét.

A szombathelyi program a Petőfi szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd a Március 15-e téren katonai tiszteletadás mellett felvonták az Országzászlót és ünnepi műsort adtak az oladi általános iskola diákjai és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

A megemlékezés a Savaria Múzeum parkjában folytatódott, ahol ünnepi beszédet mondott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő. Az ünnepi műsorban a Paragvári utcai Általános Iskola kórusa, a Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes, a Savaria Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Quintetje, Domby Bertalan és Arustei Andrea emlékezett meg méltó módon a márciusi eseményekről, majd pedig Matusek Attila, Jámbor Nándor, Szabó Róbert Endre és a Nagy Lajos Gimnázium diákjai idézték fel 1848 forradalmi eszméit.

Az ünnepség végén beiktatták Szombathely diákpolgármesterét, Horváth Zsoltot, és alpolgármesterét, Iker Enikőt. A Savaria Múzeum parkjában került sor az ünnepi program záró részére, ahol a város vezetői koszorút helyeztek el Horváth Boldizsár szobránál.

Az ünnepi program részeként nyílt meg a Savaria Filmszínházban a VI. Szombathelyi Sajtófotó Kiállítás.

További március 15-i események:

Családi nap és huszártoborzó a Vasi Skanzenben

2017.03.15. - 19:00 | vaskarika.hu - Fotók: Németh Tamás

Családi nap és huszártoborzó a Vasi Skanzenben

Március 15-én a Vasi Skanzenben gyermekeknek tartottak huszártoborzót, melyen megismerkedhettek a huszártábor életével, emellett lovashuszár-bemutatók, népzenei és táncos programok, huszárvirtus-vetélkedők színesítették a nap programját.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás