Szellem csak szabad országban szárnyalhat - Március 15-re emlékeztek Bükön a templomkertben

Képgaléria megtekintése2017.03.16. - 11:00 | Haizler Lászlóné - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szellem csak szabad országban szárnyalhat - Március 15-re emlékeztek Bükön a templomkertben

A templomkertben tartotta ünnepi megemlékezését Bük város Önkormányzata. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója. Az ünnepi műsorban felléptek a büki Sok-Szín-Pad Társulat versmondói és a Smooth Art Trió.

"Vannak napok, melyek nem szállnak el, de az idők végéig megmaradnak, mint csillagok ragyognak boldogan." Ez nekünk március 15-e! A szabadság üzenete, s az igazak eszméje sok-sok bátor férfival és nővel. Egy nap, ami a nemzeti egységről, bátorságról, közös ügyeinkről és a szabadság csodálatos eszméjéről szól.

Ünnepeljük mindezt e napon, ünnepeljük mi magyarok. Van, aki szervezett ünnepségen kokárdával a kabátján és van, aki csendes magányában, vagy munkahelyén, talán csak egy röpke pillanat erejéig.


Bükön, a templomkertben, az 1848/49-es emlékműnél közel százan érezték úgy, hogy közösen kell emlékezni. Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, március idusának értékét maga is ebben látta: az egység, a bátorság, a közös ügyek, a szabadság csodálatos eszméje az, ami elindította a változtatás igényét Deákban, Kossuthban, Széchenyiben, a márciusi ifjakban, és megannyi magyarban. 

Kiemelte a korszak történeti mérföldkövein átlépkedve annak fontosságát, miszerint március 15. számos vívmánya kihat mai életünkre: önzetlenül, összefogással vívták meg a forradalmat, s küzdöttek maguk is egy nemzet önállóságáért.

"Március 15-e közös és becses értékünk, olyan, amelyet óvni, védeni kell. Ez az érték évszázadok során hagyománnyá nemesedett, amelyet nem ápolni kell, hiszen nem beteg ő, viszont meg kell élni és éltetni nap, mint nap."

Szónoklata zárásaként a Himnusz első sorával kérte áldását a magyar nemzetre.

A büki Sok-Szín-Pad Társulat tagjai Juhász Gyula és Gyulai Pál egy-egy versével, míg a Smooth Art Trió néhány jól ismert, magunkban dúdolt dallal és megzenésített verssel tette meghatóvá az emlékezés perceit.

Példamutató az az összetartás, amelyet a kegyelet koszorúinak elhelyezésében, a büki hősök előtti tisztelgésben mutat a város intézményeinek és civil szervezeteinek közössége. Igen, ilyenkor, március közepén S fényt szórnak minden születő tavasznak... (Juhász Gyula)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás