Egy sejtelmes tárlat - Kaczmarski Ágnes Sejtések című kiállítása a Vitalitás Galériában

Képgaléria megtekintése2017.03.18. - 00:45 | Szabó Bence Paszkál

Egy sejtelmes tárlat - Kaczmarski Ágnes Sejtések című kiállítása a Vitalitás Galériában

Március 17-én Kaczmarski Ágnes Sejtések című kiállítása nyílt meg rendhagyó módon a Vitalitás Galériában. "Elektromos szamováron" közreműködött Veres Éva ötvösművész.

HIRDETÉS

A Vitalitas Galériában pénteken nyílt meg Kaczmarski Ágnes Sejtések című tárlata. Az est háziasszonya, Veres Éva ötvösművész - akinek alkotásaiból szintén találhatunk néhányat a galériában - rövid felütés után "megnyitotta" a kiállítást: hosszú, informatív, száraz monológ helyett egy impresszív performansz keretein belül, teák, bögrék és poharak társaságában.

Miután mindenki kellően átmelegedett, a fotókiállítás nyitányaként Veres Éva a "Kérlek, hogy kezd el a varázslatot" mondatot követően odalépett az asztalhoz, és feltette a teavizet. Kezdődött a performansz. Kiderült, hogy érdekes, vicces, sejtelmes és feszült is tud lenni egy tea elkészítése.

A tea után következtek a képek. Sejtések. Nagyon jó szó, nem tudjuk, melyik volt előbb, a cím vagy az alkotások, mindenesetre keresni sem lehetett volna jobbat. Mit tudunk másokról? Mit hiszünk másokról, a többi emberrel való kapcsolatunkról? Vagy bármivel való kapcsolatunkról? Tudhatunk-e egyáltalán valamit biztosan, vagy csak sejthetjük? Minden az-e, aminek látszik? Ezek a kérdések lengik körbe a képsorozatot és a befogadót.

Ami legelőször beugrik: a látszat csal. Ezt és ehhez hasonló témákat, vagy még inkább érzéseket vesz nagyító alá a művész - nem csak átvitt értelemben. Első ránézésre azt gondolnánk, az összes képnek ugyanaz a beállítása, ugyanonnan fotózták. Persze, valami más, valami különbözik mindegyik kör alakú képen. A sorozatot vizsgálva izgalmas az a felismerés, hogy a fényképezőgéppel egy nagyítón keresztül készültek a fotók. Ez a tartalmuk miatt, és vizuálisan is nagyon megragadó. Kevés szereplője van a képeknek, nem is igazán "ők" a fontosak. Ez nem az a kiállítás, ahol a képek elmesélik, mi zajlik rajtuk, és nem az a fontos amit/akit látunk, hanem amit nekünk jelentenek, amit bennünk elindítanak. Leginkább elmélkedés-serkentőek.

Látunk valamit, de vajon jó szemszögből látjuk? Mivel egyáltalán nem kötött a fotók jelentése, szabadabban is feldolgozható, mit üzennek. Izgalmas gondolatokat ébreszt a tárlatanyag a technikát jól használva, remekül prezentálva. Működik sokféle módon, a képek akár egyenként is külön jelentéssel bírnak, elvonatkoztatva a teljes egésztől.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás