Aki látta azért, aki nem, azért nézze meg - Amadeus visszatér

2017.03.20. - 09:20 | vaskarika.hu / hirado.hu

Aki látta azért, aki nem, azért nézze meg - Amadeus visszatér

Miloš Forman 1984-ben készült zenés életrajzi drámáját, a 8 Oscar díjjal jutalmazott filmklasszikus kibővített rendezői változatát láthatjuk a mozikban.

HIRDETÉS

Miloš Forman 1984-ben készült zenés életrajzi drámája F. Murray Abraham és Tom Hulce felejthetetlen alakításával rövid időre visszatér a mozivászonra.

A Peter Shaffer azonos című színdarabján alapuló életrajzi drámában Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy zabolátlan, életvidám és időnként alpári fiatalembernek adatott meg, aki nem más, mint a II. József udvarába érkező Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Az irigységtől elvakult középszerű zeneszerző mindenáron tönkre akarja tenni Mozartot. De vajon valóban ő némította el a világ egyik legnagyobb zenei zsenijét? A rejtély és a zene örök marad...Mozart halálos ágyánál végül Salieri is ráeszmél: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van - Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a Teremtő kegyeltje volt.  

Amadeus - Milos Forman filmje

A 8 Oscar-díjjal - köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb főszereplő és a legjobb forgatókönyv díjával - elismert, kultikus alkotás újbóli bemutatója során a Warner Bros és Forman együttműködésében 2002-ben készült, kibővített rendezői változata kerül a mozikba, amely 20 perccel hosszabb és számos olyan jelenetet tartalmaz, ami kimaradt az eredeti verzióból. A filmnek ez a 180 perces változata most először látható mozivásznon; digitálisan restaurált képpel és Dolby TrueHD formátumban újrakevert hanggal vetítik, amely kiváló minőségű, szinte koncerttermi hangzást kölcsönöz a film zenei jeleneteinek.  

 

Az Amadeus Rendezői változata március 16-tól látható a mozikban, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen - többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Kecskeméten és Szolnokon is - vetítik, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható. 

Új hozzászólás