A lovak közé csaptak - Megnéztük a Kincsemet

2017.03.20. - 00:40 | ujszo.com / vaskarika.hu

A lovak közé csaptak - Megnéztük a Kincsemet

A Kincsem nyilvánvalóan az eddigi legdrágább magyar moziként vonul be a történelembe: hárommilliárdot ebben az országban még nem költöttek filmre. Ez jó értelemben meg is látszik rajta: látványvilága tökéletes, zenéje szép, sokszor rásegít egy-egy jelenet megélésére, jó a története, még akkor is, ha a történeti hűséggel néha szembe megy. A megható, drámai elemekkel a tűzdelt mozit csak ajánlani tudjuk mindenkinek!

Grandiózus vállalkozásról van szó, ez már az első jelenetek alapján látszik, az viszont csak később derül ki, hogy a Kincsem egészen remek mozi, amelyben a felhúzott díszlet mögé tartalom is szorult.

A cím ellenére a film nem a híres csodalóról szól, ő csupán mellékszereplő. Blaskovich Ernő a valóságtól eltérő, romantikus filmre fazonigazított történetét nézzük, aki éli a maga hedonista életét, amikor egyszer csak megszerzi a vágtázó csodát, Kincsemet, közben pedig beleszeret az ősi ellenség, Oettingen báró lányába, Klarába. (A Kincsem története csak alap egy szerelemes kalandfilmhez, az eredeti történet nem így volt. Blaskovich pici, vékony csontú, és mindig takarékos ember volt, akinek ménesében született Kincsem. Ellenben a filmben megformált Blaskovich bohém, nőfaló, és igen férfias személy, aki hatalmas adósságokat hagy maga után, és Kincsem az apja gyilkosától kerül hozzá.)

Nem nehéz kitalálni: igazi romantikus kalandfilm veszi itt kezdetét, amely bár szép számmal használ kliséket (drámai futamok, nagy csörték Klara és Blaskovich között), de ez nem áll rosszul neki.

Herendi Gábor rendezése folyamatosan képes emelni a tétet, olyan tempót diktál, amelybe könnyen belefér egy-egy 19. századi szelfi, néhány modern zene vagy éppen pár pucér fenék. Látni, hogy a rendező elég sokszor megnézhette Guy Ritchie Sherlock Holmesát, mivel a steampunkos elemekben csak úgy tobzódik a mozi.

 

Utóbbiak kifejezetten a film előnyére válnak: a Kincsem minden további nélkül felveszi a versenyt a hollywoodi popcornmozikkal, s helyenként még túl is szárnyalja azokat. Tengernyi ember mozog a vásznon, a jelmezek kellemes látványt nyújtanak, ám nincs sehol túldíszítettség. A sztori szépen halad előre, kibontakozik előttünk egy átélhető szerelem, amihez az is kell, hogy a két főszereplőről képesek legyünk elhinni: erre a szerepre születtek.

Nos, Petrik Andrea egyszerűen remek Klara, kellően flegma, viszont végig kedvelhető. Nagy Ervin kisujjból oldja meg a szerepet, jutalomjáték neki a film, és ezt ügyesen ki is használja.

A Kincsem persze nem váltja meg a világot, nem lehet vele Oscarra menni, és talán hamarosan emlékezni sem fogunk rá. De a hétvégi mozizáshoz keresve sem lehetne most jobb filmet találni.

Kincsem. Magyar romantikus kalandfilm, 121 perc, 2017. Rendezte: Herendi Gábor. Szereplők: Petrik Andrea, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Gáspár Tibor. 

Új hozzászólás