Hölgyek, bútorok, fotók és kósza gondolatok - Torjay Valter fotótörténeti előadása (márc. 23.)

2017.03.21. - 00:15 | vaskarika.hu

Hölgyek, bútorok, fotók és kósza gondolatok - Torjay Valter fotótörténeti előadása (márc. 23.)

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2017.03.23.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban március 23-án 17 órakor Torjay Valter művészettörténész tart előadást "Hölgyek, bútorok, fotók és kósza gondolatok" címmel. A rendezvény a helytörténeti klub idei második programja lesz. Az előadó szavaival élve „könnyed csevegésre” készüljön, aki megtiszteli jelenlétével a rendezvényt, mely egyben a finisszázsa lesz a március 31-éig látogatható női portréfotó kiállításnak.

HIRDETÉS

„Szándékom, hogy a kiválasztott felvételekről a hallgatósággal megosszam gondolataimat, érzéseimet, s közben szó lenne a képen látható hölgyekről, a környezetről, a korról, bútorokról, sőt a fotográfiáról, fotográfusokról is. Évtizedek óta gyűjtök és tanulmányozok szinte mindent, ami a "boldog békeidők" emberének megértéséhez közelebb visz: használati tárgyakat, bútorokat, fotográfiákat, sőt hangfelvételeket, 1914 előtti ősgramofonlemezeket is. Sok idős emberrel is elbeszélgettem, akik közelebb éltek ehhez a világhoz és képviselőiket esetleg még láthatták. Ehhez kötődött temetőművészeti kutatásaim sora, illetve városvédelmi tevékenységem is. Meggyőződésem, hogy hazánk ebből az időből való épített öröksége sokkal nagyobb figyelmet és megbecsülést érdemelne - városunkban is. Az előadáson nem kívánok tehát mereven csak a felvételeken láthatókról beszélni, hanem néha a mögöttük meghúzódó világot is szeretném felidézni. Nem helytörténeti jelleggel, de Szombathelyre is érvényes módon." (Torjay Valter)


Az „előadás" után kerül sor az Életünk folyóirat 2017. évi 3. számának bemutatójára kerekasztal-beszélgetés formájában, melynek házigazdája dr. Bokányi Péter szerkesztő lesz. Merklin Tímea újságíróval, Némethné Ódor Edittel, az SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatóhelyettesével és a program első felében hallott Torjay Valterrel igazán izgalmas, érdekes beszélgetésre lehet számítani egy könnyed fél órában.


Új hozzászólás