A képernyő tekintete - Heti Tv-ajánló (09.22-09.28)

2009.09.22. - 13:45 | Boros Ferenc

A képernyő tekintete - Heti Tv-ajánló (09.22-09.28)

Íme még több ok, hogy miért is ne dobjuk ki a "trubadúrdobozt" az ablakon! Az agy rágógumija ezen a héten is áldoz a művészet, az igényes közönségszórakoztatás és ,- hogy egy kicsit hazabeszéljek, - az amatőr filmek oltárán is. Következő összeállításunk nemcsak a filmszakos, vagy egyéb okokból „vájtszemű” nézőknek ajánlott, hanem mindenkinek, aki egy kicsit is mélyebbre szeretne ásni és ezáltal kitágítani a látómezőt a hetedik művészet alkotásai nyomán. Tessék csemegézni!

Kedd - HBO 20:00 - Delta (magyar játékfilm, 2008)

Mundruczó Kornél a mai magyar fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb rendezője. Látásvilága sokszor elrugaszkodik a valóságtól, és leginkább a devianciákra összpontosít. A titkos testvérszerelem, és a vérfertőzés, valamint a társadalomtól elszigetelten élő kívülállók archetipikus története már több ezer éve ismert, amely most a Duna-delta vidékére helyeződik át.

Szerda - Filmmúzeum 22:00 - A rózsa neve (olasz-francia-NSZK thriller, 1986)

Umberto Eco regényét Jean-Jacques Annaud filmesítette meg. 1379-ben egy bencés kolostor zegzugos folyosóinak homályos termei és szögletei mélyén bujkál valaki, aki gyilkosságokat követ el. Az indíték ismeretlen, Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes és fiatal kísérője, Adson von Melk kezd nyomozni az ügyben. Klasszikus alkotás, melyet vétek lenne kihagyni.

Szerda - tv2 0:55 - Volt egyszer egy Amerika (am.-olasz krimi, 1984)

Sergo Leone hallhatatlan gengszterfilmje James Woods-sal és Robert de Niro-val a főszerepben. Egy klasszikus film a kezdeti barátságról, mely idővel mégis örök szembenállássá és halálos párharccá fajul. Íme az eredeti előzetes:


Csütörtök - Rtl klub 14:10 - Csokoládé (angol-am. rom. vígj., 2000)

"De a furfangos északi szél csaknem nyughatott. Messzi városokról mesélt Viannenak. Segítségre szoruló barátokról,csatákról melyeket még meg kell vívni. Valaki másnak, máskor." Lasse Hallström üdítően friss romantikus vígjátékában Vianne Rocher (Juliette Binoche) édes ínyencségei felszabadítják a helybeliek rejtett vágyait. Kellemes, szívet melengettető édesen omló alkotás, desszertként Johnny Deep-pel.

Péntek - tv2 0:00 - A vörös sárkány (am.-német thriller, 2002)

Hannibal Lecter, - a filmek időrendjét tekintve, - első vacsorája. A Thomas Harris regényében készült izgalmas filmben ezúttal Edward Norton áll szemben Anthony "Hannibal" Hopkins-sal.


Szombat - Duna TV 20:00 - Az óra körbejár (ff. am. filmdráma, 1946)

Orson Welles világhírű filmje a második világháború után játszódik. A háborús bűnösök után kutató nyomozó javaslatára szabadon engednek egy volt nácit, hogy egy igazi nagyvad, az Amerikában bujkáló Franz Kindler nyomára vezesse őket.

Szombat - m2 22:00 - Édes2kettes (szín.-ff. hongk. filmdráma, 1997)

Életszerű történések, szerelmek és fájdalmak filmje Wong-Kar-Wai alkotása. Mindenkinek ismerős a boldogtalan együttélés, egy olyan pár, akik már semmit nem akarnak egymástól, a szeretet és az emlékek mégis összekötik őket. Rombolás és építés szembenállása mellé jelen filmben hozzá társul a homoszexualitás is.

Szombat - m2 22:00 - Desperado (am.-mex. akcióf., 1995)

Bosszúszomjtól hajtott titokzatos fekete alak, poros mexikói kisváros, gitártok, és síró fegyverek. El Mariachi amerikai keretek között. Robert Rodriguez kultfilmje Antonio Banderas és a szexi Salma Hayek főszereplésével.

Vasárnap - Pax TV 18:10 Remeteidő (magyar dokumentumfilm, 2008)

Hogy egy kicsit hazabeszéljek, hisz a barátaimmal készített amatőr dokumentumfilmünket fogja vetíteni a Pax TV. 2008-ban Pusztaszentpéter, egy majdnem kihalt település az Őrség és Göcsej határán. Egyetlen lakója az évtizedek óta egyedül élő Devecz Oszkár, aki állítaiból tartja fenn magát, miközben a magfizikáról elmélkedik. Boros Ferenc. Horváth Zoltán, és Kozma Gábor filmje. Ismétlés: Szept. 28. Hétfő 12:05.

Vasárnap - hbo 20:00 - Indiana jones és a kristálykoponya királysága

Ki ne ismerné Indiana Jones-t? Kalandor, régész és professzor egy személyben. Ismertetőjele: Bőrből font ostor, kalap, táska, revolver, ing, bőrdzseki. Steven Spielberg legújabb filmje ezúttal Peruba kalauzol el minket a legendás Akator kristály koponyák nyomába. De a hidegháború időszakában az oroszoknak is erre fáj a foguk, mivel azt hiszik, hogy a koponya segítségével leigázhatják a világot. Az izgalom és a szórakozás garantált.

Vasárnap - duna 23:10 - Volver (sp. vígj., 2006)

Pedro Almodóvar filmjében Penelope Cruz remekel. Ebben az egyszerűen szépen elmesélt női filmben minden szereplő fejest ugrik a túlélésért folytatott feszült, drámai, mulatságos, ugyanakkor nagyon is szenvedélyes szituációk sűrűjébe.

Hétfő (Szept.28.) - tv2 11:25 - Napola-A Führer elit csapata (német háborús filmdráma, 2004)

Friedrich Weimer kiváló bokszoló. Tehetsége megnyitja előtte a Birodalom elitjét képző, politikai oktatási intézmény a Napola Allenstein kapuit. Az idegen világ azonban idővel választás elé állítja.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

eszti 2009.09.22. - 20:06
Feri gratulálok, hogy játsszák a filmetek a tv-be! Érdemes mindenkinek fél órát a erre az alkotásra szánni!!
Nagy Kriszta 2009.09.22. - 20:25
Kedves szerkesztők!

Örölök ennek a rovatnak.
Így tovább !!!
bf13 (B.Feri) 2009.09.24. - 18:52
Hali! Örülök, hogy tetszik a rovat! Érdemes böngészni a filmeket, és ha már párat sikerül megnézni a felhozatalból, már akkor gazdagabb lettél! eszti köszi! :):)
Atom 2009.09.27. - 11:27
úgy szintén... Igaz most épp nincs tévém, de mindig is utáltam végigvadászni az újságot, mindig kimaradt valami...
Atom 2009.09.27. - 11:29
hopsz külön írtam, na mindegy:P
Dzsoli 2011.07.19. - 07:05
:-)