120 decibeles délután az egyetemen – Robert Burns emlékének tisztelegtek (videóval)

Képgaléria megtekintése2017.03.25. - 12:00 | Lutor Katalin

120 decibeles délután az egyetemen – Robert Burns emlékének tisztelegtek (videóval)

Március 23-án, csütörtökön tartották Robert Burns emlékét megidézve az ELTE SEK Berzsenyi téri épületének Európai Dokumentációs termében a Burns Night névre keresztelt eseményt - délután.

HIRDETÉS

A terem hihetetlen hamar megtelt, s mi boldogok voltunk, hogy az egyetemistákat érdekli a skót kultúra, kíváncsiak mindenre, amit ez a délután adhat nekik. Természetesen a közönség soraiban nem csak egyetemi hallgatók, de fiatalabb, közép- és általános iskolás tanulók is helyet foglaltak.

A délutánra ellátogatott Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, a brit lovagrend tagja is. Ő nem csak szavaival, de öltözékével is bemutatta nekünk kicsit Skóciát, hiszen - most majdnem leírtam, hogy skót szoknyában, de megtanultam, hogy hivatalos nevén - kiltben érkezett. A nagykövet úr beszédében kitért Robert Burns életrajzának fontosabb, említésre méltó pillanataira, s életszakaszait versekkel, idézetekkel is illusztrálta. Előadását angolul és nagy meglepetésünkre néhány magyar mondattal megtűzdelve adta elő. Így hangzott el egy általunk kedvelt gondolat is, hogy Burns, mint a skótok Petőfije van számon tartva.

Magyar Zoltán, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány képviselője elmesélte, Budapesten hogyan zajlanak a Burns-estek, hogyan próbálják megőrizni ezt a kultúrát, mindezt az értéket, amely ránk maradt. Robert Burns verseinek fordításait nagy költőink, mint Nagy László vagy Weöres Sándor által olvashatjuk, akik örökké tették nekünk ezeket az alkotásokat, valamint a nyelvi gátak miatt elérhetővé és befogadhatóvá is.

A fantasztikus beszédeket Kéri György, az első magyar skótdudás színesítette. Repertoárjában tradicionális skót dallamok és néhány filmzene is előkerült. Természetesen ezzel kapcsolatban nem maradhatott el a hallgatók kedvenc játéka sem, melyben egy üveg jófajta whisky-ért kellett kitalálniuk az éppen 120 decibellel süvöltő nóták címét.

Mivel a délután hosszúnak ígérkezett a rengeteg program miatt, sikerült beiktatni egy hivatalos áldással, imával és felvonulással egybekötött étkezést is. Bár a tradicionális skót ételeket elhozni nem, megidézni azért csak sikerült, s egy sütemény-verseny is zajlott ezzel párhuzamosan, amit a zsűri kóstolása után a vendégek desszertjéül kínáltak fel.

Ezt követően elérkeztünk a délután kulturális blokkjához, ugyanis lehetőségük volt a vállalkozóbb szelleműeknek egy leegyszerűsített skót körtánc megtanulására Teleki Blanka és Kiss Zsanett vezetésével, majd a fáradalmak kipihenése mellé meghallgathattak néhány Burns-verset Rozmán Kristóf és Lutor Katalin interpretációjában, valamint megzenésítéseket Varga Bence (Zaporozsec) előadásában. Ezután pedig vetélkedővel kerülhettek közelebb a résztvevők Skócia kulturális és történelmi egyediségeihez.


Az est végére tervezett közös éneklés elmaradt, kimerített mindenkit az aktív délután. Ezért Robert Burns egy versét szeretném most megidézni, amely a délután folyamán háromszor is elhangzott, címe: Ha mennél hideg szélben...

Ha mennél hideg szélben
a réten át, a réten át,
rád adnám kockás takaróm,
öleljen át, öleljen át!
S ha körülzúgna sors-vihar
rémségesen, rémségesen:
szívemben volna házad,
oszd meg velem, oszd meg velem!

Volna köröttem zord vadon,
sötét, veszett, sötét, veszett:
mennyország volna nékem az
együtt veled, együtt veled!
S ha volnék minden föld ura
az ég alatt, az ég alatt:
koronám legszebb ékköve
volnál magad, volnál magad!

Ha többet akarsz megtudni Skóciáról:

Skótoltad már? - kóstoló Skócia tájaiból a Kalandor-Körben

2012.12.14. - 14:15 | Makrai Tamás - Fotók: Dart

Skótoltad már? - kóstoló Skócia tájaiból a Kalandor-Körben

Mit kell tudni a whisky-ről? Mióta nemzeti viselet a skót szoknya? Mi az a magyar étel, ami a full scottish breakfast "skót nemzeti reggelitál" része? Melyik az a kisváros, melynek zászlaja egyezik Skóciáéval? Tudta-e a T. Olvasó, hogy itt van ma Európa egyetlen magánhadserege? Minderre választ kapott a december 10-i Kalandor-Körben Büki Lászlótól, december kalandorától.

 

A világ érdekes helyei: a skóciai Glencoe-völgy

2015.08.05. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a skóciai Glencoe-völgy

Glencoe sokak szerint Skócia és talán a világ egyik legszebb vidéke. A Skót-felföld dél-nyugati részén fekvő 16 km hosszú völgy szinte függőleges, 1000 m körüli sziklafalak között vezet. Bármerre fordul az utazó, patakok, vízfolyások keresztezik az utat, a hegyek csúcsa pedig szinte mindig felhőbe burkolózik.

 


Skócia varázslatos tájai - Kastélytúra I. rész

2012.11.22. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Skócia varázslatos tájai - Kastélytúra I. rész

Skócia vadságában is gyönyörű vidékein a skót kastélyok felidézik az ország történelmét, a ma is parázsló indulatok évszázados küzdelmét. Kastélyai csodásak, ám nem elsősorban a gazdagon díszített, kincsektől, műemlékektől roskadozó, mai napig is lakott kastélyokat vettük 2005-ös túránk során optikánk célkeresztjébe, hanem sokkal inkább az ódon, sok csatát megélt, romos várakat. Sorozatunk első felében többrészes virtuális kastélytúrára invitáljuk a T. Olvasót!


Skócia varázslatos tájai - Kastélytúra II. rész

2012.12.04. - 13:50 | Büki László 'Harlequin'

Skócia varázslatos tájai - Kastélytúra II. rész

Kastélytúránkban a "filmes várak" megidézik a Hegylakót, a Hamletet, a Gyalog galoppot (Monthy Python), sőt, Windows 7 háttérkép is szerepel a "castle trail" jelenlegi állomásai között. Nem elsősorban a gazdagon díszített, kincsektől, műemlékektől roskadozó, mai napig is lakott kastélyokat vettük 2005-ös túránk során optikánk célkeresztjébe, hanem sokkal inkább az ódon, sok csatát megélt, romos várakat. Sorozatunk első felében többrészes virtuális kastélytúrára invitáljuk a T. Olvasót!

 

Mágia és füst - A skót whisky a válság ellenére is hódít

2012.10.27. - 00:45 | vaskarika.hu

Mágia és füst - A skót whisky a válság ellenére is hódít

Nincs a skót whiskyben semmi rejtélyes. Kell hozzá gabona, élesztő, víz, némi kézimunka és ügyesség. Aztán - egy szigorú skót törvény szerint - legalább háromévi és egy napi érlelés tölgyfa hordóban, skót földön. Ennyi, semmi titok. A végeredmény mégis világsiker - a scotch még sohasem fogyott jobban, mint manapság. A gazdasági válság ellenére az egész világ vásárolja, az ital a nehézségek ellenére is hódít. Mindeközben Skóciában felvetették, hogy nem ártana egy whiskyügyi miniszter...

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás