Gyümölcsbokrokat ültettek a jánosházai plébánia kertjében

Képgaléria megtekintése2017.03.25. - 17:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Gyümölcsbokrokat ültettek a jánosházai plébánia kertjében

Március 24-én dr. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét a jánosházai Szent László templomban, majd megáldotta a plébánia kertjében elültetett ribizli és szeder bokrokat. Ez egy újabb lépcső az Egyházmegyei Karitász Öngondoskodó Háztartások programjában.

A  Szombathelyi Egyházmegyei Karitász hét éve azon fáradozik, hogy minél több plébániát újrahasznosítsanak, és a hozzájuk tartozó földterületeknek ismét "életet" adjanak. A vásárosmiskei plébániának a földjén 20 ezer levendula virágzik már 6 éve, a kemenespálfai volt katolikus iskola hatalmas földterületén 160 szilvafát telepítettek Veres András püspök segédletével. Ugyancsak püspök úrral közösen telepítették a nagylengyeli 60 szilvafát és a sok-sok csipkebogyó bokrot. A fent említett plébániai földekhez egy-egy plébániát felújítottak. 

Most egy újabb mérföldkőhöz értek az Öngondoskodó Háztartások programban: cigány családokat vonnak be plébániakerti mozgalmukba. Ehhez a plébánia hátsó nagy földterületére 400 feketeribizli és 100 feketeszeder bokrot telepítettek. 

Az ültetésben részt vett Császár István egyházmegyei kormányzó, Horváth József, a Karitász lelkivezetője, Kiss András polgármester, a csákánydoroszlói fiatalok Orsos Zoltán atya vezetésével és dr. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök is, aki megáldotta a Dorottya kertet.

Ezután a Művelődési Házában folytatódott a program. A köszöntők után a csákánydoroszlói Szent Filoména gyerekcsoportja lépett fel, akiket az egyházmegye cigány papja, Orsos Zoltán készített fel. Majd a körmendi Fábián Ádám énekelt, amit a bérbaltavári gyerekek tradicionális cigánytánca követett. Az esemény agapéval zárult.

A bogyós, bokros ültetvényt jánosházi cigány családok gondozzák, nevelik szakértő segédletével. A termésből majd a karitász a jelenleg épülő Szent Anna Gyümölcsfeldolgozójában lekvárt állít elő, amit szintén a cigány családok értékesítenek a jánosházi, helyi termék piacon.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás