Színházi egypercesek – Miért szép? előadás a Krúdy Klubban

Képgaléria megtekintése2017.03.30. - 00:20 | Lutor Katalin

Színházi egypercesek – Miért szép? előadás a Krúdy Klubban

A Miért szép? 15. alkalommal került megrendezésre a szombathelyi Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában. A résztvevők között szerepelt Oroszy Csaba, aki Balogh Jánossal és Mertz Tiborral a színházi életútjukról beszélgetett, Jordán Tamás, aki versekkel színesítette az estet, Fűzfa Balázs, aki állandó résztvevőként vesz részt gondolataival és ötleteivel, valamint Mérei Tamás, aki az est zenei blokkjáért volt felelős.

HIRDETÉS

Kiállításmegnyitóval kezdődött a színházaulában a 15. Miért szép? irodalmat, zenét és képzőművészetet kombináló rendezvénysorozat. Az aulába lépve hatalmas élmény volt azt látni, hogy a falakról kedvenceink mosolyognak ránk - Kaczmarski Ágnes fotóinak köszönhetően -, s hogy valójában keze munkájuk az, ami megvalósította mindezt.

Adott volt 60 másodperc, egy üveglap és egy üres terem. No, és természetesen azok a hatalmas és mély gondolatok, melyek megtörték az átlátszóságot. Az üveglapokat egymás mögé helyezve tekinthetjük meg a kiállításon, mely összeállítás még növeli a látvány többértelműségét. Ahogy Oroszy Csaba fogalmazott: „Önökön, a nézőkön múlik e párhuzamosságok és a közös pontba futó előtörő és expresszív színvonalak megfejtése."

Az áttetszőség és átláthatóság, valamint az egymáson áttetszés gondolatiságát kell hát megfejtenünk. Ugyanis ez a fajta áttetsző metamorfózis a színészek élete is napról napra, hétről hétre, darabról darabra. Személyiségek újra- és megtanulása, legalábbis magukra öltése történik minden nap, ahogy a filc vagy a tempera felvitele az üveglapra.

A kiállításmegnyitó után a Krúdy Klubban folytatódott a beszélgetés, melynek moderátora is volt Oroszy Csaba. Mertz Tibor és Balogh János az első saját, majd az első különálló előadásaikról meséltek, és az egész estét behálózó áttetszőség kérdése alól sem térhettek ki. Balogh János erről úgy vélekedett, mindezt úgy tudja elképzelni, hogy ők maguk, színészek az üveglapok. Ehhez a rendező a reflektorfény, s ha minden színész tudja a saját színét, akkor a rendező könnyedén egymás mögé tudja helyezni az üveglapokat.

Az installációról készült filmet - melyet Dömötör Katalin, Kaczmarski Ágnes és Oroszy Csaba készített - is levetítették, melyben megtekinthetjük a színészek néhány üveglappal töltött pillanatát. Csodás szavalatok, játékos gondolatok, hihetetlen kreativitás és világrengető üzenetek hangoznak el itt. A gyermeki mozdulatok elfeledettnek tűnő árnya most ismét előtör és hihetetlen kacskaringókban és foltokban kerül a felszínre. Akárcsak egy idézet Braille írás formájában. Vagy egy régóta kívánt kalapálás: Törd át gátjaid - a világ legyél te magad. (Weöres Sándor)


Jordán Tamás a beszélgetések között kedvenc verseit mutatta be, melyek közül egyhez Fűzfa Balázs egyetemi docens egy rendhagyó élményközpontú irodalomórát is tartott a színpadról, ugyanis előadta a sokak által kedvelt önparódiáját. Lényege, hogy egy verselemzést rögtönöz, természetesen mellőzve a tudományos magasságokat, pusztán szórakoztatásra, némi iróniával a megszokott lebutított verselemzések irányába. A következő videó a szórakoztatás garanciájaként áll most itt:


Mérei Tamás zenei válogatásában több művet is meghallgathattuk Bartók Bélától, melyekhez kulcsszavakat is kaptunk. Így szépség-rútság, harmónia és diszharmónia érzetét is megtapasztalhattuk nem csak képi, szavakba öntött, de dallamvilágbeli megjelenésen keresztül is. Az általa választott utolsó dalköltemény egy kortárs duó, a 2CELLOS alkotása, a dal címe pedig nem más, mint a Benedictus. A dallam ódai magasságokba viszi az áhítatot, melyhez Jordán Tamás szavalata egy kerek tökéletességet alkot. E kettő együttese meghosszabbított számunkra egy pillanatot, melyet úgy élhettünk át, mint egy igazi szent megtestesülést.

A kiállítás április 21-ig megtekinthető. A kiállításon és a filmben is közreműködő színészek: Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna, Balogh János, Edvi Henrietta, Fekete Linda, Hartai Petra, Horváth Ákos, Jámbor Nándor, Kalmánchelyi Zoltán, Kelemen Zoltán, Kenderes Csaba, Matusek Attila, Mertz Tibor, Nagy Cili, Németh Judit, Szabó Róbert Endre, Trokán Péter, Vlahovics Edit.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás