Látta már a papagáj-sziklát a Ság hegyen?

Képgaléria megtekintése2017.04.01. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Látta már a papagáj-sziklát a Ság hegyen?

Még nem zöldült ki a természet a celldömölki Ság hegyen, ám így is érdemes túrát tenni az országban egyedülálló vulkáni tanúhegyen és kráterében.

A Sághegy Vas megye azon természeti ajándéka, melyet nem elég egyszer látni, megszállott fotósoknak pedig szinte állandó témát kínál e vadregényes tanúhegy. Idén is ráerősítettünk erre a "tézisre", és egy háromórás túrát tettünk az évek során szívünkhöz nőtt "tűzhányón". 

A Ság tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesalján található, 279 méter magasan emelkedik Celldömölk fölött. A környező síkságából 150 m-re kiemelkedő hegy egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A tanúhegy lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll. 

A túra során figyeljünk rá, hogy a sodronnyal szegélyezett ösvények nagyon kis nyomszélességűek, amit tovább szűkít a burjánzó növényzet (most még kényelmesen lehet közlekedni!). Ha a kráter ezen részén túrázunk, ajánlott azt zárt ruházatban (hosszúnadrág és felső) tenni a szúrós cserjék miatt. Érdemes a szintén kis nyomszélességű, szirtekre, kisebb csúcsokra felvivő utakat is bevállalni - csakis saját felelősségre! -, akár a kaland, a kihívás miatt, akár az elénk táruló látvány kedvéért. 10-30m-es "mászásokról" beszélünk, de leírhatatlan egy-egy ilyen szikla tetején ülni, és szétnézni onnan, vagy épp leereszkedni egy sziklákkal körülölelt tisztásra. Ha a csúcsot az ismert útvonal helyett az ellenkező oldalról közelítjük meg, ilyen alternatív útvonalon, akkor elénk tárul egy szokatlan képződmény is, amit formája miatt egyszerűen csak papagáj-sziklának neveztünk el.

A csúcs meghódítása mindössze pár perc - a rövidebb, hagyományos úton - és a legbizsergetőbb élmény. Most még masszív és "tapadós" a talaj, így a meredek, ám egyáltalán nem magas csúcsot könnyű megmászni. A tartós napsütés és a szél viszont lazítani fog rajta, és a homokos-hamus talajon kicsit nehezebb lesz a feljutás. Az igazi katarzis a Ságban az, hogy azon a 279m-es csúcsponton olyan nyugalmat -  s talán spiritualitást - érzünk, mintha a Machu Pichu tetejéről néznénk szét... Kiszáll belőlünk minden feszültség, minden napiharc, szinte idilli békességet kötünk a világgal! Ez benne a szép - a krátermély zöldje és szürkesége, a kövekből kirakott üzenetei, és az a fehér kis csúcsot jelző kő, amire leülve és onnan szétnézve "magasról" teszünk a világra!

Itt a hétvégi jó idő, érdemes egy családi kirándulást tenni a hegyre! Gyermekeknek igazi kaland, felnőtteknek jóleső fáradság bebarangolni a jól jelölt és szegélyezett ösvényeken a tájat!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás