Üdvözöllek az agyamban! - Dalí-fametszetek a pápai Esterházy-kastélyban

2017.04.01. - 20:20 | vaskarika.hu / MTI - MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Üdvözöllek az agyamban! - Dalí-fametszetek a pápai Esterházy-kastélyban

Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet állt, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként - közölte a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-vel.

Boros Katalin, a kiállítás szervezője elmondta, hogy Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe látható a kiállításon. Hozzátette, hogy Dalí szerette az arisztokratikus életformát, ezért esett a választás a barokk kastélyra. Szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk - közölte a szervező.

Boros Katalin beszélt arról is, hogy a termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

A megnyitón a festőművész szokásait is bemutatták a látogatóknak, így rengeteg bagettel készültek a szervezők. Ez a művész egyik kedvenc étele volt, amit szinte mindig magánál hordott. A megnyitó érdekes színfoltja volt, hogy a Dalí szakácskönyvében szereplő bagettfeltétet is meg lehetett kóstolni.

A kiállításon látható tarotkártya-sorozatot felesége, Gala kedvéréért készítette a művész, ennek apropóján szombaton kora délutánig a vállalkozó kedvű látogatókat kártyajóslással várta egy jósnő.

Dalí által írt opera szólt a kiállítótérben és a Dalí-parfümöket is megismerhették a látogatók.

A megnyitón Dalí-bajusszal vagy -álarcban várták a kiállításra érkezőket, melyeket a látogatók a bejáratnál vehettek át.

A Welcome into my brain (Üdvözöllek az agyamban) című kiállítás október 31-éig látható.

Salvador Dalí (1904-1989) alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezték. Egyik híressé vált mondása is ellentmondásos személyiségéről árulkodik: "mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem".


Új hozzászólás