Eldördült "Éjfél" - ágyút avatott a Nádasdy Ferenc Bandérium

Képgaléria megtekintése2009.09.25. - 00:10 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Büki László, Makrai Tamás

Eldördült "Éjfél" - ágyút avatott a Nádasdy Ferenc Bandérium

„Nem a falak, a férfiak védik a várost” – ez a jelmondata a napokban megalakult Nádasdy Ferenc Bandériumnak, mely a III. Környezetvédelmi napon mutatta be és avatta fel „Éjfél” névre keresztelt, háromfontos kartácságyúját. A vitézi sátorban kupaszám fogyott az újházi fröccs, és a korhű recept szerint készült, kissé pikáns perkelt. A múlt ízei a jelenben sem hagytak kétséget bennünk afelől, hogy nem az a férfi, aki adja, hanem aki állja.

A Nádasdy Ferenc Bandérium az egyesület egy régi vágyát teljesítette be azzal, hogy létrehozta saját hagyományőrző csapatát, amely egyrészt az egyesület által szervezett Nádasdy Történelmi Fesztivál helyi alakulatát hivatott megtestesíteni, másrészt - egyre inkább beérő külföldi, és hazai kapcsolatainak betudhatóan - a város, és az egyesület képviseletét is ellátja külhonban.

A Bandérium egy újkeletű alakulat, korabeli megfelelője - történelmileg bizonyíthatóan - nem volt, bár a névadó Fekete Bég, azaz Nádasdy Ferenc ugyancsak sok fejfájást okozott portyáival a töröknek. Ily módon egy tüzérbandérium - ami elsősorban gyalogság elleni harcmodorra rendezkedett be - abszolút hű leképezése az adott történelmi kornak.

Takács Viktort, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület alelnökét kérdeztük a bandériumi toborzó ötletéről és tapasztalatairól.



"A szeptember 20-i III. Környezetvédelmi Nap szervezői, a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület invitálta meg egyesületünket, s ennek a felkérésnek örömmel tettünk eleget. Bár már jónéhány hónap eltelt a sikeres Nádasdy Történelmi Fesztivál óta, nem volt időnk hátradőlni. Egyrészt nem állhat meg a jövő évi fesztivál szervezése, másrészt bebizonyosodott, hogy egyesületünket számon tartják más civil szervezetek is, és ennek megfelelően folyamatosnak kell lennie az egyesület fejlesztésének. Ezen egyrészt a taglétszám feldúsítását, másrészt az egyesület megjelenésének, kiállásának radikális felfuttatását értettük. Örömmel tapasztaltuk, hogy bandériumunk és egyesületünk tagtoborzójának híre - médiapartnereinknek is köszönhetően - sokfelé eljutott, így egyre több érdeklődő keres meg minket.

Az is örömteli, hogy bizony elértük azt a fejlettséget, amivel már megjelenhetünk anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk. Ez ma látható is volt: korhű, vezéri hadisátrunk, "Éjfél" nevű ágyúnk, öltözeteink, kellékeink elbűvölték a hozzánk látogatókat. Akik szerencsések voltak, néhány alkalommal megtapasztalhatták, hogy hogyan is szól egy háromfontos ágyú, amikor úgy emberesen eldördül. Ez a néhány lövés fel is avatta "Éjfél"-t. Nem csalódtunk a "hölgyben". Van hangja rendesen! Sokan, akik kijöttek hozzánk külön meglepődtek, hogy ami anno egy-két öltözetből indult, az mára, rövid időn belül hova fejlődött.

Akik bátrabbak voltak - ahogy a Vaskarika.hu nemes urai is -, azok belekóstolhattak a múlt ízeibe is. XVI. század végi marhaperkeltet ettünk, ami a hagyományoknak megfelelően mangalicazsírral készült. Került bele ízesítőként bőséggel vereshagyma, babérnak levele, zsálya jó pár marokkal, kömény bátran, só módjával, feketebors pediglen annyi, amitől emberesen csípős lett. Szaporítónak árpagyöngy, savanyító gyanánt sós, savanyúkáposzta szolgált. Az újházi fröccs pedig száraz vörösbor és kovászos uborka levének elegyítéséből nyerte el egyedi ízét.

„Non muri, sed viri sunt praesidium oppidorum. - Nem a falak, a férfiak védik a várost." Ez a bandérium jelmondata - ami egyébként az Egri Csillagokban is elhangzik, egy kissé módosítva. Úgy véljük, sok mindent kifejez, hiszen egy elgépiesedett, automatizált világban helyes iránymutatást ad arra vonatkozólag, hogy mi, emberek számítunk igazán, tőlünk kell a történéseknek függenie, és nekünk kell mozgásba hozni a jelent."

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Molnár Lajos 2010.05.03. - 16:28
Molnár Lajos Nádasdladány-i lakós vagyok.Örömmel olvastam a bandérium megalakulásáról,melyről többet szertnék megtudni.Kérem,sziveskedjetek megadni elérhetőségeteket.
Tisztelettel: Molnár Lajos