Virágúttól az együtténeklési rekordkísérletig - Civil sajtóreggelin tájékoztatták a sajtót

2017.04.06. - 17:15 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: CIC

Virágúttól az együtténeklési rekordkísérletig - Civil sajtóreggelin tájékoztatták a sajtót

Tavaszi szél programot áraszt - a rekordmennyiségű és minőségű események sorát látva értelmeztük át az ismert népdal szövegét. Mutatjuk, mit kínálnak a civil szervezetek április és május hónapban!

Kedden délelőtt újabb Civil Sajtóreggeli zajlott a Promen Villában. A Vas Megyei Civil Információs Centrum által tavaly november elején indított program egyre nagyobb sikereket arat. A kezdeményezés célja, hogy a Szombathelyen és Vas megyében tevékenykedő civil szervezetek hírt adhassanak a sajtónak aktuális kulturális, sport, szociális programjaikról, rendezvényeikről. 

A Vas Megyei Civil Információs Centrum szakmai koordinátora, Nagy Krisztina nagy örömmel köszöntötte a sajtó képviselői mellett a programokat beküldő egyesületek, alapítványok, szövetségek képviselőit. Ez utóbbiak közül hét civil szervezet tájékoztathatta a média munkatársait soron következő programjaikról. A tájékoztatók során hamar fényt derült arra, hogy a civilek rendkívül aktívak a tavaszi szezonban is. A közeljövőben több családi, szabadtéri rendezvény versengett igazi kuriózumokkal kecsegető kulturális eseményekkel nem csupán a megyeszékhelyen, hanem annak vonzáskörzetében is. A szervezeti vezetők kisebb derültséggel, barátságosan konstatálták, hogy tervezett programjaik időben több alkalommal is átfedik egymást. Ennek kapcsán felvetődött egy olyan éves programnaptár létrehozásnak szükségessége, ahol a civilek tájékozódhatnak egymás tervezett eseményeiről, elkerülve ezzel a programok egymásra szervezését. 

Tóth Kálmán, a Vasi Múzeumbarát Egylet képviseletében tavaszi programjaikra hívta fel a figyelmet, köztük a legelsőre: Vicinális Túrát szerveznek április 8-án. Találkozás Szombathelyen, a vasútállomáson, a 7.06-kor Szentgotthárd felé induló vonatnál.

Útvonal: Körmend- Horvátnádalja- Magyarnádalja- Vasalja- Pinkamindszent, a megtett táv: 12 km.

Túravezető: Urbán László

Április 22-én egy 11 km-es túrához lehet csatlakozni Márkótól Herendig. Találkozás a szombathelyi vasútállomáson a 6.05-kor Veszprém felé induló vonatnál.

Útvonal: Márkó- Házi-földek- Bánd- Essegvár- Sziget földek- Herend

Túravezető: Rábai Péter

Április 19-én 17:00 órai kezdettel II. Papíripari paripa címmel válogatnak magyar költők mosolyra fakasztó verseiből. A költeményeket az egylet versmondókörének tagjai adják elő. A programnak a Savaria Múzeum ad otthont. Zene: Vivace kamarazenekar.

Szintén a Savaria Múzeumban III. „Fegyvert s vitézt éneklek" címmel április 26-án 17:00 órakor nyílik kiállítás hat évszázad tárgyi emlékei a magyar huszárság történetéből címmel. Vendég: Fekete György fegyvergyűjtő

Legyen Táplánszentkereszt egy napra az ének-zene fővárosa!

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából április 30-án 15:00 és 19:00 óra között a 15 éves, 50 fős Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar 1000 embert szeretne megénekeltetni. Nem zenei produkcióra készülnek elsősorban, hanem a közösségi összefogás, közösségi érzés megélését szeretnék kiemelni. Olyan zeneszámokat terveznek, amelyek dallamát mindenki ismeri. 

A nagy érdeklődésre számot tartó együtténeklés fúvószenekari kísérettel valósul meg, a rekordkísérlet 18:00 órakor a táplánszentkereszti futballpályán (rossz idő esetén az Apáczai Csere János Általános iskola tornacsarnokában) lesz. A rekordkísérlethez lelkes jelentkezőket várnak! Valamennyi résztvevő nevét a rekordkísérlet fotóival később egy kiadványban jelentetik meg.

Jelentkezés:

Janászek Ferenc (E-mail: ; Tel: 36-30- 455-3303) 

A rekordkísérlet kísérőrendezvényei:

- 15:00 - Majális: vidám, nosztalgikus felvonulás
- 15:30 - Májusfa állítás a Jókai parkban
- 16:00 - Kulturális program a helyi civil szervezetek közreműködésével
- 18:00 - Közös éneklés (a rekord felállítása)

A rendezvényt megtisztelik jelenlétükkel:

- Majthényi László, Vas Megyei Közgyűlés elnöke

- Vas megye mindhárom választókerületének országgyűlési képviselője: Ágh Péter, Dr.Hende Csaba, V. Németh Zsolt államtitkár és Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója.

Az Isis Big Band Egyesület 2009 óta szervezi a Swing nagyjai sorozatot - tudtuk meg Pintér Róberttől, az IBB vezetőjétől. Az egyébként 22 éves egyesület minden évben valami különleges témára, személyre (zeneszerző, híres szólista, híres énekes, stb.) szabja a Bartók teremben tartott koncertjét. Tavaly Frank Sinatra volt a mottó, április 30-án 18.00 óra kezdettel viszont egy többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő Malek Andrea lesz a vendégünk a koncert második felében. Az koncert első felében Fekete Linda és Szabó Tibor színművészek szórakoztatják a közönséget. A szünet után közel egy órában Malek Andrea és az IBB közös koncertje lesz hallható. Andrea most először játszik az IBB-vel. Új és különleges koncertélmény lesz az ellátogatók számára.

Egy különleges Lázár Ervin előadás lesz látható április 19. 18:00 órától a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium dísztermében. A Polgári Egyesület Szombathelyért civilszervezet által „FÉNY-JÁTÉKOK" címmel szervezett irodalmi est Lázár Ervin, elsősorban felnőtteknek íródott műveiből készült válogatás. Időtálló művek, mélyen elgondolkodtató, humorában is mély erkölcsi tanulságokat hordozó írások, amik ma is nagyon aktuálisak. A darabot Huszárik Kata és Nagy Anna színművészek játsszák. A műsor után pódium-beszélgetés lesz a művésznőkkel.

Moderátor: Horváth Csaba egyesületi elnök

A 15. Herényi Virágút programjairól és előrendezvényéről adott tájékoztatást Szekér Tamás, a HERÉNYI KULTURÁLIS ÉS SPORTEGYESÜLET elnöke. A 15. születésnap alkalmából az egyesület több újdonsággal és változatos programkínálattal várja a rendezvényre látogatókat április 29-30-án.

a Szombathelyi Szépítő egyesület a virágút előrendezvényeként április 28. 10:00 órai kezdettel Holper Ambrus, az egykori Kertész MGTSZ elnökének tiszteletére születésének 90. évfordulója alkalmából Emlékkonferenciát rendez a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban.

A Virágút több helyszínes virágvarázsos eseményeiről, programjairól a www.herenyiviragut.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

„Fogadj örökbe egy fát" illetve húsvéti tojáskereső az arborétumban

Április 17-én 14 órától több turnusban zajlik majd az óvodásoknak és kisiskolásoknak az arborétumban elrejtett tojáskeresés, emellett játékok, vetélkedők, arcfestés, lufi hajtogatás, meseolvasás várja a kicsiket - halhattuk Károly Frigyestől, a KÁMONI ARBORÉTUMÉRT EGYESÜLET képviselőjétől.

A Kámoni Arborétum, látogatóközpontban a rendezvény szatellit programjaként, az idei húsvéthétfőn új kezdeményezésként először kerül megrendezésre a „Fogadj örökbe egy fát!" program, amelynek során fákat, cserjéket, évelőket lehet örökbe fogadni, azaz hazavinni és otthon elültetni, korlátozott számban, az arborétum támogatása fejében.

Ugyancsak a Kámoni Arborétum, látogatóközpontban akvarell kiállítás nyílik május 19-én 18 órakor, Illatos növényvilág címmel. Kesselyák Rita most állít ki először Szombathelyen, aprólékos, régi kerteket ábrázoló, több kiadványban megjelent sorozatának kinagyított kópiái Budapest után itt láthatók először.

Művészetek Kis Barátai kulturális fesztivál a Rumi Csigabiga Alapítvány és Rum - Kastély EGYMI szervezésében valósul meg, melyen várhatóan 100-150 tanuló és fiatal vesz részt. Az eseménynek Rum-kastély ad otthont április 28-án, ahol a délelőtt folyamán színpadi produkciókkal, vers- és prózamondással, zenés, táncos műsorszámokkal szórakoztatják egymást és a közönséget a fellépő "művészetek kis barátai".  Az integráció jegyében zajló rendezvényt - amelynek keretében értelmileg, illetve tanulásban akadályozott tanulók ép társaikkal közös programokon vehetnek részt - a Gitár Klub műsora nyitja meg, Várhelyi Zoltán vezetésével. A programon a testvérintézmények, a megyén belüli és kívüli fogyatékos gyerekekkel-felnőttekkel foglalkozó iskolák és szervezete, valamint a környező települések általános iskolás tanulói vesznek részt. A rendezvény önfeledt szórakozást biztosít mind a normál általános iskolások, mind pedig a fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok számára.

50 éves a KRESZ park. Ezen jeles alkalomból a VÍZTORONY -KRESZ PARK KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐ EGYESÜLET április 22-én 15.00 órától családi programmal várja a KRESZ Parkba a látogatókat. Az érdeklődők közlekedésbiztonsági programokon, játékos vetélkedőkön vehetnek részt. Az esemény szervezésében és lebonyolításában közreműködik az Agora Szombathelyi Kulturális Központ, a tűzoltóság, a rendőrség és a Reményik Sándor Általános Iskola. Az ünnepséget Szombathely önkormányzata is támogatja.

Új hozzászólás