Ébredj fel Rockandrollia - Fenyő nem viccelt a twisttel a Sportházban (videóval)

Képgaléria megtekintése2017.04.09. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Ébredj fel Rockandrollia - Fenyő nem viccelt a twisttel a Sportházban (videóval)

A 80-as évek elején a Hungária együttessel hatalmas sikerre vitt slágereket idézte fel Fenyő Miklós és zenekara április 8-án a Sportházban. A koncerteken esszenciát hallhatott a közönség Fenyő több száz nagysikerű slágeréből - állandó vendége, Dolly közreműködésével. Két videót és egy bőséges képgalériát készítettünk az eseményről.

HIRDETÉS

A pöttyös szoknyás - csőnadrágos korszak már letűnt, ám csak a zenei stílust kísérő divat ment ki a "divatból". A jampiság életérzése mára már csak a táncban érvényesül, a belőtt, hátradobott hárét és színes ruhákat felváltotta a sima utcai öltözet, de a nosztalgikus zenei időutazás flörtöléssel, hódítással teli emlékflipperei és a rongylábfigurák máig élnek.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a színpad előtti placcon bemelegedjenek a cipőtalpak, egymásba kapaszkodjanak a párok, ringatózzanak vagy rokizzanak a 80-as évek elejét meghatározó slágerekre. 

"Hogyan lett Magyarországon rockandroll?  Úgy, hogy megszülettem!" - mondta Fenyő, és ez elvitathatatlan. A Hungária a beatkorszak stílusjegyeit levetve a 80-as évek elején szó szerint Amerikát hozta el Magyarországra. Öltözködésben, stílusban és zenében is megelevenedtek az 50-es évek, az az időszak, ami kimaradt a magyar könnyűzenéből, ám közel 30 év késéssel hatalmasat robbant itthon.

A mai generáció talán nem is tudja, hogy a mai napig a honi lemezkiadás egyik legsikeresebb albuma az 1980-as Rock 'N Roll Party volt, amit úgy tudott felvenni az együttes, hogy a Hanglemezgyártó Vállalat mindenható ura, Erdős Péter szabadságra ment (Csepregi Évával) két hétre. Ebben időszakban "titokban" rögzítették a lemezt, aminek anyaga - javarészt amerikai slágerek átírásával - egy hét alatt megszületett. A rohammunkában felvett lemez azonban óriási siker lett, több mint 600000 példány fogyott el belőle, a következő évben megjelent Hotel Mentholból pedig úgyszintén ennyi.

 

Fenyő Miklós márciusban töltötte be 70. életévét. Ennek ünnepléseként országos turnéra indult, Fenyő Jubileum 2017 címmel. Április 8-án a szombathelyi AGORA-MSH-ban adott másfél órás koncertet a rockandroll szerelmeseinek, olyan örökzöldekkel forrósítva a hangulatot, mint a Csókkirály, a Hotel Menthol, a Dzsungel rock and roll, a Rock And Roll Party, a Made in Hungária vagy épp a Napfény a jégen.

Fenyő máig tartó hazai népszerűségét a Made in Hungária sorai szemléletesen összefoglalják: 

"Mert szólni csak itt tudok,
Míg a szívem szólni hagy,
Hiszen itt voltam én nagyon kicsi ,
És lettem kicsit nagy..."

Aki lemaradt a szombati rockandroll partyról, az pótolhatja hamarosan: július 21-én a Büki Gyógy-Bor Napokon lép fel Fenyő Miklós!

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Sütő Ilona 2017.04.10. - 16:09
Szuper koncert volt, Fenyő és Dolly hangja szinte ma is a régi. A jegyárakat a látványos show ellenére viszont drágállottam.