Így néz ki a világ leghíresebb tojásfája feldíszítve

2017.04.14. - 17:00 | vaskarika.hu / hirado.hu - Fotó: pinterest.com (nézőkép)

Így néz ki a világ leghíresebb tojásfája feldíszítve

Volker Kraft pár év alatt világhírűvé tette azt a németországi kisvárost, Saalfeldet, ahol hosszú éveket át díszítette fel almafáját hímes tojásokkal húsvét alkalmából.

Bár az öreg almafa, mellyel a saalfeldi Volker Kraft elkezdte a hagyományt, nyugdíjba vonult gazdájával együtt, a város nem hagyta veszni a tradíciót.

Volker Kraft kedvenc hímes tojásaival még 2013-ban. Fotó: AFP
Volker Kraft kedvenc hímes tojásaival még 2013-ban. Fotó: AFP

Kraft még gyerek volt, amikor látott egy tojásokkal díszített orgonafát szülővárosában és már akkor elhatározta, hogy egyszer ő is hasonlóan készül majd a húsvétra. Jó pár évvel később, 1965-ben, amikor a Kraftnak saját családja volt, úgy döntött, hogy hagyományt teremt és egy frissen ültetett almafára 18 darab, akkor még műanyag tojást akasztott.


Díszítés közben a közel tízezer festett tojással felöltöztetett tojásfa a kelet-németországi Saalfeldben 2017. április 2-án. (MTI/AP/Jens Meyer)

Mivel a kert dísze igen gyorsan nőt, egyre több és több tojásra volt szüksége, hogy kellő pompájában díszeleghessen az almafa. Ezért a Kraft család a konyhában mindig a héjból kifújva használta fel a tojás, hogy azt később maguk díszíthessék fel tavaszra.

Amikor Volker és felesége, Christa gyermekei kirepültek a fészekből, a családfő segítség nélkül maradt, így az almafának volt pár éve, hogy pihenhessen. Amikor pedig Kraftéknak unokáik születtek, ismét felélesztették a hagyományt.

Az almafát a család egészen 2015-ig több heti kemény munkával öltöztette fel, a saját kezűleg díszített, közel tízezer darabnyi hímes tojással. Azonban a házaspár koránál fogva úgy döntött, hogy visszavonul, így két éve utoljára készítették el ők a világhírű tojásfát.

A saalfeldiek szerencsére nem hagyták, hogy feledésbe merüljön az a szép tradíció, mely híressé tette városkájukat, így tavaly óta a kastély parkjának egyik fáján díszelegnek Krafték díszes tojásai.

Egyébként nem csak a németek lehetnek büszkék a tojásfájukra, Csallóközcsütörtök főterén egy fát mintegy ezerhatszáz darab tojással díszítették fel a közelgő húsvéti ünnepre a település fennállásának 800. évfordulója alkalmából.


Hímes tojásokkal feldíszített fa a felvidéki Csallóközcsütörtök főterén

Még több fotó a tojásfáról itt

Új hozzászólás