Budapest Folk Fest 2017 - Folkdelikát a fővárosban (máj. 24-28.)

2017.05.17. - 16:30 | vaskarika.hu

Budapest Folk Fest 2017 - Folkdelikát a fővárosban (máj. 24-28.)

Helyszín: Budapest

Dátum: 2017.05.24 - 28.

A Fonó nyolcadik alkalommal rendezi meg a Budapest Folk Festet. Idén a Fonó Sztregova utcai épülete és a Várkert Bazár Öntőház udvara ad otthont az autentikus népzenei és a világzenei nagykoncerteket egyaránt felvonultató programsorozatnak.

A fesztivál sztárvendége lesz a török BaBaZuLa, a lengyel Dikanda, a román Mahala Rai Banda és a Nadara, együtt lép fel a legendás makedón gitáros, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvosfenomén, Theodosii Spassov. Különleges színfoltot képvisel a spanyolországi görög együttes, a Trio Feta Orchestra és a rendkívül sokoldalú izraeli fúvós, Amir Gwirtzman. A magyar művészek közül itt lesz Barabás Lőrinc és zenekara, kik együtt lépnek fel Kézdy Lucával, az Esszencia produkció, a Buda Folk Band, a hazai világzene egyik különlegessége, a ghánai származású Sena és a műfajokon átívelő Gypo Circus is. A Fonóba énekes és táncos mestereket hívtak meg Vajdaszentiványról, a Várkert Bazár borteraszán pedig a Tokos, a Fanafra Complexa, a PásztorHóra és a Fokos muzsikál a folkkocsmában. Vasárnap gyerekprogrammal várják a családokat.

Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. E köré a gondolat köré épül Fonó által minden tavasszal megrendezett Budapest Folk Fest programja. A szezonnyitó, részben szabadtéri fesztiválon ezért éppúgy elfér az autentikus népzene és táncház, mint a román gipsy zene vagy a balkáni muzsikák. Az összekötő kapocs a hagyományokban rejlő erő, ami továbbvisz egy olyan vidékre, ahol a régi nem fél az újtól és ahol az új nem utasítja el a régit. A szervezők minden évben egy szokatlan, de annál izgalmasabb válogatást nyújtanak az idei év folk produkcióiból.

A 2017-es Budapest Folk Fest ismét a Fonó tradicionális szerdai táncházában adatközlő mesterekkel  és autentikus táncházzal indul, majd a Várkert Bazár szabadtéri színpadán és teraszán nagykoncertekkel  és esti borkóstolókkal, folkkocsmával folytatódik.

Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátni a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre.

PROGRAM

Május 24. (szerda)

Fesztiválnyitó gála

Helyszín: Fonó Budai Zeneház

Fesztiválindító Vajdaszentiványi gála hagyományőrző mesterekkel. Vandaszentivány Erdély középső részében található, földrajzilag a Mezőséghez tartozik, ám zenéje, tánca már a maros-menti székelységhez köti. Ezért is alakult ki erre az átmeneti vidékre a Székely-Mezőség elnevezés. A forgós-forgatós tánctípus a térség történeti fejlődésének köszönhetően itt érte el a csúcspontját. A marosszéki forgatós a székelység szimbóluma is lehetne, csavaros esze járásának, derűjének, méltóságának szép lenyomata. Vajdaszentivány bővizű forrása, csorgója ennek a közös kincsünknek. Fitos Dezső és Kocsis Enikő pedig a legjobb táncosoktól személyesen hozza el hozzánk a figurákat. Úgyhogy, ahogy a szentiványiak mondják: Alól lábam kanyarodj, horgas inam le ne rogyj!

Program:

18.30- 20.30 Tánctanítás. Kezdő és haladó csoportunkba, párral vagy pár nélkül is jöhettek. A haladókat Fitos Dezső és Kocsis Enikő, a kezdőket Hajdú Flórián és Tóth Melánia tanítja.

21.00 Gálaműsor Vajdaszentivány legszebb muzsikáival és táncaival. 

Muzsikálnak Tóth Elek vajdaszentiványi prímás és táncos adatközlő mesterek, valamint a Tükrös Zenekar.  Táncol Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Hajdú Flórián és Tóth Melánia, valamint a Fitos Társulat táncosai.

22.00 Táncház hajnalig. Muzsikál a Bazseva zenekar.

Angol: A forgós-forgatós tánctípus a Székely-Mezőség történeti fejlődésnek köszönhetően itt érte el a csúcspontját. A marosszéki forgatós a székelység szimbóluma is lehetne, csavaros esze járásának, derűjének, méltóságának szép lenyomata. Vajdaszentivány bővizű forrása, csorgója ennek a közös kincsünknek. A fesztiválindítón ezt mutatjuk be: táncoktatás kezdő és haladó csoportokban, majd a gálaműsoron vendégeink adatközlő mesterek, utána táncház.

Jegyár: 1000 Ft

Május 25. (csütörtök)

Helyszín: Várkert Bazár - Öntőház udvar

19.00 Esszencia

Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hisz céljuk nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazz műfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel. Talán soha nem alakult volna meg a zenekar, ha Lakatos Róbert a pozsonyi RÉV Zenekar alapítója nem kap meghívást a Csík Zenekar utolsó stúdióalbumának felvételére. Ekkor indult el a pozsonyi zenész kezdeményezésére a közös munka Csík Jánossal, amelyhez később Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Kováts Gergő, Kunos Tamás és Bognár András csatlakozott. Zenéjük a kárpát-medencei népzene a klasszikus zenével és a jazz egyéni hangú elegye. A zenekar legifjabb tagja a tavalyi Fölszállott a páva győztese, Kacsó Hanga Borbála énekesnő.

20.30 Nadara (RO)

A Nadara ma a legjobb erdélyi cigányzenekar, akik egyszerre merítenek a soknemzetiségű térség, magyar, román, szász hagyományaiból, valamint a spanyol és a balkáni roma tradíciókból. A Nadara neve, magyarul annyit jelent, hogy Ne félj! A zenekar, a francia származású nomád énekesnő és harmonikás Alexandra Beaujard és a szászcsávási prímás, Jámbor Ferenc"Tocsila" szerencsés találkozásából született bő 15 éve. Szerepeltek Tony Gatlif Transylvania című filmjében, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezt követően az európai fesztiválok egyik népszerű fellépője legyen a kultikus erdélyi faluból, Szászcsávásról induló zenekar. A Nadara mesterien keveri a falu évszázados zenei tradícióit a román és szász muzsikával, valamint a spanyol és a balkáni roma hagyományokkal. Lenyűgöző atmoszféra jellemzi előadásaikat, amelyben békésen megfér a bohém és viharos tempójú „csingerálás", a cigány hallgatóval vagy a siratóval.


22.00 Mahala Rai Banda (RO)

A Mahala Rai Banda nem akar mást, mint szórakoztatni, de ebben nem ismernek tréfát. A tuba, szaxofon, klarinét, trombita, a hegedű, harmonika, az elektromos gitár, az orgona és a basszusgitár kombó nem ismer lehetetlent! Ahogy több világhírű romániai cigányzenekar karrierje is egy-egy kis faluból indult, úgy a szintén világszerte sikeres roma együttes, a Mahala Rai Banda története is az aprócska Clejani nevű településen kezdődött. Innen és Moldvából származó tagok a bukaresti roma gettóban, a nevüket adó Mahalában találkoztak és kovácsolódtak együttessé. A 11 tagú Mahala Rai Banda zenéje és látványos produkciója a román vonós zenekarok és az Oszmán Birodalom tradícióit hordozó rezesbandák hagyományainak az ötvözete, amibe a popzenei hatások is bőven beleférnek. A Mahala Rai Banda nem akar mást, mint szórakoztatni, de ebben nem ismernek tréfát. A tuba, szaxofon, klarinét, trombita, a hegedű, harmonika, az elektromos gitár, az orgona és a basszusgitár kombó nem ismer lehetetlent, mindenki táncol, ugrál, aki csak hallja. Tényleg nem beszélünk a levegőbe, ezt látni kell! Dalaikat olyan zenészek dolgozták fel, mint Shantel, a Nouvelle Vague vagy a Basement Jaxx, és ha ez nem volna elég, Sacha Baron Cohen 2006-os világhírű mozijának, a Boratnak filmzenéje is részben hozzájuk kötődik.

 

23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Tokos     

A Borteraszra és a folkkocsmába a belépés ingyenes!

A kolozsvári Tokos Zenekar, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny zenekarok kategóriájának 2014-es győztese. Repertoárjuk az erdélyi - kalotaszegi, ördöngösfüzesi, szászcsávási - muzsikától a szatmári hagyományokig terjed.
„....Újabb vagány csapat zenekaraink sorában. Erdély, valamint szűkebb pátriájuk - Kolozsvár és környéke - népzenei hagyományainak hiteles tolmácsolói. Lendületes, vidám muzsikájukkal visznek zenei kirándulásra bennünket...." (Porteleki László, Muzsikás Együttes)


Május 26. (péntek)

Helyszín: Várkert Bazár - Öntőház udvar

19.00 Barabás Lőrinc Quartet feat. Kézdy Luca

Barabás Lőrinc a hazai könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb alakja. Számos, sokszor párhuzamosan futó formációjára, zenei projektjére a kísérletezés jellemző. Zenéje egyfajta sajátos olvasztótégelye különböző stílusoknak. Barabás Lőrinc sosem törekedett arra, hogy hű legyen a definíció szerinti jazz-hez, bár iskoláit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén végezte. Számos, sokszor párhuzamosan futó formációira, zenei projektjeire a kísérletezés a jellemző. Talán nincs is olyan műfaj, vagy stílus, amit ne használt volna fel zenéjében.

Egy interjúban így fogalmazta meg mindezt: „Folyton mindig minden inspirál, még az is, ami nem. Vagy csak később veszem észre. De egy folyamatos figyelés, befogadás, emésztés, alkotás folyamat megy, azt hiszem." A zenei sokszínűség mellett koncertjeinek fontos része a vizualitás is. Az elmúlt években hosszabb időt töltött az USA-ban, ahol többek között az indián népzenét kutatta. Ezekből az élményekből született tavaly, hatodik, Beardance című albuma, amely a jazz, a világzene és a popzene határán mozog. Az album zenei világa sokszínű, míg a címadó dal egy észak amerikai indián népzene ihlette szerzemény, addig fanyar trip hoppok, jazzes drum and bass-ek is megtalálhatók a lemezen. A fesztiválon, a Barabás Lőrinchez hasonlóan egyéni zenei univerzumot képviselő hegedűs, Kézdy Luca lesz a kvartett vendége.

 

20.30 Vlatko Stefanovski (MAC) & Theodossii Spassov (B) duó

A zenei világ egyik legismertebb etno-jazz gitárosa, Vlatko Stefanovski és az egyedi kaval-játékáról híres szólista, Theodosii Spassov ad közös koncertet első alkalommal Budapesten. Egy kiváló technikájú etno-jazz gitáros és egyéni stílusú kavalos szólista ad közös koncertet a fesztivál harmadik napján. Pályájuk során mindketten a kortárs zene, a jazz, a rock és a világzene ikonjaival játszottak és saját, egyedi stílust alakítottak ki.

A macedón Vlatko Stefanovski a legendás ex-jugoszláv etno-rock-pop zenekar, a LEB I SOL tagjaként szerzett hírnevet. A kilencvenes évek közepén induló szóló pályafutása során megújította a balkáni népzenei hagyományokat. Játéka elegye a macedón 7/8-os, páratlan ritmusú hagyománynak és a kortárs jazz-nek.

Theodosii Spassov egyedi kaval játéka szintézise a népzenének, a jazz-nek és a klasszikus zenének. 1995-ben a Newsweek az öt legtehetségesebb kelet-európai zenész között említette, megjegyezve, hogy „Spassov nem pusztán túlélte a posztkommunista kulturális sivatagot, hanem Ő valóban feltalált egy új zenei műfajt."

Stefanovski és Spassov együttműködése régi keletű, több lemezen és zenei produkcióban játszottak már együtt. Közös produkciójukat a sokszínű és vérbő balkáni folklór, illetve a kortárs műfajok improvizatív közelítése keretezi. Egymástól függetlenül mindketten jártak már Magyarországon. A macedón gitáros a tavalyi Budapest Folk Festen is játszott, a bolgár fúvós játékost többször is láthatta a hazai közönség, sőt 2011-ben és 2016-ban Borbély Mihály együttesének lemezein. Ezért a mai koncert abban is különleges, hogy először láthatja a budapesti közönség együtt őket.


22.00 Sena

Nevezték a „freestyle koronázatlan királynőjének", az „underground dívájának" egyaránt. Tény, hogy Sena megkerülhetetlen alakja nemcsak a hazai kluboknak, fesztiváloknak, hanem egyre ismertebb szerte a világon. A ghánai Accrából származó Sena Dagadu, aki 2001 óta szereplője a hazai underground szcénának. Nevezték a „freestyle koronázatlan királynőjének", az „underground dívájának" egyaránt. Tény, hogy Sena megkerülhetetlen alakja nemcsak a hazai kluboknak, fesztiváloknak, hanem egyre ismertebb szerte a világon. Szinte mindenkivel dolgozott a hazai underground szintérről (pl. Zagar, Yonderboi, Barabás Lőrinc), jelenleg az Irie Maffia, saját formációja és a Shakespeare Szonettek projekt a fontosabb zenei pillérek az életében. Műfajokat, stílusokat tekintve szinte végtelen a tér, ahol mozog, hisz az autodidakta énekesnő és MC, a hiphop, a dance hall, az afrobeat, a jazz, a soul, a funky, a r'n'b, a ska és a freestyle mentén, bármilyen közegbe, alkalmi formációba a rá jellemző intenzitással és kísérletező kedvvel veti bele magát. Szemlélete, nyitottsága ösztönzőleg hat a fiatalabb zenészek számára is. Márciusban - mint minden évben - hosszabb időt töltött szülőföldjén, majd április elején mutatta be új albumát, a limitált példányszámú dupla LP-n megjelenő Featherst.

Jegyár: early bird március 31-ig 1500 Ft, elővételben: 2000 Ft, helyszínen: 2500 Ft


23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Fanfara Complexa

A Borteraszra és a folkkocsmába a belépés ingyenes!

A Fanfara Complexa a Románia moldvai részén napjainkban is hallható, lendületes, feszes ritmusú több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó (román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó) zenei világát adaptálják egyéni hangszereléssel és felfogással. A táncházakban és koncerteken egyaránt népszerű zenekar több lemezt adott ki a Fonónál, amely remek nemzetközi kritákat kapott.

Angol: A Fanfara Complexa muzsikája alapvetően az autentikus moldvai-csángó népzenén, illetve az új stílusú szerba, hora és manele dallamokon alapul. A táncházakban és koncerteken egyaránt népszerű zenekar több lemezt adott ki a Fonónál, amely remek nemzetközi kritikákat kapott.

Május 27. (szombat)

Helyszín: Várkert Bazár Öntőház udvar

19.00 Gypo Circus

A Gypo Circus három legfőbb erénye: lenyűgöző zenei tudás, ütős refrének, príma szövegek. Kell még valami? 2011 őszén öt, gyökeresen eltérő zenei és társadalmi háttérrel rendelkező muzsikus létrehozta a "Gypo Circus"-t, amelybena balkáni ethno, a gipsy, valamint a punk műfajok találkoznak. Bár új stílust nem, de Magyarországon eddig nem hallott hangzást sikerült létre hozniuk. Képzeljük el az alábbi valószerűtlen históriát: a gipsy jazz fundamentuma, Django Reinhardt hegedűs komájával, Stéphane Grappellivel karöltve fogja magát és lepaktál Manu Chao brigádjával, énekesnek pedig meghívnak egy alapos Balkán-kiképzésen átment Kiss Tibit. Képzettársításként még hozzácsaphatjuk a Kusturica-filmek miliőjét, de fel-felsejlik Guy Ritchie Blöffös cigánytábora is. A banda három legfőbb erénye: lenyűgöző zenei tudás, ütős refrének, príma szövegek. Kell még valami?

 

20.30 Trio Feta Orchestra (ES)

Görög íz egyenesen Barcelonából, avagy a garantált zajos és táncos görög buli spanyol módra! Görög zene Barcelonában. A tradicionális görög népzene és a rembetiko hagyományához nyúl vissza a Trio Feta Orchestra, amely minden esetben a zajos és táncos görög buli garanciája. Az együttest 2013-ban alakította három, Barcelonában élő görög zenész (Yannis Papaioannou, Zacharias Vamvakousis és Stelios Togias) azért, hogy egy kis görög ízt csempésszenek a város éjszakai életébe. Eleinte kifejezetten a helyi görög közösségnek zenéltek, de ahogy telt az idő, egyre szélesedő közönségüket táncoltatták meg esténként. 2015-ben csatlakozott hozzájuk Idil Ayral török származású énekesnő, akivel kiegészülve mindkét kultúra ismert és hagyományos dalait játsszák.

22.00 BaBa ZuLa (TR)

Rituális koncertjeiket több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Zenéjüket próbálták a pszhichedelikus folknak, az avantgárdnak, a dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem és egyben mindegyik igaz rá! Abban biztosak lehetünk: A BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni! Az isztambuli BaBa ZuLa neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin az Át a hídon - Isztambul hangjai (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amelyben Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját - benne a BaBa ZuLával - mutatta be a világnak.

Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt. Zenéjükben a keleti hangszerek (nej, darbuka), az elektromos saz mellett kanalak, cintányérok és ütőhangszerek hangjai kapaszkodnak össze az rock riffekkel és az elszállós, energikus elektronikával. Több sikeres film- és színházi zene fűződik a nevükhöz. A húsz éve alakult együttes XX. címmel a közelmúltban adta ki dupla, ritkaságokat és remixeket is tartalmazó albumát. Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak,  avantgárdnak, dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem és egyben mindegyik igaz rá. Ők azt mondják, hogy Isztambul pszichedelikus rock'n'roll-ját játsszák. Maradjunk ennyiben, de abban biztosak lehetünk: A BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni!

Jegyár: early bird március 31-ig 1500 Ft, elővételben: 2000 Ft, helyszínen: 2500 Ft


23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: PásztorHóra

A Borteraszra és a folkkocsmába a belépés ingyenes!

Fáradtságot nem ismerve szaggatjuk a vonókat, amíg az őrült, szenvedélyes tánctól mágikus hatalmú révület lesz úrrá a testeden. Dobunk szavára dübörög a parkett a lábad alatt, az extázis hatalmába kerít! A PásztorHóra muzsikájában találkozik az ősi csángó zenei hagyomány a fiatal táncházas generáció dinamizmusával.

Május 28. (vasárnap)

Gyereknap és családi nap a Várkert Bazár és a Fonó közös szervezésében

Helyszín: Várkert Bazár

Az egész vasárnapi programra ingyenes a belépés!

Reneszánsz udvar

15.00 Szárnyas Sárkányok előadás - gólyalábasok
16.00
Majorosi Ági bábszínháza: Százszorszép Bóbiska
17.30
Sarjú Banda - koncert
A Sarjú Banda a Fölszállott a Páva gyerekévadjának egyik széles körben népszerűvé vált virtuóz együttese.

Öntőház udvar

19.00 Amir Gwirtzman (IL)

Amir Gwirtzman produkciója egy komplex multikulturális zenei szövet, amihez az inspirációt a latin zene, az amerikai rhythm & blues, a jazz, a klezmer, a kelta és a melankolikus örmény hagyomány és a cigányzene energiája adja. Könnyebb lenne azokat a fúvós hangszereket felsorolni, amelyeken a Tel-Avivban született Amir Gwirtzman nem játszik, mint azokat, amelyeket megszólaltat. Szaxofonok, klarinétok, skót dudák, az egyiptomi argul, a közel-keleti ney, az örmény duduk, a pán-ázsiai zorna, valamint a világ különböző tájairól származó furulyák alkotják hangszerparkját. Amir 20 évig volt tagja az izraeli Esta zenekarnak, majd 2009-ben hozta létre önálló Inhale - Exhale (Belégzés - Kilégzés) projektjét. Produkciója egy komplex multikulturális zenei szövet, amihez az inspirációt a latin zene, az amerikai rhythm & blues, a jazz, a klezmer, a kelta és a melankolikus örmény hagyomány és a cigányzene energiája adja. A fesztiválon vadonatúj lemezét mutatja be zenekarával.

20.00 Buda Folk Band

A mai este két fellépőjét akár nevezhetjük testvérzenekaroknak is, mivel többször zenéltek együtt, sőt a Buda Folk Band a létezését köszönheti a Dikandának! A Dikanda tagjai tudták Csoóri Sándor "Sündi-ről", hogy aktívan zenél és beajánlották egy szczecini fesztiválra a „zenekarát". Kihagyhatatlan lehetőségnek tűnt, így Sündi szólt Éri Marcinak és még néhány zenész barát csatlakozott hozzájuk. Gyorsan valamilyen nevet is kellett adni az alkalmi együttesnek, s mivel többségük Budán lakott, népzenét játszottak és külföldre készültek, kézenfekvő volt a Buda Folk Band elnevezés!

Buda Folk Band

Számukra természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában. A 10 éve alakult Buda Folk Band tagjai gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. A népzene mellé más zenei műfajokból is szívesen merítenek gondolatokat, így hozván létre egy sajátos, ugyanakkor rendkívül színes zenei vegyületet. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi" népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene. A Buda Folk Band saját hangszerelésében és stílusában szólaltatja meg a magyar népzenét.

Második albumuk Magyar Világi Népzene címmel, amely 2014 januárjában a World Music Charts Europe 2. helyezését érte el, a következő albumuk a Saját gyűjtés 2016-ban újabb nemzetközi elismerésben részesült és ismét a World Music Charts Europe rangos világzenei listáján az 5. helyet érte el. A zenekar 2015-ben fellépett a budapesti WOMEX showcase programjában.

 

21.30 Dikanda (PL)

Koncertjeik energiával, szenvedéllyel, spontaneitással, érzelemmel teli egyedülálló zenei utazások, ahol különleges kapcsolat alakul ki zenészek és közönség között. Az idei Budapest Folk Fest lengyelországi vendége, a Magyarországon is jól ismert Dikanda. Nevük az egyik afrikai nyelvjárásban családot jelent, ami az együttes tagjai közötti szoros és bensőséges kapcsolatra utal. A kilencvenes évek közepén Anna Witczak harmonikás, énekes és a gitáros Piotr Rejdak egy időre maguk mögött hagyták szülővárosuk, Szczecin ipari kikötőit, a vegyes balti szláv és germán gyökereiket, és stoppal bejárták Európát. Rengeteg új zenei élménnyel és hasznos tapasztalatokkal tértek haza, majd barátaikkal megalakították  a Dikandát.  

A zenekar lengyel és kelet-közép-európai népzenei feldolgozásokat játszik, a hangsúlyt a kelet-közép európai cigány hagyományra teszik.  A Dikanda repertoárjában - amit hét lemez dokumentál - megtalálhatóak a lengyel, a bolgár, a magyar, az orosz, a macedón, a román, a kurd és zsidó népzenei feldolgozások, valamint saját darabok egyaránt. A megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő zenekar az egyik legnépszerűbb lengyel együttes Európában, de Indiában és az Egyesült Államokban is jól ismerik őket.

23.00 Folkkocsma a Borteraszon, muzsikál: Fokos

A Fokos zenekar nevét öt esztendeje ismerhette meg a szélesebb közönség a Felszállott a páva című népzenei vetélkedő kapcsán. Az óbecsei zenekar egyike azon kevés együtteseknek, akik a bácskai tamburazenei hagyományokat folytatják. A bácskai hagyományok mellett felvidéki, magyarországi és erdélyi népzenét is játszanak.

Fesztiválbérlet (szerda-szombat): 5000 Ft elővételben/7000 Ft a helyszínen.

A vasárnapi programokra ingyenes a belépés!

Új hozzászólás