Hol tanulhatnának fúrni-faragni a gyerekek? - Technika szakosok konferenciája és találkozója az ELTE SEK-en

2017.04.21. - 14:00 | Merklin Tímea

Hol tanulhatnának fúrni-faragni a gyerekek? - Technika szakosok konferenciája és találkozója az ELTE SEK-en

„Egy emberöltő 1987-2017” címmel rendeztek jubileumi konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központ Dísztermében abból az alkalomból, hogy 30 évvel ezelőtt végzett az első technika szakos csoport a jogelőd Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, és abban az évben adták át a „C” épületet, amely a természettudományoknak ad otthont.

A konferencia egyben találkozó is volt, amelyre nemcsak a harminc éve diplomát szerzetteket hívták, hanem valamennyi volt technika szakost, akit el tudtak érni a szervezők.


„Egy-egy végzettség megszerzése nem lezárása a tanulási folyamatnak, hiszen egy szakma állandó képzéssel épül" - mondta a rendezvény házigazdájaként dr. Németh István rektorhelyettes a köszöntőjében, arra biztatva a résztvevőket, hogy kapcsolódjanak az alma materhez, vegyenek részt abban a munkában, amely szeretné az oktatást megújítani.

Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében Koczka Tibor alpolgármester Öveges professzor alakját idézte, aki úgy tudott beszélni a természettudományi jelenségekről, hogy mindenki megértse, és a gyerekek úgy érezték: bemutatott kísérleteit „muszáj" aztán kipróbálni.

Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerülete igazgatója arról beszélt, hogy mennyire hiányzik az a gyakorlatias gondolkodás, amit technika órán meg lehet tanulni. Ha valami elromlik, ma mindenki szervizekre gondol, a korábbi generációk pedig maguk meg tudták szerelni például a biciklijüket. Amint megtudtuk: tankerületenként, járásonként szeretnének kialakítani olyan általános iskolákat, ahol jól felszerelt technikai laborokban tanulhatnak fúrni-faragni, barkácsolni a gyerekek.

Dr. Kővári Istvánné, a technika tanszék volt oktatója kiemelte, hogy amikor a Pisa-felmérésekről beszélünk, meg kell nézni, hogy miért elsők a finnek. Kultúrájukban hangsúlyosan jelen van a kézimunka, a kézzel-szívvel végzett munka, az alkotó gondolkodást tanítják, miközben egy tízéves gyerek megköti a sízokniját.

Dr. Nemes József egyetemi docens, aki a kezdetek óta részt vett a technika tanszék munkájában, a múltjára tekintett vissza, felelevenítve, hogy hányszor változott az intézménynév, miközben mindig ugyanazon a kapun jött be. Az „Egy emberöltő" konferenciát négy hónapja kezdte szervezni először a legelső technika szakon diplomát szerzettekre, majd a további évfolyamokra is gondolva, így született ez a találkozó, amire összesen hatvan itt végzett technika tanár regisztrált.

Új hozzászólás