Új ELTE-zászlóval ünnepeltek a Berzsenyi-napon

2017.04.27. - 00:20 | Merklin Tímea

Új ELTE-zászlóval ünnepeltek a Berzsenyi-napon

Az ELTE SEK és jogelődeinek hagyományos rendezvénye az április végén tartott Berzsenyi-nap, amelyet idén új zászlóval is köszöntöttek. Az ünnep az eddigi eredményeknek is szólt.

A felvételi számokban megjelentek az első eredmények: a korábban meglévő éves 10 százalékos csökkenés feleződött, és az országos demográfiai csökkenés szintjén stabilizálódott, amely az ELTE általános mutatóival megegyezik. Ez különösen fontos annak tükrében, hogy a kínált szakok száma úgy változott, hogy a tavalyi 145 helyett, idén 76 szakot, szakpárt hirdettünk, és új szakterületekkel bővültünk. Az elmúlt év decemberétől fogva hét pályázatot adtunk be, és még egy lesz is, az eddig beadott pályázatok értéke közel 3 milliárd forint, amelyből 1 milliárdot már elnyertünk. Mindez a következő négy év infrastrukturális és szakmai fejlesztéseit fogja meghatározni - mondta dr. Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese a Berzsenyi Emléknapon tartott ünnepi beszédében, köszönetet mondva mindenkinek a kitartó munkáért.

A hivatalos ünnepség előtt hagyományosan megkoszorúzták a Berzsenyi-emléktáblát: Dr. Németh István rektorhelyettes, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar polgármester helyeztek el koszorút a domborműnél, valamint Egervári György, az ELTE HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke, Szecsődi Tímea, az ELTE BTK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke és Kausits Anita, az ELTE TTK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke.


A Díszteremben az oktatók és hallgatók kulturális műsora után dr. Puskás Tivadar polgármestere zászlót ajándékozott az ELTE Savaria Egyetemi Központnak az intézmény jelenlegi státuszának és elnevezésének megfelelő hímzéssel, dr. Németh István rektorhelyettes vette át.

Zászlót átadni felelősséget és örömet jelent, hiszen a zászló irányt mutat, meghatározza a célt, hogy együtt, egymásért dolgozva kell eredményt elérnünk - fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester. A Szombathelyre megérkezett ELTE-n belül a Berzsenyi-nap az identitásunkat adja, ez a szombathelyi felsőoktatás ünnepe.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE SEK Szombathelyi alapszervezetének elnöke és titkára, dr. Nemes József és dr. Cierna Lubica a rendezvényen átadta a Törzsgárda okleveleket a több évtizede az intézményben dolgozóknak, illetve Papp Tibor igazgatóval kiegészülve együtt gratuláltak az ELTE Bolyai János Általános Iskola és Gimnázium Törzsgárda dolgozóinak.  

A Berzsenyi-nap hagyománya az is, hogy minden évben átadják a Bariska Mihály-díjat, százezer forintot és egy emlékplakettet, amely Marosits István Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

Az alapítvány kuratóriuma a 2017. évi dr. díjat Jakab Roxána nappali tagozatos magyar-történelem III. évfolyamos hallgatónak ítélte oda, dr. Bariska Ilona asszony és dr. Czetter Ibolya kuratóriumi elnök adták át.

Új hozzászólás