Mediawave főfogások — A 27. Mediawave harmadik napja

Képgaléria megtekintése2017.04.30. - 22:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Horváth Attila

Mediawave főfogások — A 27. Mediawave harmadik napja

A fesztivál szombati napján már nyoma sem volt esőfelhőknek vagy lehűlésnek, így végre méltó helyére száműzhettük vastagabb ruhadarabjainkat. A tavaszi napsütés az embereket és a programokat is kicsalogatta a szabadba, megteremtve így az igazi, összekeverhetetlen Mediawave-atmoszférát.

Ismét a délutáni órákban érkezve a fesztiválra - immár esernyők nélkül - a kikötői színpadnál andalúz asztalba botlottunk. A spanyol delegáció az ifjú pár ajándékaként különböző kulturális falatokkal várta az arra járókat. Az eredeti flamenco ének és zene mellett kóstolhattunk tapast, gazpachót és az istenien finom húsú pata negra sonkát, melyeket cherryvel öblíthettünk le. A szemet gyönyörködtető és rendkívül ízletes, autentikus ételek mellett a spanyol szíveslátást is megtapasztalhattuk, melytől minden falat jobban csúszott.

Andalúzia után az észt kultúra világába csöppentünk. A magyarországi Észt Intézet nem csak finom ételekkel, hanem hangulatos dallamokkal is elkalauzolta a közönségét az észt világba. A muzsikát a Torupilli Jussi Trio szolgáltatta, akik az észt népzenében fontos szerepet játszó Torupilli Juss munkássága előtt tisztelegve játszottak a „dudás király" és kortársainak repertoárjából, természetesen dudán és hegedűn.

Mint azt már említettük az esőmentes időjárás kedvezett a szabadtéri programoknak is, így került sor hajóépítésre és -festésre vagy faltáncra. Utóbbit az erőd falán hívta életre a The Flock Project elnevezésű csapat, akiknek a falalávalót a Ferenczi György & Rackajam és prímás baráti szolgáltatták. Óriási tömeg feszült figyelemmel követte a falakon repkedő és bukfencező öt színes emberkét. A produkció végét, a földre érkezést követően a közönség vastapsa fogadta.


A programdömpinget elfelejtve kis időt szakítottunk az udvar bejárására, amely szintén más képét mutatta a napsütésben: ponty sütése fanyársakon, vizsolyi Biblianyomtató műhely, Bahia ruhavásár, kitűző nyomtatás, folyó bor- és sörcsapok, olajban sercegő lángosok és omlós házi rétesek a bódékban. Ami az udvarral kapcsolatban igazán elnyerte a tetszésünket, hogy a hatalmas választék mellett nem éreztük túlzsúfoltnak a helyet. A forgatagban elvegyülve az ember, egyszer csak azon kaphatja magát, hogy egy kedves invitálás következtében az erőd egyik legsötétebb zugában találja magát sokadmagával, ahol egy balkáni finomságokkal megterített asztal áll.

Ízlelőbimbókat megtornáztatva, a különböző kultúrák ételeiben való kalandozás után, magunkat is megmozgattuk. Erre a célra az udvari színpad programja kínált remek lehetőséget a 10 éves jubileumát ünneplő Romungro Gipsy Band zenekarral. A főként cigányzenét játszó csapat - lovári, beás, oláh - repertoárjában megbújt néhány magyar népzenei dallam is. A dalok különlegességét az adta, hogy a hagyományos roma hangszereken - mint kanna, kanál - kívül, megtörve az autentikus vonalat, a cajon és a szaxofon dallamait is becsempészték, ezzel kialakítva egy sajátos összhatást.

A szombati nap fő eseményének a tanzániai Vitali Maembe koncertje ígérkezett. Az afrikai és magyar szülőktől származó zenész rendkívül közvetlenül, minden hamisságot mellőzve, őszintén mosolyogva mindenkire, egy szál gitárral a kezében elvarázsolt mindenkit. Szókimondó szövegeit hagyományos afrikai hangzásvilággal ötvözte, mely tiszta és nyugodt összképet szült.

A nyugodt afrikai dallamok után Jordán Adél & Puszi bulijába csöppentünk. Műfajukat funky, rock, reggae keverékeként jellemzik, melyeket nem csak saját számaikban, hanem feldolgozásokban is alkalmaznak. Jordán Adél színésznő dinamikus karaktere, kiegészülve a pirosba öltözött zenészekkel, remek hangulatot teremtett az udvari színpadon.

A tánc okozta kimelegedés után hidegnek éreztük az éjszakai időt, így meleg helyre húzódva a Teaház népzenei mulatságába csöppentünk, ahol a zenészek fáradhatatlanul húzták a spontán verbuválódott kis közönségnek. Az udvarra visszatérve a Fülke műsorába "zártuk magunkat", ahol egy moldvai csángók által előadott leány- és legénybúcsúba volt alkalmunk betekinteni.

Jócskán elszaladt az idő, de egy fülest kapva beugrottunk még Dj Pozor világdiszkójába, ahol főként balkáni, cigány, latin dallamok pörögtek. A fiatal lemezlovas közvetlen és megnyerő karaktere mellett kiemelelendő, hogy rendkívül izgalmasan mixelt számokat tolt végig az éjszaka folyamán, mellőzve minden mai Dj-re jellemző nagyképű, hamis jelleget. Ismét hajnalban engedett csak haza minket a Mediawave aludni néhány órát, hogy újult erővel visszacsöppenhessünk belé vasárnap is.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás