„Lapozz a nézetemhez” - Barbárfivérek koncert az A-Klubban

Képgaléria megtekintése2009.09.28. - 02:00 | Antal Ádám - Fotók: Cseh Gábor

„Lapozz a nézetemhez” - Barbárfivérek koncert az A-Klubban

Egy magamfajta keményebb rockzenén nevelkedett kritikusnak hatalmas öngól bevállalni egy rap duó prezentációját, kiváltképp annak tükrében, hogy a Barbárfivérek (Deego & Tibbah) formációról gyakorlatilag az égegyadta világon semmit sem hallottam eleddig. Ez önmagában lehet alulműveltségem terméke is, én mondjuk inkább szimplán szerencsének titulálnám.

A csapat nem más, mint a szombathelyi származású Deego, és a győri Tibbah művésznévre hallgató fiúk közös projektje, mely nem is olyan rég jelentkezett a rendkívül szókimondó, Disznóól című lemezével. A látszólag szárnybontogató felállás csalóka, hiszen Deego már jól ismert lehet ilyen körben mozgó, underground arcok előtt. Néhány percnyi netes szörfözés után már képben is voltam a formációval kapcsolatban, és a csapat nyelvén szólva már le is vágtam a frankót. Csakhogy ez a frankó valahogy nem igazán akart összeállni. Egyfelől a rengeteg káromkodás, a szabadon használt obszcén kifejezések, valamint az orbitális klisédobálás nem talált utat a szívem felé, másfelől pedig a stílus igazán jeles művelői sem biztos, hogy elégedetten biccentenének egy ilyen produkció hallatán. (pl: Pete Rock) Maradjunk annyiban, hogy nem kenyerem mások munkáját feleslegesen piszkálgatni, illetve az évek folyamán megtanultam, hogy miként kell nyitottnak lenni mindenféle stílus felé, így a hazai underground hip-hop színtér iránt is. Talán ez a gondolatfoszlány, talán pedig a megújult főiskolás klub ígérete vonzott ezen a szombat estén a belvárosba, mindenesetre "merészségemet" nem bántam meg, az egyszer biztos. A vártnál lényegesen többen flangáltak a helyiségben, legtöbben persze a pult közelében némi csapolt sör társaságában. Hellyel-közzel azért levehető volt, hogy a szokásos slepp helyett ezúttal a csapat kizárólagos hívei érkeztek, volt aki például Nagykanizsáról ruccant le, hogy élőben elcsíphesse Deego-ékat.

Jóllehet a klub csordultig megtelt érdeklődőkkel, és maguk a fellépők is a helyszínen tartózkodtak, a kezdés a kiírt időponthoz képest közel egy órát csúszott, amiért egy feketepont mindenképpen kijár. Az elsöprő lendülettel érkező páros illetve feltétlen híveik ezzel láthatólag mit sem foglalkoztak, a nyitó dal végére tetőfokára hágott a hangulat. A folyamatosan terítékre került szuggesztív sorok még inkább erősítik az emberben az underground lét széllel szembeni küzdelmét és ez olybá tűnt, igencsak szimpatikus momentum a fiatalabb zenebarátok számára. Nem volt ez másképp ezen az estén sem, a két előadó minden megmozdulásával együtt lélegzett a közönség, nem túlzás azt állítani, hogy a tenyerükből ettek. A koncert intenzitása igazán süvegelendő volt, meg merem kockáztatni, hogy ez a két srác a bő egy óra leforgása alatt többet mozgott, mint a Haladás játékosai az egész szezonban úgy kollektíve. Az instrumentális alapok és néhány vokáltéma egyébiránt, amolyan Edda-módra hátulról jött, az énekdallamok szóltak pusztán élőben. Ez persze az állandó rajongókat valószínűleg annyira foglalkoztatja, mint engem a Barátok Közt Magdi nénijének lekvár főzése főműsoridőben - ergo semennyire. Noha az elkövetkezendő percekben sem érzetem különösebben kabátszaggatónak a produkciót, arra azért rá kell bólintani, hogy ez a fajta életstílus lényegesebben előbbre mutató, mint a kereskedelmi rádiók és televíziók úgymond tiszavirág életű, kommersz slágergyártása - lásd: Majka -, és ebből adódóan jobban ki is domborodik az individuum és a kreativitás.


Egy jottányit banális ugyan, de egy szubkultúrát a közönsége jellemez igazán, és le kell szögezni, ennyire egységes ízlésvilágú brancsot ritkán látni együtt. Főszereplőink persze korántsem kiscsikók, és a színpadkép sem volt hullaszagú, így a dinamizmus és a rutin megmentette számomra az estét.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

dancspista 2009.09.28. - 13:11
Kip-kóp, tip-tóp, hip-hóp, rizs-bót. Vagyis:
Mi a helyzet laza Savaria city, kéz, láb, fej, Zalatnay Cili.
Este tíz órakor még Dj Kicsi osztotta az észt, de a díszes kettős nem látott még Észt. Aztán úgy ahogy voltak felálltak a színpadra, mer' füllik a foguk az jó szagú szótápra. Úristen, hogy áll rajtuk a kék szoknya- kosztüm, ennyire még nem ütött tarkón a Hallsttröm.
Feltesszük a kérdést, hogy ’miért is jó a rap, ha rotty?’ Deego nem tartós kiruccanása ez, van néki láb ném csák kez. Repült megannyi rímcsomag a magunknak, 2 kg csirkebél, godzillahát, lúdnyak.
Deego azért tud ennél többet is. Még úgy is ha iszik sör is, Bor is. Bekker. Tibbahval jól működik felálló duójuk, de az életben más a színházi sugólyuk. Tibbah a kéz, az „atti-tude”, míg Deego az agy, „aki-tude”. ( Vagyis jobban el tudjuk képzelni őt egy köntösben, a Háború és békét maga elé tartván pipázva, aki kiveszi a szájából a pöfékelőt, kiejti a kib****ott szót, majd visszateszi.) Deegonak a kislányok szívesen adnak nyalókát a homokozóban, rímekbe szedve kér csirkefarhátat a boltban. Ráadásul még rímelve néz is. Le***kázza ő a telekinézis. T. Nem messze állt tőlünk egy 20 éves lány, látszott rajta, hogy nincs a biciklin kormány. Üvöltve éljenzik a két jófejű ártányt, mer' mindenki lélekről leszórja a hátrányt. Mit mondhatnánk még bele a világba, na jó most már tényleg elmegyünk Kínába.
Atom 2009.09.29. - 21:23
Yo-yo-yo-yooo! Rigiri-respect a rímekért digiri-dancspistának!:P :)
Laci 2009.09.30. - 12:11
hát ez vicces kis cikk lett...többet nem is írnék:D
a lényeg, hogy jó az új lemez és a buli is őrült jó volt.
ani 2009.09.30. - 17:10
höh XD én 1et értek a cikkel ;) amúgy jó lett :DD