Parádés hét meglepetésekkel – A Bartók Szeminárium és Fesztivál programja

Képgaléria megtekintése2017.06.14. - 15:20 | Rozán Eszter

Parádés hét meglepetésekkel – A Bartók Szeminárium és Fesztivál programja

Helyszín: Bartók Terem

Dátum: 2017.07.08 - 15.

Idén 50 éves a Bartók Szeminárium, az ország egyik legrangosabb zenei eseménye, mely fesztivállá bővülve 33. alkalommal várja a komolyzene rajongóit. A jubileum alkalmából a táncé és a lüktetésé a főszerep, neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót. Az igazi meglepetés az argentin világsztár, Martha Argerich vendégjátéka lesz, aki július 11-én ad koncertet az Agora Szombathelyi Kulturális Központban. Újra megcsodálhatjuk a 100 éve bemutatott A fából faragott királyfit, és egy premier előtti vetítésre is sor kerül, Sipos József „Bartók" című filmjéből megtudhatjuk, milyen volt Bartók, mint apa.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, parádés program vár azokra, akik ellátogatnak az idei Nemzetközi Bartók Szemináriumra és Fesztiválra. Koncertet ad napjaink zongoristaikonja, a zongoraművészet állócsillaga, Martha Argerich. A zenekedvelők minden bizonnyal ismerik őt, a szombathelyi fellépés arra is lehetőséget ad, hogy azok is megismerhessék, akik még nem találkoztak vele. A lánya is elkíséri városunkba, Saint-Saëns: Az állatok farsangját Annie Dutoit Argerich moderálásával hallhatjuk. A szöveg franciául hangzik el, de magyarul is megjelenik a kivetítőn.

A világ koncerttermeiben hangosan ünnepelt Martha Argerich a Liszt Ferenc Kamarazenekarral július 11-én este nyolc órától lép fel az Agora Szombathelyi Kulturális Központban, Takács-Nagy Gábor vezényletével káprázatos összjáték részese lehet a közönség. Argerich Szombathelyre különleges műsorral érkezik: maga a komponista, Sosztakovics által „könnyed zsánerű" kompozíciónak nevezett I. zongoraversennyel (op. 35.), Bartók: Divertimento és Liszt: "Angelus" vonósokra című műveivel ünnepli majd a zene és a tánc múzsáit.

Július 12-én a mesteri játékukról ismert, kurzusvezetőként is Szombathelyre érkező Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók: I. rapszódia, Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály: Szólószonáta gordonkára, és Bartók: Román népi táncok mesteri megszólaltatói lesznek a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván termének előadói este nyolc órától.

Az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án délután jubileumi pódiumbeszélgetésre kerül sor Petró János Liszt-, Bartók- és Pásztory-díjas zeneszerző, karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat.

Igazi különlegesség és csemege Sipos József „Bartók" című filmjének premier előtti vetítése július 14-én este nyolctól. A film után rendezői beszélgetésre várják a jelenlévőket, hogy számos olyan izgalmas dologba avassanak be, amelyre az öt éves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradt. 

A Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én, szombaton nagyszabású koncerttel zárul: a karmesterpálca a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók: A fából faragott királyfi-ját, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével ad új értelmezést Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban a 20 órakor kezdődő hangversenyen.

A sajtótájékoztatón Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Bartók Szeminárium immár 50. évfordulóját ünnepli, amiből 40-et Szombathelyen rendeztek. A köztudatba ez annyira beivódott már, hogy sokaknak városunk jut eszébe Bartókról. A tánc fontos szerepet kapott a rendezvényen, az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázva pedig a 4 ütemet választották mottóul, ami utal a zene 4 ütemére. A világ számos városából érkeznek vendégek a szemináriumra és fesztiválra, hogy hazatértük után továbbadják a látottakat, hallottakat. A szeminárium ugyanis nem ér véget az előadásokkal, gyakran hajnalba nyúló beszélgetésekkel folytatódik.

Sipos József filmrendező eredetileg játékfilmekkel foglalkozott, Bartókról is egy játékfilmet szeretett volna forgatni, csakhogy nem talált olyan színészt, akit el tudott volna képzelni Bartók Béláként. Eljutottak Amerikába, Bartók 93 éves fiához, aki nagyon szerette az édesapját, és halála után apja emléke ápolásának szentelte életét. A stáb attól tartott, hogy a férfi nem is beszél magyarul, aztán kiderült, hogy igen, sőt örömmel fogadta őket az öregek otthonában. Eltéphetetlen szálak fűzik az apjához, szeretettől átitatva, az élményeket újraélve mesélt, olyan dolgokat is, amiket eddig nem tudtunk Bartók Béláról. A film célja, hogy bemutassa a zeneszerzőt mint embert.

Kiss Barnától, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójától megtudtuk, a karmesterkurzus igazi kihívást jelent, hiszen lesznek köztük profik és kezdők is. A kurzusok nagy sikert aratnak, sokan évről évre visszatérnek.


A jubileumi szeminárium program részeként elkötelezett fiatal művészeket válogattak be a kurzusrésztvevők közé, akiket nemzetközileg is megbecsült és elismert mesteroktatók várnak július 8-15. között. A karmesterkurzust a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja. Az angol, német és magyar nyelvű oktatás a Savaria Szimfonikus Zenekar egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal dirigensek számára Bartók és Sztravinszkij remekműveinek teljes, koreografált formában történő előadására. A záróhangversenyen a két jelentős 20. századi balettet a kurzus aktív hallgatói dirigálják majd. Generációjának egyik legkiemelkedőbb tehetségű zongoristája, Balog József mély és érzékeny zeneiségével kivívta mind a közönség, mind a kritikusok elismerését. Mestertanárként Szombathelyen zongorakurzus keretében mentorálja majd a hallgatókat, csakúgy, mint csellókurzus keretében Rohmann Ditta. A 33. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál tehát idén is igazi pezsgést és különleges művészeti élményeket tartogat.

Jubileumi jegyek a nyitókoncertre 30 százalékos kedvezménnyel július 7-ig vásárolhatók az Agora Szombathelyi Kulturális Központban (9700 Szombathely, Március 15. tér 5.), a Bartók Terem jegyirodájában (9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 3.), a Líra Könyváruházban (9700 Szombathely, Kossuth L. u. 8/3.), továbbá a www.jegymester.hu oldalon. További információ a www.bartokfesztival.hu, a www.filharmonia.hu oldalakon és a Filharmónia Magyarország Facebook oldalán található.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás