Félhold és Telihold - Itt a Kőszegi Ostromnapok részletes programja (aug. 3-6. – szept. 2.)

2017.07.22. - 12:00 | vaskarika.hu

Félhold és Telihold - Itt a Kőszegi Ostromnapok részletes programja (aug. 3-6. – szept. 2.)

Helyszín: Kőszeg

Dátum: 2017.08.03 - 09.02.

Két harangszó között tartottak sajtótájékoztatót a Kőszegi Ostromnapok szervezői: Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület, valamint a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. Huber László polgármester köszöntötte a megjelenteket és méltatta a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok szervezőit, a rendezvényt mindig megújító lelkes kőszegi civil szervezeteket.

A továbbiakban Básthy Béla alpolgármester ismertette a rendezvénysorozat főbb tartalmi elemeit, majd Varsányi Áron, a Fit-Boksz Ökölvívó Egyesület elnöke beszélt az Ostrombox Nemzetközi Ökölvívó Gáláról. Nagy tetszést aratott az augusztus eleji rendezvény egyik sztárvendége, Bánhegyi Adrienn kötélugró világbajnok bemutatója. A 11 órai harangszó az 1532. évi török ostrom kőszegi hőseire, a 12 órai pedig Nándorfehérvár védőire emlékeztetett a Nándorfehérvári Diadal 561. évfordulóján.

A két történelmi harangzúgás között a Kőszegi Ostromnapok szervezői nevében Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester megkoszorúzták a kőszegi várkapitány Jurisics Miklós szobrát, amivel Nándorfehérvár hős védője, Hunyadi János előtt is tisztelegtek. Ugyancsak a nándorfehérvári diadal emlékére perdültek táncra a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes reneszánsz táncos lányai a Jurisics-vár udvarán.


A hősök emléke előtt tisztelgő Kőszegi Darabontok puskalövése egyben jelezte azt is, hogy alig két hét múlva megkezdődik a Félhold és telihold - Kőszegi Ostromnapok 2017. évi rendezvénysorozata. A 11. Ostromnapok ismét széles körű összefogással valósul meg, és egész augusztusra kínál programot.

A program már augusztus 3-án, csütörtökön elkezdődik a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a Magyar Ökölvívó Szövetség által idén kétnaposra szervezett Ostrombox - Nemzetközi Ökölvívó Torna ökölvívó mérkőzéseivel, melyeket a Kőszeg Fő terén felállított ringben szerveznek meg. A magyar, szlovák és osztrák versenyzők részvételével zajló tornán a serdülőtől a felnőtt korosztályig lépnek ringbe a versenyzők, köztük a kőszegiek EB-helyezett és VB-résztvevő versenyzői.  A leghangulatosabb magyar ökölvívó rendezvények között elismert kőszegi torna díszvendége Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok lesz.

Szintén csütörtökön nyílik meg a Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi kiállítása a Jurisics-várban Török impressziók címmel, Gustav Just osztrák festő munkáiból. A képzőművészeti kínálat tovább bővül augusztus 4-én pénteken, amikor a Csók István Művészkör Egyesület szervezésében nyílik meg a III. Nemzetközi Kőszegi Festőtábor kiállítása a Hotel Írottkőben.


Az Ostromhétvége idén is az első teljes augusztusi hétvégén, augusztus 4-6-án zajlik. A Kőszeg falai alatt összegyűlő török sereg derékhadát ezúttal is a kőszegi önkéntes tűzoltók alkotják. A sereg ugyanakkor egyre duzzad, hiszen immár több éve kiegészült a környező települések tűzoltóival, illetve a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a vendég ökölvívó egyesületek tagságával. Ugyancsak folyamatosan nő a védők tábora, melynek magját a helyi horvátság és az iparosok csapatai mellett kezdet óta a középkori városőrséget megtestesítő Kőszegi Darabontok alkotják.

Egy várostrom persze elképzelhetetlen katonai hagyományőrző egyesületek nélkül, így részt vesz az Ostromhétvégén a Csobánc vára alól érkező Gyulaffy László Bandérium, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, és a körmendi Batthyány Lovas Bandérium hagyományőrző csapata, valamint Marton-Szállás lovas íjászai is. A várvédőkhöz idén is csatlakoznak a horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevac) érkező vendég katonák, illetve a környező vidék önkéntesei. A városi civil szervezetek tagjainak nagyszámú jelmezes részvételével zajló, történelmi időket idéző Ostromhétvége mára Kőszeg egyik legismertebb fesztiválja, 2007 óta folyamatosan a „Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye".

Az Ostromhétvége programja idén is bőséges és sokszínű repertoárt kínál: a jelmezes ütközetek, vásárütés, seregszemlék, fegyver- és viselet bemutatók valamint persze a Jurisics vár ostroma mellett folyamatosan zajlanak a kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, valamint az elmaradhatatlan kirakodóvásár.

A pénteki program a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes fellépésével indul, majd hivatalosan is kihirdetik az ostromállapotot. A városi szenátus döntéseinek ismertetése előtt és után az Ostrombox forgataga zajlik. Egyedülálló különlegessége lesz a napnak, hogy együtt szurkolhatunk Bánhegyi Adrienn kötélugró világbajnoknak, aki ötödször készül a triplázás kötélugró Guiness rekordjának beállítására. A Kőszeghez és Szombathelyhez is kötődő kötélugró 2005-2006 között többször is saját rekordját döntötte meg, melyet azonban 2016-ban egy amerikai kötélugró felülmúlt. Sikeres kísérlet esetén 12 évvel első rekordbeállítása után ismét Bánhegyi Adrienn lehet a triplázás Guiness-rekord tartója.


Látványban bővelkedő lesz Sabre Attila töréstechnikai bemutatókra is. Az Ostromnapok szervezői nagy hangsúlyt fordítanak az Ostromhoz köthető népcsoportok, különösen a horvátság kultúrájának bemutatására, így a Fő tér melletti másik helyszínen, a Jurisics téren a Setnja Együttes muzsikájára táncolhatunk. A táncos, zenés kavalkádot este a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tűztánca zárja.

A történelmi helyszínek iránt érdeklődő vendégek a hétvége során részt vehetnek az Írottkő Natúrparkért Egyesület túráin, és eljuthatnak olyan beszédes nevű helyekre, mint a Királyvölgy, a Szulejmán-kilátó, a Trianoni kereszt vagy a Koronaőrző bunker. Ugyancsak péntektől élhetünk a kőszegi múzeumok által kínált alkalmi kedvezményekkel. A Múzeumostrom résztvevői egy összevont jeggyel három múzeumot is felkereshetnek (Jurisics-vár, Tábornokház és Hősök tornya, Arany Egyszarvú Patikamúzeum), és egy egész héten keresztül visszatérhetnek, hogy alaposan bejárják Kőszeg múzeumait!

Szombaton reggel a várvédők sortüze ébreszti a kőszegieket, majd hamarosan a müezzin hangja jelzi, hogy megérkezett az oszmán sereg. Látványos programelem Szulejmán szultán belvárosi sétája, mikor is a „világhódító" kegyességével próbálja behódolásra bírni a kőszegieket. A Fő téren rövid ideig farkasszemet néznek egymással a seregek, majd a Vásárütésen már megszólalnak a fegyverek is. A fegyver- és viselet-bemutatók között kulturális programok, köztük a Toronyzene nyújt kellemes kikapcsolódást.


A szombati napon a gyermekek apródpróbán vehetnek részt, felkereshetik a katonai táborokat és kézbe vehetik a korabeli fegyvereket, a versenyző kedvűek az íjászversenyen tehetik próbára tudásukat. Több kőszegi szervezet, így a horvát nemzetiségi önkormányzat, a Csók István Művészkör, a Kőszeg és Vidéke Ipartestület, illetve a Kőszegi Városi Múzeum gondoskodik arról, hogy a gyermekek kézműves foglalkozások és egy 7 állomásos apródpróba keretében hangolódhassanak rá a történelmi időkre.

A fegyverforgatásban elfáradt vendégeknek táncos-zenés műsorok, így a Kőszegi Orientális Táncklub hastáncosainak, a Musica Antiqua reneszánsz együttes és a Tromodum Zenekar dobosainak a produkciója nyújt kikapcsolódást. 17.15-kor a támadó és a védő seregek is felvonulnak Kőszeg Fő terére, ahol a védők esküt tesznek a város védelmére. A Várostrom 19.00 órakor kezdődik a Diáksétányon a Várfalnál. Mivel a helyszín csak korlátozott számú érdeklődő bebocsátására nyújt lehetőséget, a belépős rendezvényre érdemes elővételben jegyet váltani az Írottkő Natúrpark főtéri irodájában, vagy a vár jegypénztárában. A belépő ára felnőtteknek 1200 forint, gyermekeknek 800 forint, a legkisebbeknek ingyenes. Eső esetén az Ostrom vasárnap 11 órakor kerül megrendezésre, az előző nap megváltott belépők ekkor is érvényesek. Az események hátterében péntektől vasárnap estig zajlanak a kulturális programok, a helyi és vendég csoportok fellépései.

A szombati ostromot követő békekötést Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjével, a Hollóének Hungarica Zenekar, illetve a Big Boksz együttes koncertjével ünnepli meg a város. Vasárnap szintén egész nap zajlik a program, melynek eddig is népszerű lovas kínálata tovább bővül. Délelőtt a körmendi Batthyány Lovas Bandérium huszárainak bemutatóját csodálhatja a közönség, délután pedig Marton-Szállás lovasai adnak ízelítőt a 9-10. századi magyarság harcművészetéből. Közben a Gyulaffy Bandérium gyalogos katonái is bemutatkoznak, miközben a gyerekeket várja az Ostrombütykölde, a Ládafia Bábszínház előadása, illetve Tóthárpád Ferenc és a Rózsabors Együttes Újkori trubadúrok éneke című műsora. Eközben a színpadon is kiváló együttesek váltják egymást. A kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes mellett ki kell emelni a Fölszállott a páva műsorában országszerte népszerűvé vált Zsikó Zenekart, és biztos nagy rajongótábort vonz Szabó Balázs Bandájának fellépése Kőszeg Főterén.

 

Az Ostromhétvége záró rendezvénye az Ataru Taiko Ütőegyüttes Várkoncertje lesz a Jurisics-vár udvarán, melynek pörgős ritmusait és dübörgését pirotechnikai és fény effektekkel is színesítik. A hétvége rendezvényei közül a szombati várostrom és a vasárnapi ATARU koncert belépőköteles, a korlátozott számú hely miatt nem árt a jegyeket időben beszerezni.

A Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata a szokott módon augusztusban tovább folytatódik. Augusztus 12-én a Kőszegért Egyesület szervezésében amatőr sakkversenyt szerveznek, majd augusztus 13-án ismét horvát muzsikától lesz hangos a Fő tér. Augusztus 19-én megszervezik az évek óta megszokott utcabált a Spektrum Együttes közreműködésével. Augusztus 30-án az ostromidőszak lezárásaként ünnepélyes megemlékezés és koszorúzás lesz a Jurisics-vár udvarán, melynek szónokául Horvátország Magyarországra akkreditált nagykövetét kérték fel. Ugyanezen a napon szervezik meg a nyugállományú katonák bajtársi egyesületeinek találkozóját magyar és osztrák bajtársi egyesületek részvételével.

Szintén ezen a napon szervezi a Hangzó Város Napját a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetet (iASK). A rendezvények idén kissé túlnyúlnak augusztuson, hiszen szeptember 2-án a Dr. Nagy László EGYMI-ben szervezi meg a Kőszegi Orientális Táncklub a Kelet Varázsa Nyugaton Hastáncfesztivált és Országos Minősítő Hastáncversenyét, melynek keretében családi program és hastánc műhely is várja az érdeklődőket.


PROGRAM

Augusztus 3. (csütörtök)

18.00 Török impressziók Gustav Just (Wien)
A Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi kiállításának megnyitója

Helyszín: Jurisics vár, Lovagterem 

Végvárak kesztyűs vitézei

Augusztus 3-4. (csütörtök-péntek)

Nemzetközi ökölvívó torna a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a Magyar Ökölvívó Szövetség szervezésében. Díszvendég: Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Bánhegyi Adrienn kötélugró világbajnok

Helyszín: Fő tér, rossz idő esetén Balog Iskola Sportcsarnoka

Program (mindkét napon):

16.00 Ökölvívó mérkőzések

Augusztus 4. (péntek)

18.30 Kötélugró Guiness Rekord kísérlet (triplázás)

20.30 Sabre Attila töréstechnika bemutatója

OSTROMHÉTVÉGE PROGRAMJA

Augusztus 4. (péntek)

Múzeumostrom.*

Katonai táborok építése /Jurisics-vár, Diáksétány, Brenner udvar/

15.00 Kirakodó vásár /Fő tér, Jurisics tér/

16.00 Végvárak kesztyűs vitézei

Nemzetközi ökölvívó mérkőzések /Fő tér/

16.15 BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes műsora /Jurisics-tér/

17.00 Az ostromállapot kihirdetése /Fő tér/

A hadiállapot kihirdetése, az Ostromtanács döntéseinek ismertetése

18.30 Triplázás - Kötélugró Guiness Rekord kísérlet

Bánhegyi Adrienn kötélugró világbajnok

19.00 III. Nemzetközi Kőszegi Festőtábor kiállításának megnyitója /Hotel Írottkő/

Rendező: Csók István Művészkör Egyesület

20.15 Sabre Attila töréstechnika bemutatója /Fő tér/

20.30 Setnja Együttes /Jurisics tér/

horvát muzsika és táncház

21.00 „Török lesen" - Jelmezes túra, magyar és török hírvivők felbukkanása várható!

Találkozó: Tourinform, Fő tér 2., (zseblámpával)

22.30 BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes Tűztánca /Jézus Szíve templom előtt/

Augusztus 5. (szombat)

Múzeumostrom.

Vásári forgatag a Fő téren és a Jurisics téren, látogatás a katonai táborokban

9.00 Éjszakai patronok ellövése /Jurisics tér/

9.00 Kőszeg védművei /Hősök tornya/

Történelmi séta az ostrom belvárosi helyszínein.

Vezeti: Révész József múzeumigazgató

10.00 Müezzinének, Szulejmán sétája a városban /Fő tér/

10.00-15.00 Amatőr íjászverseny /Jurisics-vár, Diák-sétány/

10.00 Apródpróba /Jurisics-vár/

11.00 Gyulaffy László Bandérium katonai fegyver és viselet bemutatója /Fő tér/

11.00 Tárlatvezetés a Várkiállítás Ostromtermében /Jurisics vár/

Érvényes várbelépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges!

11.30 Vásárütés /Fő tér, Jurisics tér/

13.00 Toronyzene /Hősök tornya/

14.00 Tárlatvezetés a Várkiállítás termeiben /Jurisics vár/

Érvényes várbelépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges!

14.30 Vas Vármegye Vitézlő Rendje /Jurisics tér/

Hagyományőrző katonai bemutató

15.00 A Kőszegi Orientális Táncklub műsora /Fő tér/

16.00 Musica Antiqua reneszánsz együttes /Jurisics tér/

16.45 Tromodum dobzenekar /Fő tér/

17.15 Ostromfelvonulás

Helyszín: a Fekete kerttől a Fő téri színpadig

18.15 Kötélugró bemutató /Jurisics tér/

19.00 Várostrom

Helyszín: Várfal, Diáksétány

A várostrom megtekintése belépő váltás mellett lehetséges, a helyszín befogadó képességének figyelembevételével. Jegyek 800,- illetve 1200,- forintos áron válthatók, és rossz idő esetén a vasárnapi ostromra érvényesek.

20.00 Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara koncertje /Jurisics tér/

21.00 Hollóének Hungarica Zenekar koncertje /Fő tér/

22.00 BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes Tűztánca /Jézus Szíve templom előtt/

23.00 Big Box /Fő tér/

Augusztus 6. (vasárnap)

Múzeumostrom.*

Vásári forgatag a Fő téren és a Jurisics téren, látogatás a katonai táborokban.

9.00 Éjszakai patronok ellövése /Jurisics tér/

9.00 Ostromtúra a Szulejmán kilátóhoz

Találkozó: Tourinform, Fő tér 2., (Táv: 8 km, 2 óra)

Királyvölgy - Szulejmán-kilátó - Trianoni kereszt - Kálvária - Koronaőrző-bunker - Csónakázó-tó

10.00-17.00 Ostrombütykölde /Tábornokház/

Kézműves foglalkozás a Kőszegi Városi Múzeum szervezésében

10.00 Lovas huszár bemutató /Várárok/

A Körmendi Batthyány Huszárok lovas bemutatója

11.00 ESŐNAP

Szombati rossz idő esetén Várostrom

11.00 Gyulaffy László Bandérium katonai fegyver és viselet bemutatója /Jurisics tér/

11.30 Tárlatvezetés a Várkiállítás Ostromtermében /Jurisics vár/

A részvételhez érvényes várbelépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges!

13.00 Toronyzene /Hősök tornya/

14.00 Tárlatvezetés a Tábornokházban és a Hősök tornyában /Tábornokház, Jurisics tér 6./

A részvételhez érvényes múzeumi belépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges!

15.00 Újkori trubadúrok éneke /Jurisics-vár, elővár/

Tóthárpád Ferenc és a Rózsabors Zenekar műsora

15.00 Barátkozás Marton-Szállás lovaival /Várárok/

15.45 Kötélugró bemutató /Jurisics tér/

16.00 Ládafia Bábszínház  /Jurisics tér/

16.30 Zsikó Zenekar /Fő tér/

17.00 „A magyarok nyilaitól..." /Várárok/

Marton-Szállás lovas íjászainak bemutatója a magyar könnyűlovas harcmodorról

18.00 Táncbarátság: a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Horvátzsidányi Néptánccsoport fellépése /Jurisics tér/

19.00 Szabó Balázs Bandája /Fő tér/

21.00  Várkoncert - az ATARU Ütőegyüttes koncertje /Jurisics vár/

Az ATARU koncertje belépő váltása mellett látogatható!

*Múzeumostrom - a kőszegi Jurisics vár és a Kőszegi Városi Múzeum közös Ostromnapi akciója, melynek keretében a kiállítóhelyek, és a múzeumokban zajló kézműves programok egész hétvégén egy belépővel, kedvezményesen látogathatók. A belépőjegyet megváltó vendégek augusztus 11-ig visszatérhetnek a kiállítóhelyekre!

Augusztus 12. (szombat)

09.00 Ostromkupa Nyílt Amatőr Sakkverseny
Jelentkezés a helyszínen 8.00 órától 2000 élő pont alatti versenyzők részére!
Rendező: Kőszegért Egyesület, Vas Megyei Sakkszövetség

Helyszín: Írottkő Hotel

Augusztus 13. (vasárnap)

19.30 Horvát est

Helyszín: Aranystrucc étterem

Szervező: Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

Augusztus 19. (péntek)

20.00 Utcabál a Spektrum Együttessel

Szervező: Kőszeg Város Önkormányzata

Helyszín: Fő tér

Augusztus 21-31.

XXII. Savaria Nemzetközi Nyári Egyetem

Részletek: www.iask.hu

Augusztus 30. (szerda)

Hangzó Város Nap

Részletek: www.iask.hu

OSTROMÉVFORDULÓS ÜNNEPSÉG

17:00 Ostrom-megemlékezés, koszorúzás
Közreműködik: Zora Énekkar
A Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete bajtársi találkozója.

Helyszín: Jurisics-vár elővár 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Szeptember 2. (szombat)

Kelet Varázsa Nyugaton Hastáncfesztivál és Verseny

Helyszín: Nagy László EGYMI Díszterme, Kőszeg, Kiss János u.31.

9.00 Műhelyfoglalkozások hastáncosoknak

Székely Maya és Könczöl Szilvia vezetésével (előzetes regisztráció szükséges)

14.30 Hastáncgála - a szervezők és meghívott vendégeik műsora

Vendégművészek: Székely Maya, Könczöl Szilvia, Selena

15.30 Országos Minősítő Hastáncverseny

Közben: bazár, kézműves foglalkozás gyerekeknek, rajzolás

További info: keletvarazsa2017.weebly.com

Garantált programok Kőszegen augusztusban:

Hétfőnként 11.00 óra: Ingyenes városnéző séta - indulás a Fő téri Tourinform iroda elől.

Szerdánként 10.00 óra: Ingyenes tárlatvezetés az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban - Jurisics tér 13.

Csütörtökönként 10.00 óra: Ingyenes vezetés a Virágudvarban Táblaház u. 11. (Nagy csoportnál bejelentkezést kérünk: 30/469-8007)

Minden hétvégén 19.00-21.00 Örömzene, utcazene a Fő téren - meglepetésnapokkal (naturpark.hu, koszeg.hu)

Minden hétfő/kedd 16.00 óra: Élményteli kenuzás a Gyöngyösön (max. 20 fő, foglalás: 30/600-6303)

Új hozzászólás