A képernyő tekintete - Tv ajánló (okt. 6 - okt. 12)

2009.10.06. - 12:45 | Boros Ferenc

A képernyő tekintete - Tv ajánló (okt. 6 - okt. 12)

Darren Aronofsky kétszer, Robert de Niro szintén. Lassan a megszállottság kerít a hatalmába, így büszkén hiszem, hogy a tv nemcsak pixelek és bugyuta sorozatok halmaza, hanem olykor áldoz a művészet és az igényes közönségszórakoztatás oltárán is! Következő összeállításunk nemcsak a filmszakos, vagy egyéb okokból „vájtszemű” nézőknek ajánlott, hanem mindenkinek, aki egy kicsit mélyebbre szeretne ásni, és ezáltal kitágítani a látómezőt a hetedik művészet alkotási nyomán.

Kedd – Rtlklub 21:20 – Ocean’s Elewen – Tripla vagy semmi

Danny Ocean esete Las Vegas három legnagyobb bankjával. Igazi sztárcsemege - George Clonney, Matt Damon, Brad Pitt, és a többiek - Steven Soderbergh filmjében.

Kedd – Filmmúzeum 23:05 – Tűz van babám

Milos Forman klasszikus cseh groteszkje, mely középpontjában a tűzoltóbál, és az eltűnt tombolanyeremények állnak. Fergeteges szórakozás nyújt e filmtörténeti remekmű.

Kedd - m2 00:05 – Keserű méz

Roman Polanski kultikus filmje egy megalázó szerelem történetét mondja el, melyben főszerepet kap a birtoklási vágy és a vég nélküli szexualitás. A rendező életének forgatókönyve, pedig még a jövő titka.

Szerda – duna tv 22:00 - Hotel Ruanda

1994-ben az emberiség történetének egyik legszörnyűbb kegyetlensége zajlott Ruandában, melyről azonban a modern világ tudomást sem akart venni. Egy hétköznapi ember emelkedik ki a népirtás közepette. A ruandai Schindlerként emlegetett felkavaró alkotás kötelező darab mindenki számára.

Szerda – tv2 00:35 – Ez a fiúk sorsa

Leonardo di Caprio egyik első remeklése ez a film, melyben talán még a nagy színész partnereket – Robert de Niro, Ellen Barkin – is lejátszotta a vászonról. A történetben a 13 éves Toby-nak nemcsak édesanyja ellen kell lázadnia, hanem el kell viselnie mostohaapja kegyetlenkedéseit.

Csütörtök – duna tv 20:30 – Napló anyámnak és apámnak

1956-ban járunk. Juli november 4-én hazajön Moszkvából. János pedig aktívan részt vesz az eseményekben, így menekülniük kell Ausztriába. Mészáros Márta filmje.

Péntek – m2 21:55 – A pingpong királya

A 16 éves Rillét kiközösítik, terrorizálják, ő mindenhol csak egy kis senki. Egy helyet kivéve, a pingpong termet, hisz ott ő a király. Svédországból érkezett érzelmes dráma.

Péntek – m1 22:20 – Requiem egy álomért

A Rekviem négy ember sorsát követi figyelemmel, olyan négy emberét, akik mind valamilyen álmot kergetnek, és ezzel együtt mindnyájan valamilyen szer hatása alatt élnek. Ezt a filmet mindenkinek meg kell néznie. Földhöz vág, letaglóz, megtisztít. A 4 főszereplőért szól a gyászmise, a rekviem, három tételben: nyár - ősz - tél. Tavasz, az nincs. Lenyűgöző celluloid a kallódó emberekről, kik helyüket keresve az elfoglalt világban olykor egymásra találnak, majd később végleg elvesztik egymást. Darren Aronofsky filmje maga a vászonra (rém) álmodott heroin-csík: külsőre lenyűgöző, lélegzetelállító kalandtúra, hullámvasút-utazás, miközben belülről egy beteg, ócska és soha véget nem érő lidércnyomás. Íme egy előzetes:

 

Péntek – duna tv 1:05 – Megszállottság

A Megszállottság Visconti első rendezése 1943-ból, a neorealizmus megteremtőjeként tartják számon. Az olasz valóságábrázolása olyan jól sikerült, hogy a filmet mindössze egyszer vetítették, s a megsemmisítéstől is csak kalandos körülmények között tudott egy kópiát megmenteni a rendező. James Cain A postás mindig kétszer csenget című regényét Visconti a ködös Pó-síkságra ültette át. Ebben a kietlen környezetben játszódik Gino, a szemtelen képű csavargó szenvedélyekkel és drámai konfliktusokkal terhes története.

Szombat – tv2 15:45 – Lesz ez még így se

A kiállhatatlan és hóbortos Melvin kalandja az élettel. Egy kutya, egy szomszéd, és egy szerelem borítja fel fősőünk életét. Egy érzelmes húrokat pengető, mégis jólesően karcos komédia melyben Jack Nicholson és Helen Hunt remekel.

Szombat – duna tv 21:00 – Repülő tőrök klánja

859. A kínai kormány tehetetlen a Repülő Tőrök Háza ellen, melyet egy rejtélyes harcos vezet. Két ifjú parancsnok kapja a feladatot, hogy ejtsék foglyul az ismeretlen vezért. Yimou Zhang látványos és izgalmas filmje.

Szombat - m2 21:00 - 2046 

Wong Kar Wai futurisztikus látomása 2046-ból. Az elveszett szerelem története bontakozik ki elöttünk, melyben a szerelemnek csak jövő és múlt ideje van, a sóvárgásban élvezzük ki legteljesebben, s csak elvesztése után érezzük át igazán.

Szombat – m1 21:05 – Hamis a baba

A nemrég elhunyt Bujtor István klasszikus Ötvös-Csöpi filmje, melyet a Balatoni levegő spékel meg. Röpködnek a gyilkos poénok és a gyilkosabbnál gyilkosabb pofonok.

Vasárnap – hbo 16:10 – A forrás

Egy szövevényes, három idősíkban játszódó küzdelem az elmúlás ellen. A történet, a látvány, a hangulat, a zene mind szívbemarkoló élményt nyújt. Darren Aronofsky alkotás mely kötelező darab minden filmbarát számára.

Vasárnap – m2 21:00 – 5x2

Filmes kamaradarab, mely hátulról az elvállásból indulva gyöngyszemekre fűzve mutatja be az eltűnt és elszalasztott időt. Francis Ozon alkotása egy hétköznapi romantikus dráma, hétköznapi szereplőkkel öt felvonásban.

Vasárnap – tv2 22:05 – Keresztapa 2

„Ne gyűlöld az ellenséged, a gyűlölet elvakít!" Ismét egy hallhatatlan gengszterfilm, Mario Puzo regényéből Don Vito Corleone-ról és az ő híres maffia családjáról. Francis Ford Coppola remekművében emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el a keresztapa szobájában. A második részben folytatódik a családtörténet, melyben megismerhetjük Vito Corleone (Robert De Niro) fiatalkorát. Kihagyhatatlan klasszikus!Íme az eredeti előzetes:

Vasárnap – m1 23:25 – Az erőszakos zsaru

Ismét egy távol keleti gyöngyszem. Kitano korai véresen brutális jakuza története, mely sokakat megihletett az évek során. A történetben Azuma véres és kegyetlen bosszúhadjáratba kezd a jakuza ellen, amikor legjobb barátját megölik.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

tomsi 2009.10.06. - 21:19
Rekviem egy álomért! Iszonyatosan jó film a függőség hatalmáról! Nézzétek meg!!!! Aztán meg a Forrást is!!