Vasi vőfélyek lakodalmas pecsenyéje – Tóth Tamás és Nika Róbert főzött a Gasztro Színpadon
Képgaléria megtekintése2017.07.24. - 17:00 | Lutor Katalin
Nemhogy fejedelmi, de lakodalmi étellel készült Tóth Tamás fesztiváligazgató és Nika Róbert, büki fogalom. A két vőfély lakodalmas mondókákkal és történetekkel fűszerezte meg a készülő ételt, amibe mindemellett sok petrezselyem és lestyán is került. A végeredmény bátran kerülhetett volna a násznép asztalára is.
Tóth Tamás és Nika Róbert hihetetlen magabiztossággal vágtak, kevertek, aprítottak a színpadi konyhában. A krumpli már javában rotyogott a tűzön, mire hangot kapott minden mikrofon - nehogy elkéssenek, mint előtte nap az ITI-s fiúk. Lakodalmas aprópecsenye készült, ami alapvető alapanyagaiban és formájában nagyon hajaz a brassói aprópecsenyére, de az ízvilág mégis egészen más irányt mutat. Míg a brassói sokkal fokhagymásabb ízt képvisel, addig a lakodalmas pecsenye az utolsó pillanatban belekevert zöldfűszerektől friss és üde élményt ad.
Tamás elmesélte, hogy az ünnepnapi és a vasárnapi főzés mindig az ő dolga, és a húslevest már igazán tökélyre fejlesztette. Nika Róbert az Orlayban járt szakács szakirányra, ám végül nem ebben a szakmában helyezkedett el. A főzés szeretete és a jó alapok azonban meghatározóak maradtak így is. Mindketten szeretnek hagyományos módszerekkel dolgozni, és olyan fűszereket használni, ami könnyedén fellelhető, nem kell értük világokat utazni.
A borkínálat meglepetés volt, hiszen a várt vörösbor helyett egy üdébb rozé érkezett a Dúzsi Pincészettől. Nika Róbert halmozta az élvezeteket, mert ő a főzés mellé sört szeret inni, és attól, hogy ez a fesztivál a borról szól, ő még ihat sört. Bár minden kívánsága így teljesülne, hiszen a Spicy Grill felajánlásából egyből érkezett egy finom búzasör.
A lakodalmas pecsenye mellé egy többfogásos ételt a Nádasdy Ferenc Bandérium is felsorakoztatott. Ők a következővel készültek: tehénhús sütve kaszás lével és tejes borsóval, desszertnek pedig almakása és veres béles. Az ételosztást ágyúlövéssel kezdték, a színpadon pedig kissé szolidabbra váltottak és csak egy nagy kés került elő. Az elkészült ételek mind a színpadon, mind pedig a seregek táborában nagyon finomra sikeredtek az öt nap során, reméljük senki nem maradt éhen, hiszen ha kóstoló nem is, de sok más finomság biztosan mindenki torkán lecsúszott.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás