Völgynapló: kézenfogva és hazavezetve keddből szerdába

Képgaléria megtekintése2017.07.27. - 15:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Horváth Attila

Völgynapló: kézenfogva és hazavezetve keddből szerdába

Hétköznapi Völgyezés Aranytól Plútóig, avagy ezt tartogatta tarsolyában a kedd és a szerda!

Mint minden nap, úgy kedden is megfogadtuk, hogy igyekszünk időben leérni Kapolcsra. A tervezetthez képest később érkeztünk, de nem annyira, hogy a falu központja felé sétálva még ne értük volna el az Arany János buszt. A költő születésének 200. évfordulója adta a busz megalkotásának apropóját, melynek külső borítása a Toldi című elbeszélő költemény főbb jeleneteit ábrázolja. Rögtön a felszállásnál egy aranyos kisfiú osztogatta a szintén Toldiból vett képekkel díszített menetjegyeket, melyeket jó utasokhoz híven azonnal érvényesítettünk. Ötletesebbnél ötletesebb megoldásokon keresztül követhettük végig Arany János életútját, olvashattuk verseit vagy éppen a neves költő-író társak nekrológjait.

A buszos kaland után, a Momentán udvarba betérve egy rendhagyó történelemórába csöppentünk. Jocó bácsi, az ország tetovált történelemtanára az alternatív oktatási módszerekről tartott előadást némi impróval fűszerezve. A közönség bevonásával több, történelmi tényként kezelt információt cáfolt meg a tanár bácsi. Kiemelte, hogy fontos a gyermekeknek is elmagyarázni ezeket, nehogy csak a téves adat rögzüljön. Az improvizációs játékok során többek között bepillantást nyerhettünk az 'uralkodók egymás között' című vicces epizódba, melyet a Momentán három tagja adott elő. Az előadás után Impró-bingó következett, ahol a fődíj egy nagy méretű babzsák volt. Csapatunkkal mi is igyekeztünk minél több szelvényt begyűjteni a nagyobb nyerési esély érdekében. Az izgalmas ikszelgetés végül a pultosnak kedvezett, de még így sem ért véget a játék, hiszen a vigaszágon egy dicséretért folyt tovább a bingó.

A játék után siettünk vissza Taliándörögdre, ahol percre pontosan érkeztünk a Konyha koncertjére. Az Elevenkertben szellősen, de szép számmal gyűltek össze emberek, akiket a koncert közepén a dobos tudott a színpad elé csalogatni. A tagok Konyhaságuk első völgybéli koncertjüket adták, noha Matyi elmondása szerint nem ez az első itt töltött fesztiválozásuk. Ezen emlékek megosztására sajnos nem került sor, mert a zenekar tagjainak gyermekei is a helyszínen tartózkodtak. Ezúttal nem szálltak fogkefék a színpadra, de a közös kiskifli éneklés nem maradhatott ki.

Konyházás után ismét visszaindultunk Kapolcsra, ahol vagy Kiscsillagra vagy Csík zenekarra mentünk. A vagy oka, hogy a papír alapú és az internetes programfüzet ellentétesen mutatta a két koncertet. Lesz, ami lesz alapon felmentünk a Panoráma Színpadhoz, ahol utóbbi zenekar kezdett - tippünknek megfelelően. A zenekar népdalaival és népdalos átirataival sok embert csalogatott a színpad elé. Csík János a koncert elején megjegyezte, hogy a csúszásért kár, de a szívünk helyén van. A hegedűszó dallamai testet és lelket ringatóan hatottak, és biztosan tudtuk, ha más nem, akkor ez kézenfog és hazavezet.

A kellemes muzsikaszó után színpadra lépett a Kiscsillag. "A Kispál sokkal jobb!" - halljuk gyakran a Kiscsillaggal kapcsolatban. Alapvetően értelmetlennek tartjuk az összehasonlítást, melynek közös pontja a frontember, Lovasi András. Teljesen más zene, más zenészek összetételéből, ami mert új, még nem feltétlenül rossz. Valóban poposabb a zene és könnyebben értelmezhetőek a szövegek, de ennek is ugyanúgy megvan a maga helye a palettán, mint a Kispál és a borznak. Az már egy másik kérdés, hogy a koncert milyen volt. Nem olyan Kiscsillag koncertek élnek az emlékeinkben, ahol körülbelül a koncert felét végigringatózzuk, majd valamikor jön egy Kockacukor. Nekünk sajnos ez most nem igazán nyerte el a tetszésünket.

A szerda ismét nem szűkölködött csapadékban. A délutáni majd' három órán keresztül tartó esőzés némi jéggel is megajándékozta a fesztiválozókat. Szerencsére a programfolyamot nem akasztotta meg a rossz időjárás, este nyolc óra körül már esőmentessé vált a környék. Ennek köszönhetően útnak indulhattunk, így Palya Bea koncertjét sikerült elcsípnünk. A természet egyik istennője csodamuzsikát varázsolt aranytorkával a közönségnek. Kellemes, esőzés utáni, szabadon szálló ringatózás volt másfél órán keresztül.

Valószínűleg a rossz idő vette bennünk takarékra a fesztiválozás kedvét. Egy finom kemencés kenyérlángos elfogyasztása után hazafelé vettük az irányt. A kemping felé haladva az Elevenkertből kiszűrődő zene még becsalogatott minket egy Pluto koncert végére.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás